A sınıfı elektrikli aletler daha tasarruflu

A sınıfı elektrikli aletler daha tasarruflu

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Tüketici Yasası uyarınca yürürlüğe giren enerji verimliliği etiketi uygulaması, tüketicilere enerjiyi verimli kullanmalarının yolunu gösteriyor.

Enerji verimliliği etiketi bulunan elektrikli ev aletleri, alınan ürünün yılda ne kadar enerji tüketeceğini daha satın alma anında gösteriyor. Etiket, bir cihazı yıllık enerji tüketimi bazında A, B, C, D, E, F ve G harfleriyle ifade edilen yedi grupta sınıflandırıyor.

A harfi en düşük enerji tüketim sınıfını gösteriyor. Örneğin, A sınıfı bir buzdolabı alındığında C sınıfı bir alete kıyasla ortalama yüzde 45 daha az enerji tüketiliyor. İlerleyen teknoloji sayesinde günümüzde, artık A+ ve A++ elektrikli aletler de üretiliyor. Böylece her geçen gün evlerde daha fazla enerji tasarrufu yapılabiliyor.

Örneğin A+ bir buzdolabı sadece 44W'lık bir ampul kadar enerji tüketiyor. 2009 yılından itibaren Türkiye'deki bütün buzdolapları A+ sınıfından satılırsa, 10 yılda Keban Barajı'nın sağladığı enerjiden daha fazla enerji tasarrufu sağlanacağı belirtiliyor.

Binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılmasını hedefleyen enverIPAB Projesi yürütücüsü Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) Proje Müdürü Sebahattin Öz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ürünlerin üzerinde yer alan enerji verimliliği etiketlerine bakıp, enerji tüketimi düşük ürünleri seçerek, elektrik faturalarının yüzde 30'a kadar düşürülebileceğini vurguladı.

Sebahattin Öz, "Tüketiciler, satın alırken biraz daha fazla ödeyerek, ömür boyu tasarruf edebilirler. Gelen elektrik faturaları tüketicilerin doğru seçim yaptığını kanıtlayacak. Bu nedenle, enerji tüketimi ortalama tüketimden daha düşük olan A sınıfı ve üstü elektrikli aletleri seçmek, hem ev ekonomileri hem de enerji talebinin yüzde 70'ini ithalatla karşılayan ülkemiz için çok önemli" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum