3.üncü Kivi Hasat Şenliği

3.üncü Kivi Hasat Şenliği

Şenlik, Vali Orhan DÜZGÜN, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Adem Yılmaz, Dr. Mehmet Turan ÇUHADAR, Perşembe Kaymakamı Erkan …. Perşembe Belediye Başkanı İ. Selami ÇARKÇI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ,

İl Tarım Müdürlüğünce bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Kivi Hasat Şenliği” Efirli Köyünde yapıldı.

3.üncü Kivi Hasat Şenliği


Şenlik, Vali Orhan DÜZGÜN, Vali Yardımcıları Ömer ADAR, Adem Yılmaz, Dr. Mehmet Turan ÇUHADAR, Perşembe Kaymakamı Erkan …. Perşembe Belediye Başkanı İ. Selami ÇARKÇI, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa YILMAZ, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, daire müdürleri, kivi üreticileri ile Efirli Köyü sakinlerinin katılığı törene, kivi üreticisi Ali Tunç KARADENİZ"in konuşmasıyla başlandı.



Vali Orhan DÜZGÜN de törende bir konuşma yaparak, şunları söyledi: “Bugün, ilimizde alternatif tarım ürünlerinin başında gelen kivi hasat festivali sebebiyle sizlerle beraber bulunuyoruz. Ordu ilimizde fındıktan sonra kivinin de alternatif bir ürün olarak yayılmaya başlaması ve üreticilerimiz için iyi bir gelir imkanına sahip olması memnuniyet verici. Çünkü kividen elde edilen gelir dekar başına fındıktan elde edilen gelirin 5-10 katı dereceye ulaşılabiliyor. Bu bakımdan ilimizde kivi üretiminin teşvik edilmesi ve bugüne kadar yapılan çalışmaların bundan sonra da yapılması için Valilik olarak, gerek İl Özel İdare kaynaklarımızla, gerekse İl Tarım Müdürlüğümüzün imkanlarıyla bundan sonrada elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ordu"da göreve başladığımdan beri ziyaret eden gruplar arasında kivi ürecilerimiz ve bunların kendi aralarında oluşturdukları birlik yönetimleri de yer aldılar. Kivi üreticilerin önündeki en büyük sorunlardan birisi de, bir soğuk hava deposuna sahip olmaları gerektiği ve bu depolar sayesinde de kivi fiyatlarının fiyat politikasını en iyi bir şekilde belirlenebilmesidir. Onun için önümüzde dönemde bu depoların oluşturabilmesi konusunda da gerekli gayreti göstereceğiz. Gerekli rehberliği yapacağız ve üreticilerimize bu konuda gerekli desteği de vereceğiz. Ülkemizde 5-6 vilayette üretilmekte olan kivinin ilimizde de üretilmesinde ve bunun bugüne kadar gelmesinde emeği geçen başta İl Tarım Müdürlüğü yetkililerimiz olmak üzere Özel İdare personeline ve burada ismini zikredemediğim herkese teşekkür etmek istiyorum. Kivi dünyada yeni bir ürün. Ama ilimizde ve ülkemizde üretim miktarına baktığımızda, üretimin tüketimi karşılamaya henüz yeterli olmadığını görüyoruz. Az önce Tarım İl Müdürümüzün bahsettiği gibi Türkiye"deki kivi tüketimi elli bin ton iken bunun yirmi bin tonu Türkiye"de üretiliyor. Bunun da yaklaşık %15"i Ordu ili sınırları içerisinde üretiliyor. Demek ki biz ne kadar çok üretirsek pazar payımız o kadar fazla olacak. Tüketici alışkanlığı açısından da kivi tüketimi son yıllarda yeni başlayan bir alışkanlık. Bu mevsimlerde yoğun bir C vitamini deposu olan ve bugünlerde de güncel olan domuz gribine karşı etkin mücadele yöntemlerinden biri olan kivinin tüketilmesi de vatandaşlarımızın sağlığı açısından son derece önemli. Ben bu organizasyonu düzenleyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılan üreticilerimizi tebrik ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda bölgemizdeki ilimizdeki kivi üretiminin daha da artması diliyorum” dedi.



Konuşmaların ardından İl Tarım Müdürlüğünce düzenlenen "en iyi kivi yarışması" ve " en güzel kivili pastalar" yarışmasında dereceye girenler, İl Tarım Müdürlüğünce oluşturulan juri tarafından belirlendi.



112 kivi üreticisinin başvurduğu "en iyi kivi yarışması"nda birinciliğe Efirli Köyünden Mehmet GÜL ve Hayati TÜRE, ikinciliğe Gülyalı ilçesi Hoşköy"den Beşir SİPAHİ, üçüncülüğe Saraycık Beldesinden İsa İNCE, jüri özel ödülüne ise Ünye Güllük Köyünden Halil İbrahim KARSLI ile Fatsa Yassıbahçe Köyünden Mevlüt ÖZTÜRK layık görüldüler. Yarışmada birinci seçilen Mehmet GÜL ve Hayati TÜRE"nin ödülünü Vali Orhan DÜZGÜN verdi.



En güzel kivili pasta yarışmasında ise birinciliği Unpa unlu mamulleri, ikinciliği Buket Pastanesi, üçüncülüğü de Carfursa unlu mamulleri kazandılar.



Yarışmalarda birinciliği elde edenlere 3 adet çeyrek altın, ikinciliği elde edenlere 2 adet çeyrek altın, üçüncü olanlara da 1 adet çeyrek altın ile kivi budama makası hediye edildi. Yarışmalara katılan tüm kivi üreticilerine katılım belgesi verildi.



Yarışmaların ödül töreninin ardından kivi üreticisi Ali Tunç KARADENİZ"in kivi bahçesine geçen Vali Orhan DÜZGÜN, kivi hasadı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.