Akbaşlı;Üç kuruşa 5 köfte yok

Akbaşlı;Üç kuruşa 5 köfte yok

...bu gün itibarı ile fiyatların düşmesindeki en önemli husus, halen emanette olan fındıkların ucuza kapatılması hususudur. Kısaca bu gün fındık fiyatlarının düşüşünü sağlayanlar, defterinde fındık yazmasına rağmen, deposunda emanet fındık olmayanlardır.

 

Akbaşlı;Üç kuruşa 5 köfte yok
 
Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer AKBAŞLI yaptığı açıklamada ; Son birkaç gün içersinde hızla düşen fındık fiyatlarına bir anlam veremiyoruz. 1 Nisan 2012 tarihi itibarı ile ülkemizin fındık hareketine baktığımızda;
 
 
              İhraç Edilen                                                     : 296.000 Ton Kabuklu Fındık
              İç Piyasa Tüketimi                                          :   90.000 Ton Kabuklu Fındık (Sınır Ticareti Dahil)
              Toplam                                                             : 386.000 Ton Kabuklu Fındık
 
Ticaret Borsalarında Tescil Olan              : 405.000 Ton Kabuklu Fındık
 
              Tescil ile Satılan Farkı                                  :    19.000 Ton Kabuklu Fındık
 
              2011 Yılı Tahmini Rekoltesi                            : 450.000 Ton Kabuklu Fındık
              Tescil ile Rekolte Farkı                                    :   45.000 Ton Kabuklu Fındık
 
Tescili yapılmış ve halen satılmamış fındık miktarı ile beklenen rekolte farkının toplamı 64.000 ton kabuklu fındık etmektedir. Kısaca şu an 2011 mahsulü fındıktan geride 64.000 ton fındık var demektir.
 
Buradan geldiğimiz sonuç şudur. 2011 sezonu tahmini ihracat rakamları 420.000 ton kabuklu fındık olarak öngörülmekte ve iç piyasa satışları da ( Sınır Ticareti İle Satılanlar Dahil) 120.000 ton olarak tahmin edilmektedir. Kısaca 540 bin ton fındık bu yıl alınıp satılacaktır.
 
01 Nisan 2012 tarih itibarı ile yaptığımız hesaplara göre 90.000 ton ihtiyacın olacağı önümüzdeki 5 aylık süreçte, elde sadece 64.000 ton fındık vardır.
 
Tmo nun 2008 yılı eki fındıkları piyasada rağbet görmediği ve alıcı çıkmadığı için yağlığa ayrılacağı söylenmektedir. Bu karar Türk fındığı açısından önemli bir karardır. Biraz geç kalınmış olsa da doğru ve yerinde bir karardır. Tebrik ediyor ve kutluyoruz.
 
Henüz yeni fındık konusunda çok net bir durum ortada olmamasına rağmen, yeni fındığın çokluğundan bahsetmek haksızlıktır. Eski uslularımız derki, “ FINDIK ÇUVALA GİRMEDEN, NE KADAR OLACAĞINI KİMSE BİLEMEZ ”   Ancak bu günlerde yeni fındığın çokluğu üzerinden spekülasyon yapanların, niyet ve amaçlarının sorgulanması gerekir diye düşünüyoruz.
 
Diğer bir husus da şu ki; bu gün itibarı ile fiyatların düşmesindeki en önemli husus, halen emanette olan fındıkların ucuza kapatılması hususudur. Kısaca bu gün fındık fiyatlarının düşüşünü sağlayanlar, defterinde fındık yazmasına rağmen, deposunda emanet fındık olmayanlardır. Oyunu oynayanlar, fiyatı düşürenler bunlardır. Bunların da sayısı, iki elin parmak sayısı kadardır.
 
Bizim gerek çiftçilerimiz, gerekse manav ve tüccarlar kardeşlerimize tavsiyemiz, emanet de ki fındıklarını para ile bozdurmak yerine, fındıklarını bizzat çuvala koyarak almalarını yönündedir. Depoda bulunmayan emanetin neden parasını alsınlar. Pahallı satılan fındıkların parası, ucuza kapatılacak öylemi ! Yok öyle beş kuruşa üç köfte, dedi.        

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.