Altın' a Yatırım Yapan Kazandı

Altın' a Yatırım Yapan Kazandı

Külçe altın, yüzde 9.35'le martta da en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu

Külçe altın, TÜFE'ye göre yüzde 9.35 oranla mart ayında en yüksek getiriyi sağladı. Güvenli liman olarak görülen yatırım aracı; üç aylık, altı aylık ve yıllık değerlendirmelerde de en yüksek reel getiri ile yatırımcısını karlı çıkardı.

Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, 2008 Mart ayında külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7,01, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 9,35 ile en yüksek oranda aylık reel getiri sağladı.
Mart ayında; euro, ÜFE'ye göre yüzde 6.23, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 8.56 getiri sağlarken, dolar ÜFE'ye göre yüzde 0.9 oranında TÜFE'ye göre 3,11 kazandırdı.

Mevduat faizi ÜFE'ye yüzde 1.84, TÜFE'ye indirgendiğinde 0,31 oranında aylık reel getiri sağladı. Borsa endeksi ise, ÜFE açısından yüzde 10,09 TÜFE açısından yüzde 8,12 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Borsa yatırımcısını üzdü ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde, finansal yatırım araçlarından yine külçe altın, üç aylık, altı aylık ve yıllık değerlendirmelerde en yüksek reel getiri ile yatırımcısına kazandırdı.

Külçe altın, ÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına üç ayda yüzde 20.46, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24.16 oranında reel getiri sağladı. Aynı dönemde euro, ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5.87, TÜFE ileindirgendiğinde yüzde 9.13 oranında reel getiri sağlayarak külçe altından sonra yatırımcısına en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altının reel getirisi ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25,90, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 25.89 düzeyinde gerçekleşti. Anılan dönemde borsa endeksi, ÜFE ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 24.65 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık olarak değerlendirildiğinde, finansal yatırım araçları en fazla reel getiri oranına göre külçe altın, mevduat faizi, euro, borsa endeksi ve dolar olarak sıralandı. ÜFE ile indirgendiğinde, külçe altın yüzde 19.55 ve mevduat faizi yüzde 5.43 oranında reel getiri sağlarken, euro yüzde 6.24, borsa endeksi yüzde 10.32 ve dolar yüzde 20.09 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise külçe altın yüzde 21.03 ve mevduat faizi yüzde 6.73 oranında reel getiri sağlarken, euro yüzde 5.08, borsa endeksi yüzde 9.21 ve dolar yüzde 19.10 oranında yatırımcısına kaybettirdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.