"Bayrampaşa" beğeni topladı

"Bayrampaşa" beğeni topladı

Bayrampaşa Cezaevi'nde çekimleri yapılan ve 22 Şubat 2008'de vizyona girecek olan 'Bayrampaşa:Ben Fazla Kalmayacağım' filminin ilk galası dün akşam Ordu Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde yapıldı.

Bayrampaşa Cezaevi'nde çekimleri yapılan ve 22 Şubat 2008'de vizyona girecek olan 'Bayrampaşa:Ben Fazla Kalmayacağım' filminin ilk galası dün akşam Ordu Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde yapıldı.

Yaklaşık 700 kişinin katıldığı galada ilk kez halka açık özel gösterime sunulan film, Ordulu izleyicilerden tam not aldı. AKM'yi dolduran seyirciler, filmin sonunda aralarında bulunan Birol Güven, Hamdi Alkan ve Vural Çelik'i dakikalarca ayakta alkışladı.

Ordu AKM'de düzenlenen gala kokteyline filmin yapımcısı Birol Güven, yönetmeni Hamdi Alkan ve başrol oyuncusu Vural Çelik'in yanı sıra Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Celal Çürek, Belediye Başkanvekili Özer Karadağ, İl Emniyet Müdürü Sezai Boran, Cumhuriyet Başsavcısı Fevzi Büyüktümtürk, iş adamları ve kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı. Ordulu sinemaseverlerin, Birol GÜven, Hamdi Alkan ve Vural Çelik'le uzun uzun sohbet etme fırsatını da bulduğu galada, ünlü sanatçılar hayranlarıyla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Filmin gösterime sunulmasında önce kısa birer konuşma yapan aynı zamanda Ordulu olan ünlü tiyatro sanatçısı Vurak Çelik, bu filmin bir başrol oyuncusu olarak kendisinin ilk ve en önemli çalışması olduğunu altını çizerken, sahneye gelen filmin yönetmeni Hamdi Alkan da, "Daha önce Antayla Film Festivali'nde gösterilmişti. Çekimler yaklaşık 1 ay sürdü. Yapımcımız Birol Güven yaklaşık 1,5-2 yıllık bir senaryo çalışması yapıyordu. Hem Paşakapısı Cezaevi'nde, hemde Bayrampaşa Cezaevin'nde. Bu çalışmalar esnasında geçen yıl Sevgili Birol, çok güzel bir hikaye çıktı ve bunu film yapalım bunu da sen yönet dedi. Ben de seve seve kabul ettim. İlk başta biraz ürkütücü geldi cezaevinde film çekmek ama birkaç kez o çalışmaları gözlemledikten sonra, ortaya güzel bir hikaye çıktı. Bütün herşeyini mahkumlar yaptı. Senaryo ve müzikler de mahkumlardan oldu. Bizde bu eseri ortaya çıkardık. Bu filme katkıda bulunan Sevgili Vural başta olmak üzere, birbirinden ünlü 22 sanatçımız minik rollerle rol aldı, katkıda bulundu. 22 Şubat'da da vizyone girecek ve Türk seyircisiyle buluşacak" dedi.

Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl'de yaptığı konuşmada, "Sevgili Hamdi Alkan, Sevgili Vural Çelik ve ünlü yapımcımız Birol Güven'e katkılarından dolayı, ilimize kültür ve sanata oksijen oldukları için çok çok teşekkür ediyorum. Bu film diğer arkadaşlarımızın imza attıklarından çok daha farklı bir film. Gönülden yapmış oldukları bir çalışma. Ben kendilerini hem kutluyor, hemde üstün başarılar getirmesini diliyorum. Bir başka dileğim de, inşallah deniz aşırı ülkelerde, bizim çeşitli ülkelerin filmlerini izlediğimiz gibi oralarda da kapış kapış izlenmesidir. Ayrıca, ünlü yapımcımız Birol Güven'in de mutlak bir sözü oldu: Bizler buna çok sevindik, sizlerde çok sevineceksiniz. Dedi ki Birol Güven, bundan sonra yaptığımız bütün filmlerin galalarını Ordu'da yapacağız, ilk startı burada vereceğiz. Kendisine çok çok teşekkür ediyoruz" dedi.

'Seyirciden tam not'

Daha sonra filmin gösterimine geçildi. Aralıksız gösterilen film yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. Filmin finalinde salonda bulunan seyirciler ayağa kalkarak filmi ve emeği geçenleri yaklaşık 20 dakika ayakta alkışladı.

