HAYVAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ..

           GÖRDÜKLERİMİZ

            DUYDUKLARIMIZ

 

Tuncer Engin

     

        HAYVAN HAKLARI

        EVRENSEL BEYANNAMESİ..

 Ordu"da geçtiğimiz aylarda bir köpekte görülen kuduz vakası sonrası ilan edilen Kuduz karantinası evlerinde köpek besleyen veterinerce kontrol altında tutulan aşı ve karnesi olan tasma ile gezdirilen yüzlerce hayvansever"i tedirgin etmiştir.

      Sırrıpaşada ihsanlar arasında hava olsun..! diye ağzı açık olarak gençlerce gezdirilen Pitbul,Doberman ve Kurtköpeği türünden hayvanlara rastlıyoruz. Birde küçük ev köpeklerini onlarında hakları olan ve evlerinden çıkarılıp tasmalı olarak , hava almaları yeşillikte gezmeleri için sahilde gezdirilen ev hayvanları varki onların sahipleri hem mahkemelik hemde 1.200 Tl ceza ödemek zorundalar.

       Tedavisi geçiktilirdiğinde Kuduz denen ölümcül hastalık mikrobu  tabiî ki çok korkunç netice ile sonuçlanıyor. Bunu biliyoruz ne var ki sahipli ve kontrol altında bulunan canları kadar sevdikleri sevimli köpekleri ile evlerinde yaşamlarını sürdüren onlarla adeta arkadaşlık yapan Türkiye"de milyonlarca Ordu"da yüzlerce insan var.

          Ve bu insanlar evlerinde baktıkları büyük itina ile besledikleri arkadaşlık yaptıkları köpekleri ile gezinti yapamaz oldular. Köpeklerini dışarı çıkardıklarında ceza  yediler,dahası mahkemelik oldular.

          Bazı Köpek edinmiş bakımını üstlenmiş mağdur köpek sahibi hanımlar,beyler  Bilgi edinme hakkı Kanunu gereğince valiliğe besleyip büyütüp  gezdirdikleri  beraber yaşadıkları  köpeklerinin son durumları  için dilekçe verdiler cevaplarını bekliyorlar..!

       

                             5199 SAYILI YASA…

          Evlerinde köpek besleyen bir vatandaşın verdiği dilekçede bakın neler yazılı..

          İlimizde Ordu Valiliğince evcil hayvanların dışarıda sahibi tarafından ve tasmalı olarak gezdirilmesi halinde dahi yüksek miktarlarda idari para cezası uygulandığına dair duyumlar almaktayız.

             Türkiye, Ev hayvanlarının korunmasına dair Avrupa Sözleşmesine de taraf bir ülkedir. Yine UNESCO tarafından 15.10.1978 tarihinde Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm dünyaya ilan edilmiştir. Ayrıca Ülkemizde de hayvanların evlerde ve dışarıda yaşamaları ve gönüllüler tarafından bakılıp beslenmeleri 5199 sayılı yasa ile de güvence altına alınmıştır. Hatta hayvanların haklarının korunması kapsamında  Valilik bünyelerinde İl Hayvan Koruma Kurullarının da kurulması gerekmektedir. