Çin Balı İstemiyoruz!

Çin Balı İstemiyoruz!

Düzenlenen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Enver Yılmaz ve Ayhan Yılmaz'ın yanı sıra, partililer, ilçe ve belde belediye başkanları, arıcılar ve vatandaşlar katıldı.

Ordu Arıcılar Birliği'nin kendi öz kaynaklarıyla satın alarak yaptığı Hizmet Binası, bugün düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Düzenlenen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Enver Yılmaz ve Ayhan Yılmaz'ın yanı sıra, partililer, ilçe ve belde belediye başkanları, arıcılar ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, Ordu milletvekillerinin arıcılara verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek, özellikle bal ithalatı konusundaki şikayetlerini dile getirdi. Başkan Aydın, "Şu anda Ordu'da kayıtlı 2 bin 986 üye ile Türkiye'nin en büyük ve en güçlü birliği durumundayız. Bizlere her konuda yardımcı olan sorunlarımızın çözümünde yardımlarını esirgemeyen Ordu milletvekillerimize de teşekkür ediyoruz." dedi.
Bakan Güler " Stokktak Balları piyasaya sürün" dedi
Necati Aydın, özellikle son günlerde yazılı ve görsel medyada gündeme gelen bal ithalatıyla ilgili haberlerin, tüm arıcıları çok üzdüğünün altını çizerek, "Daha önceki yıllara göre bu yıl daha fazla bal üretildi. Ama Türkiye'de 2-3 tane büyük firma bal olmadı diye bal ithal etmek istiyor.

Bununla ilgili olarak da Tarım ve Köyişleri Bakanı'yla görüştük ve elimizde olan bal stoklarını bildirdik. Buna rağmen Türkiye'de 2-3 firma, ucuz bal ithal etmek için çaba harcıyor.

Bu Ballar Türk Balı Değil!

2002 yılında Türkiye'den yurt dışına bal ihracatı 18 bin tondu. 2003 yılında bu 22 bin tona çıktı. Ama ithalatçı firmalar, Uzakdoğu Çin balını, Arjantin ve Meksika'ya getirerek, Türkiye'ye bal ithal etmiş, daha sonra da üzerine Türk etiketi vurarak Avrupa'ya ihraç etmişlerdir.

AB ülkeleri de bu balların içinde çıkan antibiyotik ve olumsuz katkılardan dolayı balları Türkiye'ye geri iade etti.

Bu balların adı da Türk balı oldu.

Ballar Elimizde kaldı...

Aslında Türk balı değil. 2003'de bu ithalatçı firmalar, hem ülkemizin itibarı, hemde arıcılarımızın ekmeğiyle, gururuyla, kaderiyle oynadılar.

26 Nisan 2007'den beri de bal ithal etmek için baskı yapıyorlar. Şu anda bal ithal etmek isteyenler gelsin, sadece Ordu'dan tek bir depodan 20 ton bal yükleyelim. Ama onlar bal yok diyorlar.

Türkiye'de sadece Muğla'da çamda bal olmadı.

Onlar da çam balı ithal edicez diyorlar. Dünya'da sadece Türkiye ve Yunanistan'da çam balı olmakta, Yunanistan'da da Türkiye üretiminin yüzde 8'i kadar üretiliyor.

Dünya'nın başka hiçbir ülkesinde başka çam balı yok. Bunlar yine Arjantin ve Meksika'dan Türkiye'ye Çin balı getirmek istiyorlar. Bizler asla bunu istemiyoruz çünkü elimizde yeterince bal vardır. Arıcılarımız da bunlar yüzünden bankalara olan borçlarını ödeyemez hale geldiler.

Çünkü balları hepsinin elinde kaldı" dedi.

Bakan Güler" Ordu Bal'ı Çin Balını Yener...

Daha sonra kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, arıcılara ellerinde stoklarda tutulan balların piyasaya çıkarmaları gerektiğini belirterek, "Ordu balı Çin balını yener" dedi. Bakan Güler yaptığı açıklamada, "Burada bulunan arıcılarımız, hem bal üretiyorlar hem de ülkemizin güzel çiçeklerini değerlendiriyorlar.

Hepinizle iftihar ediyoruz. Her yerde Ordulu hemşehrilerimle karşılaşıyorum. Kars'a gittim oradalar. Erzurum'a gittim oradalar. Bal desteği kovan başına 20 kg.luk kovanlarda 60 Ykrş. ayrıca petek başına da 15 YTL. ayrıca destek veriyoruz.

Ordu'da da kayıtlı yaklaşık 3 bin üye var. Siz baya büyük bir güçsünüz. Bizlerde bunun farkındayız ve sizlere desteği sağlayacağız. Başkanımız az önce Çin balından bahsetti. Bizde aynı şekilde bu konuyu Tarım Bakanımızla konuştuk, aldığımız bilgiye göre de şu anda bal ithalatı yok.

Belki kaçak bal geliyor olabilir ama bunu da biz önleyeceğiz.

Burada eğer siz piyasaya bal sürerseniz, Çin'den bal gelmez. Ordu'nun balı, Çin'in balını yener.

Bunu çok açık söylüyorum.

Yani Ordu'nun balını siz ortaya çıkarırsanız, Çin'in balını yenersiniz. Dolayısıyla önce balı ortaya çıkarın ve bu boşluğu doldurun.

Neticede bu kaliteli Ordu balı, değişik şehirlere de gitsin ve rahatlıkla Çin balını da yenelim.

Bizlerde ithalatı önleyeceğiz. Burada yapmamız gereken şey birlik beraberlik içinde olmaktır. Tarım Bakanımızla Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarımızla da görüşerek, Pazartesi günü de Bakanlar Kurulu'nda bu konuyu gündeme getireceğim" dedi.

Daha sonra Ordu Arıcılar Birliği Hizmet Binası'nın açılışına geçildi.

Açılış kurdelesini Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Enver Yılmaz ve Ayhan Yılmaz birlikte kestiler. Bakan Güler, "Günleriniz bal kadar güzel olsun" diyerek binanın açılışını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.