Faodan  Orduda Arı Çalıştayı

Faodan Orduda Arı Çalıştayı

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanan toplam 9.3 milyon avro bütçeli "Arım, Balım, Peteğim" Projesi’nin imza töreni, 12 Ocak 2010 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığında gerçekleştirildi. Ordu Arıcılık ve Araştırma Enstitüsü’nün başvuru

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen “Orta Asya Ülkelerinde Arıcılık Sektörünün Geliştirilmesi ve Ana Arı Üretiminde Suni Tohumlama Ugulamaları Çalıştayı”, Ordu’da başladı.

 

Faodan  Orduda Arı Çalıştayı

 

Belde Otel’de başlayan “Orta Asya Ülkelerinde Arıcılık Sektörünün Geliştirilmesi ve Ana Arı Üretiminde Suni Tohumlama Ugulamaları Çalıştayı”nın açılışına, Vali Orhan DÜZGÜN, FAO Hayvansal Üretim Bölüm Sorumlusu Abdul Baqi MEHREBAN, FAO Hayvansal Üretim Bölüm Uzmanı Dr.İrfan DAŞKIRAN, TÜGEM Daire Başkanı Hakan ÖZTÜRK, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK, İl Tarım Müdürü İshak HACIKAMİLOĞLU, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati AYDIN, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgizistan, Özbekistan, Makedonya, Bosna-Hersek ülkelerinden gelen delegasyon ile arıcılık sektöründe yer alan özel sektör temsilcileri katıldı.

 

Arıcılık Çalıştayı’nın açılışında bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu’nun  arıcılık sektöründe Türkiye’nin önde gelen illerinden birisi olduğunu söyledi Vali DÜZGÜN,  “Ordu ili, Türkiye’de arı kolonisi bakımından ikinci,  bal üretimi bakımından birinci sırada yer alıyor. Ordu’nun, kolini sayısı bakımından ikinci, bal üretimi bakımından birinci olması, Ordulu arıcıların bal üretimi konusunda diğer bölge arıcılarımıza göre daha iyi tekniklerle bu işi yaptığını gösteriyor” dedi.

 

Türkiye’nin koloni ve bal üretimi bakımından Çin’den sonra dünyada ikinci sırada bulunduğunu da belirten Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin ve Ordu’nun arıcılık konusundaki tecrübelerini, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Makedonya, Bosna-Hersek’den gelen konuklarımızla, kardeş ülkelerle arıcılık konusundaki bilgi paylaşımını gerçekleştirmek amacıyla FAO ile beraber bu Çalıştayı düzenledik. İnşallah bu Çalıştay’da elde edilecek olan tecrübelerin ve bilgi paylaşımının bütün ülkelerimize, bütün arıcılarımıza faydalı olmasını arzu ediyoruz. Türkiye, doğal bitki örtüsü bakımından, coğrafi koşulları bakımından, bitki familyası bakımından arıcılık için son derece uygun. Ama bildiğiniz gibi ülkemizde arıcılık gezginci olarak yapılan bir meslek. Ordulu arıcılarımız Türkiye’nin dört bir tarafında bu faaliyetlerini icra ediyorlar. Orta Asya’daki ülkelerdeki bitki varlığının da arıcılığa elverişli olduğunu düşünüyorum.”

 

Vali Orhan DÜZGÜN, konuşmasında Ordu’da arıcılığın geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalara da değinerek, “Arı denilince akla bal geliyor. Ama biz bal dışındaki diğer arı ürünlerinin de üreticilerimize hem gelir desteği sağlamak, hem de diğer arı ürünlerinin başta polen, arısütü gibi ürünler olmak üzere bunlarında üretimini yaparak, ekonomiye katkı sağlamak amacıyla geçtiğimiz aylarda Ordu Arı Yetiştiricileri Birliğimiz, İl Özel İdaresi, İl Tarım Müdürlüğü, Arıcılık Enstitümüzle beraber bir proje hazırladık. Proje kapsamında arcılarımıza polen tuzağı dağıtımı yaptık. Bugüne kadar sadece bal üretiminde önde olan ve ana gelir kaynağı bal olan arıcılarımızın, diğer arı ürünlerinin de katkısıyla daha iyi bir gelir elde edeceklerini arzu ediyoruz ve bunlara da teşvik ediyoruz” diye konuştu.