'4 milyon seyirci'

'Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım' filminin başrol oyuncusu Vural Çelik, 22 Şubat 2008'de vizyone girecek olan filmden Türkiye'de yeni bir gişe rekoru beklediğinin de altını çizerek, 4 milyonun üzerinde seyirci beklediğini söyledi. Türkiye'de bir çok ünlü filmlerin farklı farklı rakamlarda izleyicilerle buluştuğunu söyleyen Çelik, "Gönlüm 8 milyon izleyiciyle buluşmasından yanadır ama 4 milyon kişilik bir beklentim var" dedi. Türk sineması ve dizilerinin son bir kaç yıldır artık yabancı film ve dizileri aratmayacak seviyeye ulaştığını söyleyen ünlü sanatçı Vural Çelik, "Önceki yıllara oranla artık Türk seyircisi Türk yapımlarına ister dizi olsun, ister sinema yapıtı olsun ilgi göstermeye başladı. Hatta beklenenden çok daha fazla ilgi gösterilmeye başlandı. Yani layık olduğu ilgiyi görmeye başladı. Bir dönem ilgi kesilmişti Türk Sineması'nda. Ama ,ilgi olunca, hakettiği de verilince olumlu gelişmeler kaydediliyor. Bir dizinin veya sinema filminin kaderini önceden kimse bilemez, tahmin edemez. Kaliteli senaryo meselesi çok önemli. Kaliteli senaryo sıkıntısı yaşanıyor. Mesela Avrupa Yakası çok şanslıdır ki, Gülse Birsel gibi bir yazara sahip. Şanslıdır ki, birbirleriyle çok iyi anlaşan, yetenekli bir çok oyuncunun bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Bununla beraber bazıları kalmak, bazıları da gitmek zorunda kalabiliyor. Ama ekip işi, ilgi, alaka ve dereceyi arttırıyor" dedi.

Yüzlerce ünlü senaryoya imzasını atan filmin yapımcısı Birol Güven de, "Ben kültür-sanat özellikle de sinema konusunda Ordu'da beklediğimin de üzerinde bir potansiyel olduğunu fark ettim. İlk kez geldim ve bu akşamki tablonun İstanbul'dan farksız olduğunu gördüm. Sayın Vali Said Vakkas Gözlügöl'e de bir söz verdik. Evet bundan sonra çektiğimiz bütün filmlerin ilk gala ve özel gösterimlerini eölimizden geldiğince Ordu'da yapacağız. Çünkü Ordu'da bu alt yapı ve potansiyel var" dedi. Fİlmle ilgili olarak da basın mensuplarıyla sohbet eden Güven, "Filmimizin başında Bernard Shop'un bir sözüyle başladık. Bu çok önemlidir. Diyor ki, 'Bir toplumda hapishane olduğu sürece içinde kimin olduğu önemli değildir.' Dolayısıyla toplumuzdaki suç, sanatçımızın meselesidir. Biz de suçsuz bir toplum hayal ediyoruz. O yüzden bu filmi çektik. Çünkü yolu sanatla buluşan insanlar, suç işlemezler. Bizim böyle bir öngörümüz var. Bu filmdeki mahkumlar da çok güzel birşey yaptılar. Çocuklarının gurur duyacağı birşeye imza attılar. Ben artık şuna inanıyorum, bu filmden sonra o mahkumların, bundan sonra bir daha suç işleyeceklerine inanmıyorum. Hepsi sanatın birer kolundan tuatacak, kimisi senaryo yazacak, kimisi müzik yapacak, kimisi kendini sanatın içinde bulacaktır" dedi.

Filmin yönetmeni olan ünlü tiyatro sanatçısı Hamdi Alkan da, "Ben şuna eminin. Sevgili Birol da vurgular. Ordu'da bizim bilmediğimiz, görmediğimiz bir potansiyel ortaya çıktı. Hareket artık İstanbul'dan değil, Ordu'dan başlayacaktır. Biz buna eminiz. Hem seyirci bakımından, hem alt yapı, teknik imkanlar bakımından Ordu artık bir başlangıç şehri olabilir. Bu başlangıcı da bir sinema, film şenliği, Türkiye'yi ilgilendiren bir film festivaliyle Ordu inanılmaz bir başlangıç yapacaktır" dedi.

'Adalet sistemini de eleştirdik'

Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım filminin Yönetmeni Hamdi Alkan, bu filmle aslında Adalet Sistemi'ni de göndermeler yaptıklarını belirterek, "Suç ve ceza insanın hayatında her zaman karşılaşabileceği bir olaydır. İlginçtir, dışarda gece yarısı ekspresleriyle anlatan filmler de var. Bizde hapislerde bu işi yaptık. Bunun da derinlemesine inmeye çalıştık. VUral'ın canlandırdığı Erdem karakteriyle birlikte aslında Adalet Bakanımızla da izledik aynı şeyi düşündük, bir sistem eleştirisi de var. Yavaş işleyen bir Adalet sistemi eleştirisi var. Siz içeriye düşerseniz, bu sistemin yavaş işlediğini daha iyi anlıyorsunuz" dedi.

'Hep beraber soyunduk'

Filmde en zorlandıkları sahnenin, Bayrampaşa Cezaevi'ne düşen Erdem (Vural Çelik)'in cezaevi doktoru tarafından muaneye edilirken çekilen soyunma sahnesi olduğunu söyleyen Hamdi Alkan, "Bu sahneden inanın hepimiz çok zorlandık. Vural ciddi anlamda zorlandı ama bu zor anlar tam ve gerçek doğallığıyla filme yansıdı" dedi. Yapımcı Birol Güven'de bu olayı doğrulayarak, "Aslında çıplak erkek sanatta pek düşünülemez ama en zor sahne Vural'ın soyunduğu andı gerçekten de. Sanat için soyunmak bu olsa gerek ki, biz o sahneyi çekerken de senaryo ekibi olarak bile soyunduk" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.