18 Yaşından Küçük Çocuklar Hangi İşlerde Çalıştırılabilir

18 Yaşından Küçük Çocuklar Hangi İşlerde Çalıştırılabilir

Ertuğrul Yüksel "Sosyal güvenlik sistemimize köklü değişiklikler getiren ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu emeklilik yaşını ve prim ödeme gün sayısını artırmakta; aylık bağlama oranları, a

Ordu SMMM Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel Yaptığı açıklamada
“18 Yaşından Küçük Çocuklar Hangi İşlerde Çalıştırılabilir. Bunların Sigortalılıkları Ne Zaman Başlamış Sayılır?” sorusuna açıklık getirdi..

Ertuğrul Yüksel "Sosyal güvenlik sistemimize köklü değişiklikler getiren ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu emeklilik yaşını ve prim ödeme gün sayısını artırmakta; aylık bağlama oranları, aylıkların alt sınırı, aylıkların hesaplanmasında esas alınan güncelleme kat sayısı gibi bazı hakları geriye götürmektedir.
Ancak bu düzenlemeler Kanunun yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı olacaklara uygulanacağından, son günlerde toplumumuzda bu Kanun yürürlüğe girmeden önce ve yaş gözetmeksizin çocukların sigortalılığını başlatma yarışı yaşanmakta, meslek mensuplarımız da yukarıdaki soruya sıkça muhatap olmaktadır.
Kamuoyuna bu konu ile ilgili görüşlerimizi ve yasal mevzuatı sunmak istedik.
Öncelikle, 4857 sayılı İş Kanununun 71 inci maddesiyle kural olarak 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaklanmış, ancak 14 yaşını doldurmuş ve ilk öğretimi tamamlamış olan ve bedensel, zihinsel, ahlaki gelişimlerine ve okullarına devamlarına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılan çocuklar yasak kapsamı dışında tutulmuştur.
İş Kanununun 85 nci maddesine göre de,16 yaşını doldurmamış olanların ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır.
Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılabileceği ve çalıştırılamayacağı işler, bunları çalıştıramayacak işverenler, çalışma süreleri ve işverenlerce uyulması gereken diğer çalıştırma usul ve esasları hakkında ayrıntılı bilgi için, 06.04.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile 16.06.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği” incelenmelidir.
Kanundaki yasaklara aykırı olarak çocuk ve genç işçi çalıştıranlara uygulanan idari para cezası 2008 yılı için 906,54 YTL olup, yeniden değerleme oranına endeksli olarak artmaktadır.
Öte yandan, 5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 38 inci maddesinin ikinci fıkrasında “Bu Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresi 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayıları hesabına dahil edilir.” Hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre de, yeni Kanun yürürlüğe girmeden önce sigortalı olan ancak 18 yaşını Kanun yürürlüğe girdikten sonra dolduranların sigortalılıklarının hangi tarihte başlamış sayılacağı ve sosyal güvenlik hakları yönünden önceki Kanunlara mı yoksa yeni Kanuna mı tabı tutulacakları konusu yoruma açık olduğundan, 18 yaşını doldurdukları tarihte sigortalılıkları başlamış sayılarak yeni Kanun hükümlerine tabi tutulmaları güçlü bir olasılıktır.
Ayrıca Sosyal Sigortalar Kurumuna verilen işe giriş bildirgelerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı hususu Kurumca her zaman incelenebileceğinden, fiilen çalışmayanlara ait bildirimlerin de geçersiz sayılması ihtimali yüksektir.
Yukarıda açıklanan hususların uygulamada göz önünde bulundurulması işverenlere, meslektaşlarımıza ve tüm kamuoyuna önemle duyurulur” dedi Konuya ilişkin sorular için Ertuğrul Yüksel'in Mail adresi [email protected]


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.