İHSAN GÜRDAL ONUR GECESİNDEN..!

Ordu Sanat Evi ORSEV ile Yazarlar ve Sanatseverler Birliğinin düzenlediği Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatro Salonundaki  “ İhsan Gürdal Onur Gecesi”

sunucunun anlatımındaki “ Parmakları tezene ile dost kalan” Yakma sanatçısı 77 yaşındaki bir Ordu aşığı , Ordu beyefendisi İhsan Gürdal idi.

        Ordu Valisi  Ali Kalkan Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun ,Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen , Ordu Belediye Başkan adayları A.Bahar Çebi, Ali Aydın, Kenan Çebi ve sanatsever Ordu"luların katıldığı gece de  Sanat vardı sevgi vardı saygı vardı…

       Sanatçı İhsan Gürdal onur gecesina katılan Vali Ali Kaban ve Başkan Seyit Torun"a  OBKT fuaye salonunda açtığı Yakma resim sergisini gezdirdi eserleri hakkında bilgiler verdi.

      Bilgisayar teknolojisinin arızasından  sanatçı için özel hazırlanan Özgeçmiş ve biyografisinin gösterimi yapılamadı ama gecenin sunucusu Ömer Durak  sanatçı İhsan Gürdal"ın 1932 de başlayıp günümüze kadar gelen yaşantısını bir güzel anlattıktan sonra gecenin açılış konuşmasını yapmak üzere  Orsev Başkanı Sevinç Özel"i mikrofona davet etti.

                        ORSEV

              BAŞKANI SEVİNÇ ÖZEL

           Sanatsever dostlarının karşısına her zaman şık kıyafeti  ile çıkan Orsev Başkanı Sevinç Özel  Özel salondaki misafirleri selamladı ve  şöyle seslendi;

        Ordu"yu seyrediyorum

        Mazinin penceresinden ;

         Bir rüya görür gibiyim seneler öncesinden….

        Görülen rüyadır artık ,yorsakta yormasak ta      hayıra..

            Bir hafta günü Takıl pazarı dönüşmüş panayıra…

        Köylerden gelen kadınlar ..yağ, yoğurt ,yumurta,sakarca,tirmit pazarlıyor.

         Nuri çavuş öfkeli ..birini azarlıyor.

     * * * * *

 Sizleri ,Ordu"lu şair ve yazar Ali Öztürk"ün dizeleriyle

    50 yıl öncesinin Takıl pazarına götürmeye çalıştım.

         Şimdi o günlerden bu günlere sanatının da gücüyle kendini geliştirerek gelen Sayın İhsan Gürdal için birkaç söz söylemek istiyorum.

          Değerlerimizi yeterince tanıyor muyuz ? İnsana verdiğimiz önem, onun topluma verdikleriyle orantılı mı? Her insan topluma alacaklı mı doğar ? Sanmıyorum. toplumdan aldıklarımızla verdiklerimizin dengesi gösterecek insanlığımızı.

          Bu manada İhsan Gürdal"ı tanımamız en büyük kazancımız olsa gerek. İhsan Gürdal çok yönlü bir sanatçı. Ben onu terzilik yaptığı dönemlerden de tanıyorum. O günlerde de duruşuyla, insani ilişkileriyle ve düzgün Türkçesi ile mümtaz bir şahsiyetti.

           Yıllarca sürdürdü bu tavrını Sazı ile de coşkular kattı çevresine , yakma resim çalışmalarıyla da isminden övgü ile söz ettirdi.

           Ne mutlu ona ki yaşarken şehrine toplumuna borcunu ödeyenlerden oldu.

            Sayın Valim,

        Belediye Başkanım Garnizon kamutanım,rektörüm. Sevgili basın ve çok değerli sanat sever dostlarımız. Ordu Şairler,yazarlar ve sanatseverler derneği ile Orsev olarak birlikte organize ettiğimiz bu onur gecesine hoş geldiniz

            Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.Biz biliyoruz ki İhsan Gürdal şehrimize emek katan değerlerimizden biri olarak hep saygıyla hatırlanacak. Yarınlara bırakacağı kültürel mirası gelecek kuşaklar hayırla anacaktır. Sanat yaşamının en anlamlı bu gecesinde İhsan Gürdal beyefendiye sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.

           İyi ki aramızda oldu. Yeteneğini ve maharetini esirgemedi şehrimizden.

           Ne mutlu ona ki, bıraktıkları ile yeni nesiller kültürümüzün izini sürecektir.” dedi..

