Tomakinoğlu"Rektörler suç işliyor!"

Tomakinoğlu"Rektörler suç işliyor!"

Eğitim Bir-Sen Ordu Şube Başkanı Tamer Tomakinoğlu, son günlerin en çok konuşulan konularından olan üniversitelerde başörtüsü sorunuyla ilgili olarak, yasağı sürdüren rektörlerin Anayasa suçu işlediğini söyledi.

Eğitim Bir-Sen Ordu Şube Başkanı Tamer Tomakinoğlu, son günlerin en çok konuşulan konularından olan üniversitelerde başörtüsü sorunuyla ilgili olarak, yasağı sürdüren rektörlerin Anayasa suçu işlediğini söyledi.

Tomakinoğlu yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra 23.02.2008 tarih ve 26796 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle zaten yasal olmayan başörtüsü yasağı tamamen ortadan kaldırılmıştır.

  Üniversitelere başörtüsüyle girilemeyeceğine ilişkin hiçbir anayasal ve kanuni düzenleme olmamasına rağmen bazı rektörlerin Anayasa hükmünü hiçe sayarak başörtülü öğrencileri derslere almamaya devam ettikleri görülmektedir.

  Anayasamızın "Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü" başlıklı 11. maddesine göre "Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar Anayasa'ya aykırı olamaz." Yine Türk Ceza Kanunu'nda da Anayasa'yı ihlalin suç olduğu belirtilerek bu suça verilecek cezaya yer verilmiştir. Anayasamızın 10. ve 42. maddelerinde yapılan düzenlemelere rağmen, başı örtülü kız öğrencilerin, yükseköğrenim haklarından mahrum bırakılmaları Anayasa'nın bağlayıcılığı ve üstünlüğü ilkesine aykırıdır.

  Anayasa yasama, yürütme ve yargı organlarını, idari makamları, diğer kuruluş ve kişileri bağlar. Anayasaya aykırı hareket edilemez. Kanunlar dahi Anayasa'ya aykırı olamaz. Anayasa'nın ilgili düzenlemelerine aykırı kanun hükmü de getirilemeyeceğinden başı örtülü öğrencilerin yükseköğrenim haklarını kullanabilmelerine imkân sağlamak için yeni bir kanuni düzenlenmenin beklenmesi de gereksizdir.

  Rektörlerin yasağın devamı yönündeki tutumları Anayasa'yı hiçe saymaktan başka bir şey değildir. Kendilerini Anayasa'nın dahi üzerinde bir güç ve uygulayıcı olarak gören Üniversite Rektörleri seçimle göreve gelen ve Anayasa, kanun değişikliği yapmakla görevli olan tek mercii olan Yasama Organı'nı da hiçe sayarak suç işlemişlerdir.

  Bu nedenle Türk Ceza Kanunun fiillerine uygun maddeleri gereği cezalandırılmaları gerekir.
Anayasamızda başı örtülü öğrencilerin öğrenim göremeyeceklerine ilişkin hiçbir hüküm bulunmamasına ve Anayasa Değişikliğinin 23.02.2008 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen 25.02.2008 tarihinden sonra da başı kapalı kız öğrencilerin bazı üniversitelerde derslere alınmaması anayasaya açıkça aykırıdır.

  Yapılan anayasa değişiklikleri Üniversitelerdeki başörtüsü yasağın kalkması için yeterlidir. Bunun için ayrı bir kanuni düzenlemeye gerek yoktur. Üniversite Rektörleri kendilerine bir talimat gelmesini beklemeksizin anayasaya uygun hareket ederek başı örtülü kız öğrencileri üniversitelere almak zorundadırlar" dedi.

Tomakinoğlu, "Eğitim-Bir-Sen olarak Anayasa hükmünü hiçe sayarak yasakçı tavrını sürdüren rektörleri tüm üniversitelerde noter marifetiyle tespit ettirdikten sonra yasakçılarla mücadelemizi kanuni zeminde sürdürmek adına suç duyurusunda bulunacağız.

  Sendika olarak Devlet-millet kucaklaşmasının sağlanmasından, Türkiye'nin normalleşmesinden, demokratikleşmesinden ve özgürlükler ülkesi olmasından yanayız. Bu yönde çabalarımız devam edecektir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.