 

Arcılık Çalıştayı’nın açılışında Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah KONAK da bir konuşma yaparak, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi nden kendisi akdemiysen kökenli teknik uzman Sayın Dr.İrfan DAŞKIRAN’ın yaz sonunda yaptığımız görüşme ile başlayan ve sektörün paydaşlarını oluşturan çeşitli özel ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek bu çalıştayı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Çalıştayımızla sektörde başta katılımcı ülkelerde sinerji oluşturarak ortak projelerde beraber çalışmanın da temellerini  atmış olmayı arzu ediyorum. Bu Çalıştayımızda 20 civarında tebliğ sunulacak ve konu anlatılacak, işletme ziyaretleri yapılacak, arıcılıkta uygulamalı suni tohumlama ve diğer çalışmalar gerçekleştirilecektir” diyerek, çalıştayın gerçekleştirilmesine ve arıcılık projelerine desteklerinden dolayı Vali Orhan DÜZGÜN’e ve FAO yetkililerine teşekkür etti.

 

Feyzullah KONAK, Ordu Arıcılık ve Araştırma Enstitüsü’nün başvuru sahibi olduğu ve son şekli Ordu Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nce hazırlanan “Arım, Balım, Peteğim” projesi hakkında katılımcılara verdiği bilgide ise şunları kaydetti: “Doğu Karadeniz Bölgesindeki arıcılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla  hazırlanan ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanan toplam 9.3 milyon avro bütçeli "Arım, Balım, Peteğim" Projesi’nin imza töreni, 12 Ocak 2010 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığında gerçekleştirildi. Ordu Arıcılık ve Araştırma Enstitüsü’nün başvuru sahibi olduğu ve son şekli Ordu Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi “Arım, Balım, Peteğim” projesi ile  Bölgemiz için büyük öneme sahip olan arıcılık sektöründeki KOBİ’lerin teknik kapasiteleri ve gelir seviyeleri artacak, arı ürünlerinin kalite, standart ve katma değeri yükselerek uluslararası tanınırlılığı artacak ve bölgenin arı ürünlerinin tanıtım ve pazarlaması yapılacak. Ayrıca projesi kapsamında kurulacak olan tesislerde 100’e yakın kişi istihdam edilecek.  Proje kapsamında, yaklaşık 5.000 m2’lik inşaat alanına sahip olan ve içinde Kalite Geliştirme ve Belgelendirme Merkezi, İşleme ve Paketleme Tesisi, Petek Ünitesi olan binalar inşa edilecektir.

 

           

Konuşmaların ardından Çalıştay’ın ilk günkü etkinliği, katılımcı ülkelerin, arıcılık sektörünün mevcut durumu, bal üretimi, sektör stratejileri ve ülke deneyimleri konularındaki sunumları, özel sektör temsilcileri ve konu uzmanlarının sunumları ile devam etti.

 

“Orta Asya Ülkelerinde Arıcılık Sektörünün Geliştirilmesi ve Ana Arı Üretiminde Suni Tohumlama Ugulamaları Çalıştayı” kapsamında, 24 Mayıs 2011 Salı günü ‘Başarı Hikayeleri ve Tartışma’, ‘Arazi Gezisi’, 25 Mayıs 2011 Çarşamba ve 26 Mayıs 2011 Perşembe günü Arıcılık Araştırma Enstitüsünde yapılacak ‘Eğitim Oturumu’ ve ‘Eğitim ve Arazi Uygulamalarının Değerlendirilmesi’, 27 Mayıs 2011 Cuma günü ‘Çalıştay Sonuç ve Önerilerinin Hazırlanması’ etkinlikleri gerçekleştirilecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.