         Ordu Valisi Ali Kaban yaptığı konuşmasında;

   “ Ordu"da göreve başladığım zaman sayın İhsan Gürdal beni ziyarete gelmiş gelirken de yaptığı bir eserini bana hediye etmişti. O gün bana anlattıklarından etkilenmiştim. O günden sonra sayın Gürdal"ın çalışmaların yakından takip ettim. Sayın Gürdal"ı bu zamana kadar ortaya koyduğu eserlerinden dolayı tebrik ediyorum. Valilik olarak ta hep ne yapabiliriz noktasında çalışmalarımız oldu.Bu gün ise sayın Gürdal"ın izni ile bu eserlerinin Valilik interneti aracılığıyla dünyaya açılması noktasında çalışmalar yapacağız dedi..

         İhsan Gürdal"a Valiliğinin Onur plaketini başarı dilekleriyle sundu.

          Proğram gereği   bazı yakın dostları , genç torunu ve eşi O"nu Gürdal"ı anlattılar.

        Özellikle eşinin 52 yıldır evliyim dünyaya yeniden gelsem yine O"nu bulurdum” demesi salondan  çoşkulu alkış aldı.

        

           

            KONUŞMALAR BİTTİ

             SÖZ SAZIN TELİNDE…

İhsan Gürdal"ın yakın saz arkadaşlarından Cengiz dilaver ustası İhsan Gürdal için sahneye çağrıldığında “ben güzel sözler söyleyemem “ dedi ama en samimi ve içten duygularıyla İhsan ağabeyini anlattı.

      Eski arkadaşlarından sanatçı  Tunca Gönül Udu ile sahneye çıktı Saz arkadaşı İhsan Gürdal ile anılarını anlattı sonunda da  “ Beni beğenmiyorsanız bile beğenmiş gibi alkışlayın” diyerek Türk sanat müziğinin en güzel eserlerini İhsan Gürdal ve eşine okuyarak armağan etti.

             5.KUŞAKTAN MUHTEŞEM KONSER

        Programın başından beri sahnede yerde sessizce bekleyen  beş adet sazın sahiplerinden dördü sazın ve sözün ustaları 5.kuşaktan Cengiz Dilaver,Şenel Gök, Ata Bahri Çağlayan ve en genci Cengiz Elvermiş gecenin başarılı sunucusu Ömer Durak"ın takdim anonsuyla sahnedeki yerlerini aldılar.

          Sazın ustaları  Türk Halk müziğinden gece için özenle seçtikleri eserlerle  İzleyicilere muhteşem,inanılmaz güzel  bir konser verdiler

           Yerdeki beşinci sazın sahibi Yakma sanatının ve sazın ustası 77 Yaşındaki İhsan Gürdal anons edildiğinde sanatseverlerin alkışları bu kez Sanatçı İhsan Gürdal içindi.

         Gürdal ağır adımlarla sahneye çıktı sazları ellerinde saygıyla ustalarını bekleyen dostlarını saz arkadaşlarını tek tek öptü ve mikrofondan sanat dostlarına teşekkür ederek eski ozanlardan bir halk ozanı aşığının “avaz”larından bir dörtlüğü kendi uslubu ile salona okumaya başladı.

       “ Bilmem hayal gibi gardaş,bilmem düş gibi

          Geldi geçti bu ömrüm..

           Bir karlı kış gibi, şahin pençesinde yavrum, yavrum kuş gibi..

            Daktı pençesini de yavrum, oğul didik didik edip..

             Yoldu dert beni hey oğul, yoldu dert beni…”

              *  *  *  *  *  *

“Usta” sözünü hiçbir zaman kabul etmeyen 77 yaşındaki İhsan Gürdal “ben hala talebeyim” dedi..Gitti saz ve söz arkadaşı Cengiz Dilaver"den Sazını aldı ve dörtlüğünü okuduğu Ozan"ın sözlerini sazıyla bütünleştirdi ve seslendirdi..

        Bu kez alkışlar yine İhsan Gürdal için di..

Sanatsever dostları proğramın sonunda sahneye çıktılar ona çiçekleri saygıyla sundular.Başkan adayı A.Bahar Çebi sahnede sanatçı “İhsan amaca” sının elini öptü ona bir çiçek buketi sundu..“Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen"de sanatçıya Kültüre ve Sanata katkılarından dolayı Bakanlığının bir Şildini taktim etti.

     Orsev ve Orşayab"ın “ Toplum olarak sanatçıya borcumuz var,bu borcumuzu o insanlar yaşarken ödemek istiyoruz” anlayışının yaşayanı  İhsan Gürdal"ın “ Onur Gecesi” Saygıyla sevgiyle ve mutlulukla noktalanırken Özel müşterek şiltlerini de sanatçıya saygıyla taktim ettiler .

      Bu gecenin tanıkları bu geceyi unutmayacaklar..

      Ve.. İyi ki varsın İhsan Amca.

     

Önceki ve Sonraki Yazılar