Dotorlara pos cihazı

Dotorlara pos cihazı

SERBEST ÇALIŞAN DOKTORLAR, DİŞ HEKİMLERİ VE VETERİNER HEKİMLER İÇİN İŞYERLERİNDE KREDİ KARTI OKUYUCULARI (POS-POİNT OF SALE) KULLANMA ZORUNLULUĞU 01.06.2008 TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLIYOR.

SERBEST ÇALIŞAN DOKTORLAR, DİŞ HEKİMLERİ VE VETERİNER HEKİMLER İÇİN İŞYERLERİNDE KREDİ KARTI OKUYUCULARI (POS-POİNT OF SALE) KULLANMA ZORUNLULUĞU 01.06.2008 TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLIYOR.

05 Ocak 2008 tarih 26747 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan 379 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği ile serbest çalışan (Gelir vergisi mükellefi olan) Doktorlar, Diş Hekimleri ve Veteriner Hekimler; 01.06.2008 tarihinden itibaren işyerlerinde tebliğde yer alan özelliklere haiz kredi kartı okuyucuları (POS Cihazı) bulundurmaları zorunluluğu getirilmiştir.
Buna göre; Serbest meslek faaliyetini icra eden hekimlerin (diş hekimleri ile veteriner hekimler dahil) işyerlerinde aşağıda sayılacak özelliklerdeki kredi kartı okuyucularını bulundurmaları ve kredi kartı ile yapılan ödemelerde bu cihazları kullanmaları zorunludur. Bu cihazlarla düzenlenecek POS fişleri ise, yürütülen serbest meslek faaliyetlerinde Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmiş “serbest meslek makbuzu” olarak kabul edilecektir.
Uygulamaya İlişkin Esaslar:
• 01.06.2008 tarihinden itibaren yeni POS cihazları bulundurulacak ve kullanılacaktır.
• Mükellefler kredi kartı ile yaptıkları tahsilatta müşterilerine özellikleri açıklanan bu yeni POS cihazlarından çıkan fişleri verecekler ve müşteri tarafından talep edilse dahi başka bir belge düzenlemeyeceklerdir.
• Müşteriye verilen ikinci nüsha, vergi uygulamalarında asıl belge olarak kabul edilecektir.
• POS cihazlarından günlük kapanış raporu (z raporu) alınacak ve muhafaza edilecektir.
• Hizmet bedelinin nakit, çek, havale v.b. tahsil edildiği durumlarda eskiden olduğu gibi serbest meslek makbuzu düzenlemeye devam edilecektir.
Cihaz Ve Belgelerin Özellikleri:
• Genel Tebliğ EK:3"de örneği verilen POS fişleri üzerinde; mükellef bilgileri, tarih, saat, sıra no, hizmetin cinsi, vergi dahil tutarı v.b. bilgiler ve “Bu belge VUK uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir.” İbaresi yer alacaktır.
• POS"lardan her günün sonunda günlük kapanış raporu (z raporu) alınabilecektir.
Cezai Uygulamalar :
• 01.06.2008 tarihinden itibaren söz konusu tebliğde belirtilen özellikleri haiz pos cihazlarını işyerlerinde bulundurmayan veya tebliğde belirtilen şartları taşımayan cihazları kullandıkları tespit edilenlere VUK mükerrer 355/1 maddesi hükümleri doğrultusunda 1.490.- YTL özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.
• Yukarıda sayılan özellikteki POS cihazlarını işyerinde kullanmakla birlikte, bu cihazlardaki ruloların yukarıda açıklandığı özelliklere sahip olmaması veya günlük kapanış raporu almadığı tespit edilenlerden; her bir tespit için ayrı ayrı olmak üzere, Vergi Usul Kanunu"nun 352/II-7 nci maddesine göre ikinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir

Doktor, Diş Hekimi ve Veteriner Hekimlerin cezalı duruma düşmemek için 379 sayılı tebliğ hükümleri doğrultusunda işlem yapmaları gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.