332 bin kovana  2 milyon ödniyor

332 bin kovana 2 milyon ödniyor

1.666 arı üreticisinin, sahip olduğu yaklaşık 332 bin koloni (kovan) karşılığı yaklaşık 2 milyon TL. olan destek bedelleri, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği kanalıyla hak sahiplerine ödenmeye başlandı.

 1.666 arı üreticisinin, sahip olduğu yaklaşık 332 bin koloni (kovan) karşılığı yaklaşık 2 milyon TL. olan destek bedelleri, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği kanalıyla hak sahiplerine ödenmeye başlandı.

Arıcılığa Destek

Tarım Bakanlığınca, Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı, en az otuz adet arılı kovana sahip birlik üyesi arıcılara destekleme ödemelerine başlandı. Bu amaçla tebliğ de belirtilen 15/5/2009 ile 15/7/2009 tarihleri arasında İl Tarım Müdürlüğüne başvuru yapan 1.666 arı üreticisinin, sahip olduğu yaklaşık 332 bin koloni (kovan) karşılığı yaklaşık 2 milyon TL. olan destek bedelleri, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği kanalıyla hak sahiplerine ödenmeye başlandı.

Arıcılık yapan çiftçilere destekleme ödemelerinin başlaması nedeniyle Vali Orhan DÜZGÜN"ün katılımıyla Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği"nde bir tören düzenlendi.

Ordu Arı Üreticileri Birliği Başkanı Necati AYDIN da törende yaptığı açıklamada, “Sayın Valim biliyorsunuz devletimizin vermiş olduğu kovan başı desteklemeler var. Dünyada bu birlikler kurulalı tam 84 yıl olmuş. Ama bizim ülkemizde birlikler kurulalı 7 yıl oldu. Birlikler hemen kurulur kurulmaz 2003 yılında devletimiz, hükümetimiz önce ana arı desteklemesi yaptı 2 yıl. Ardından bal desteklemesi yaptı. Daha sonra ana arı ve bal desteklemesi 2008 yılında sona erdi. 2009 yılında Türkiye"deki bütün arılar kayıt altına alındı. Arılar barkotlu, plakalı oldu. Şimdi kovan başı desteklemesi ödeniyor. Bundan hiçbir usulsüzlük olmuyor. Arıcı neyi hak ettiyse onu alıyor. Yaklaşık bizim bu destekleme yapılırken 3345 üyemiz vardı. 3345 üyemizin 1655 tanesi destekleme kapsamına girmiş. Diğer üyelerimizin gittiği yerlerde problemleri var. Kimisi konaklama alamamış kimisi işlemlerini yaptıramamış. Yaklaşık 1558 tane üyemiz destekten yararlanamıyor. Tabi ben isterdim ki o arıcılarımızda destekten yararlansınlar. Onlarda yararlanmış olsaydı yaklaşık şu an biz burada eski parayla 4 trilyon yeni parayla 4 milyon gibi bir para dağıtacaktık. Ama şu anda bizim birliğimize 2 milyon para geldi. Bunu ilçeler bazında dağıtıyoruz. Bugün Gölköy ve Çamaşlı arıcılarımıza dağıtıyoruz. Yarın da Perşembeli arıcılara dağıtacağız. Zaten Kabataş, Ünye ve Çatalpınar ilçeleri kaldı. Diğer ilçelerimizin paralarını dağıttık. Üyemiz Osman ÇELEBİ"nin destekleme parasını da sizlerin takdim etmesini istiyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından, Ordu"daki en eski ve en yaşlı arıcı olan aynı zamanda Kore Gazisi 87 yaşındaki Osman ÇELEBİ"nin destekleme parasını Vali Orhan DÜZGÜN verdi. 60 kovan arısı bulunan Osman ÇELEBİ"ye 360 TL. tutarındaki destekleme parasını teslim eden Vali Orhan DÜZGÜN, şunları kaydetti: “Ordunun arıcılıkta bu kadar ilerlemesinin temellerini Osman amca atmış. Osman amca 90 yaşında olduğu için aynı zamanda bir tarihi abide gibi bizim açımızdan. Çünkü Türkiye"nin dört bir tarafını gezmiş, İstanbul"da çalışmış. Hem Türkiye'yi görmüş hem değişik zamanlarda ülkemizin ekonomik gelişmişliğini kalkınmasını ekonomik sıkıntılarını görmüş yaşamış birisi”

Ordu"da yaşayan en eski ve yaşlı arı üreticisi ve Kore Gazisi Osman ÇELEBİ destekleme parasını aldıktan sonra duygularını şöyle dile getirdi: “Memleketimizi bırakanlardan Allah kat kat razı olsun. 7 kıtanın dördüne hakim olan devlet koskoca bir servet bırakmış bize. Bunun değerini kıymetini bilmemiz lazım. Bir peteği 12 petek yaptım. 12 peteği de yüklerken hangisini böldüğümü şaşırdım. Bu memlekette arı verirdim insanlara. Bir çok insana da arıcılığı öğrettim. Çok da faydalı oldum. 12 sen İstanbul Sağmalcılarda çalıştım. Ondan sonra Aybastı kaza oldu geldim. Ama Aybastı çok fakirdi eskiden. Şimdi çok iyi Allaha ne kadar şükretsek az. Ben yazın yaylaya gidip yapabiliyorsam gençlerimiz demesin ki iş yok. Şu insandan ibretlik alsınlar. Benim diyor hiç paraya pula ihtiyacım yok. Devletin verdiği maaş bana yetiyor diyor. Hem Kore gazisi hem maaşı var. Ama ben bunu severek yapıyorum. Yaylada olmasam canım rahat etmez. Bu sağlığımı da ona borçluyum” dedi.

Vali Orhan DÜZGÜN, destekleme ödemelerini almak üzere Ordu Arı Yetiştiricileri Birliğine gelen arı üreticileriyle bir süre sohbet ederek, sorunları ve sıkıntıları olup olmadığını sordu. Arı üreticilerine seslenen Vali Orhan DÜZGÜN, “Aynı işi yapanların, aynı meslek mensuplarının bir arada olması, dertlerini, sorunlarını sektördeki gelişmeleri takip etmeleri bakımından burası gayet uygun ve güzel bir ortam, temiz bir ortam. Bugün aramızda sizlerin, arıcıların duayeni Aybastı"dan Osman ÇELEBİ amcamız var. Hepiniz tanıyorsunuzdur herhalde. 90 yaşına rağmen halen çalışmaya devam ediyor. Biz de onun bütün gençlerimize örnek olmasını temenni ederek destekleme bedelini kendisine takdim ediyoruz. Ordu, arı yetiştiriciliği bakımından, arıcılık bakımından Türkiye"nin en önde gelen iki ili arasında. Önümüzdeki yıl, inşallah yetiştirebilirsek bu yıl, AB kaynakları ile bal analiz laboratuarını Ordu"da oluşturmak istiyoruz. Ordu"yu arıcılığın, balcılığın merkezi haline getirmek için dikkatleri Ordu"ya çekmek istiyoruz. Bu da piyasanın, pazarın Ordu"da oluşmasında önemli bir etken olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.