5084 SAYILI TEŞVİK YASASI BİR KEZ DAHA UZATILMALIDIR

5084 SAYILI TEŞVİK YASASI BİR KEZ DAHA UZATILMALIDIR

49 ilde uygulanan ve S.S.K pirim indirimi, enerji teşviki, stopaj vergi indirimi ve bedelsiz arazi desteği gibi teşvik unsurlarını kapsayan 5084 sayılı teşvik yasası 31.Aralık.2009 tarihinde sona ermektedir.

5084 SAYILI TEŞVİK YASASI BİR KEZ DAHA UZATILMALIDIR

                                          Ordu SMMMO Bşk. ERTUĞRUL YÜKSEL 

                                                                        [email protected]

Uygulama süresi 31 Aralık 2009 tarihinde bitecek olan teşvik yasası ekonomik krizin daha da derinleşmesi nedeniyle bir kere daha uzatılmalıdır. İlimizin de içersinde yer aldığı 49 ilde uygulanan ve S.S.K pirim indirimi, enerji teşviki, stopaj vergi indirimi ve bedelsiz arazi desteği gibi teşvik unsurlarını kapsayan 5084 sayılı teşvik yasası 31.Aralık.2009 tarihinde sona ermektedir.

Küresel kriz ülkemiz ekonomisinde kendisini, yüksek cari açık, düşük tasarruf oranı, değerli Türk Lirasının rekabet gücünde yarattığı kayıp, ithalata bağımlı sanayileşme ekonomimizde büyük daralmalara ve çok yüksek işsizliğe yol açmıştır.

Büyüme oranı 2007 yılında % 6 olarak beklenirken 2008 yılında gerçekleşen büyüme sadece binde 0,9 olmuştur. Krizin etkisinin daha da derinleştiği 2009 yılında ise milli gelirde büyüme değil, % 6 oranında küçülme beklenmektedir. İşsizlik oranı 2008 yılının sonunda % 11 ve 2009 yılının ilk 8 ayında resmi rakamlara göre yüzde 15 (gerçek işsizlik %20 nin) üzerindedir.

Milli gelirde daralma ve işsizlikteki olağan üstü yükselişe paralel olarak işletmelerin sermaye yapılarında ciddi bozulmalar yaşandı ve birçok işletme kapanmak zorunda kaldı. İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi daralan dünya ve ülke ticaret hacmi ile daha da zorlaştı.

5084 sayılı teşvik yasası yatırımcı için birçok yönden faydası olan ve ekonomik krizin olmadığı normal zamanlar için hazırlanmış bir yasadır. Şimdi ise bu derinleşen ekonomik krizde bu avantajlı kanunun, 31.12.2009 tarihinde süresinin bitmesi, iş dünyasını daha da zor duruma sokacak ve işsizliği daha da artacaktır.

Bölgesel ve sektörlere göre yeni bir teşvik yasası 2009 yılı temmuz ayı içersinde çıkarıldı ancak bu yeni teşvik yasasından yeni yatırım yaparsan yararlanma olanağı var. Yani mevcut işletmeler çıkartılan sektörel ve bölgesel teşviklerden yararlanamayacaklardır.

Burada sorun eski yapılan yatırımların, ekonomik krizde varlığını sürdürebilmesidir. Bu nedenle ilimizin de içersinde bulunduğu 49 ilde uygulanan 5084 sayılı teşvik yasasının süresi 31.12.2010 tarihine kadar bir yıl uzatılmalıdır.

5084 sayılı teşvik yasasının süresinin uzatılması ile yatırımcıya moral kazandırılmış ve istihdamın önündeki sıkıntılar azaltılmış olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.