Fatsa Kız Meslek Lisesi’ nin başarısı

Fatsa Kız Meslek Lisesi’ nin başarısı

Fatsa Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Folklorik Kitre Bebek Yarışması'nda il birincisi oldu.

Kaybolmaya yüz tutmuş değerleri tanıtmak, ülke turizmine ve ekonomisine katkıda bulunmayı amaçlayan yarışma, 'yöresel günlük genç erkek giysisi', 'yöresel günlük genç kadın giysisi', 'yöresel gelin giysisi' ve 'yöresel damat giysisi' olarak dört kategoride yapıldı. Ordu'da 6 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen yarışmada, Fatsa Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi, 4 kategoride de birinci olmayı başardı.

Yarışmaya katılan ürünler, okulun El Sanatları Teknolojisi Öğretmeni Uzman Öğretme Müdür Yardımcısı Şeküre Karabacak, El Sanatları Teknolojisi Öğretmeni Uzman Öğretmen Müdür Yardımcısı Fatma Birsen Eraslan, Ümit Giyim Teknolojisi Öğretmeni Uzman Öğretmen Aslıhan Temiz ve Grafik ve Fotoğraf Öğretmeni Gamze Çöllü tarafından hazırlandı.

Hazırladıkları kitre bebekler hakkında bilgi veren Giyim Teknolojisi Öğretmeni Uzman Öğretmen Aslıhan Temiz, yarışmaya girecek ürünleri hazırlayabilmek için Gölköy ilçesi Kozören köyüne giderek, köy imamının rehberliğinde ev ziyaretlerinde bulunduklarını söyledi. Temiz, "Çalışma ekibimizle yöre insanının geçmişten günümüze gelen geleneksel gelin kıyafetlerini yerinde inceleyip detaylandırarak, yöresel gelin kıyafetli kitre bebeğini aslına uygun olarak çalıştık.

Ilıca beldesi Çatak Mahallesi'nde 78 yaşında vefat etmiş olan Mehmet Sarıkaya'ya ait yöresel damat kıyafetine, yakınları vasıtasıyla ulaştık ve yapılacak çalışmaya kaynak teşkil ettik.

Yapılan araştırmalarda ise önceden damat kıyafeti olarak giyilmekte olan söz konusu giysiye, günümüzde ilçede kurulan kadınlar pazarı, köy pazarı, çarşı vb. yerlerde yaşlı insanların üzerinde rastlanmaktadır. Yöresel günlük genç erkek ve kadın kıyafetleri Ordu genelinde Kurtuluş Mücadelesi yıllarından günümüze kadar kullanılmıştır. Günümüzde ise folklorik özellikleri yansıtan halk oyunlarında da yerel kıyafet olarak kullanılmaktadır" dedi.

Fatsa Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nin 22-23 Mayıs tarihlerinde Ankara'da Kız Teknik Genel Müdürlüğü'nce düzenlenecek ve 81 il birincilerinin katılacağı 'Folklorik Kitre Bebek Yarışması'nda Ordu'yu temsil edeceği öğrenildi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum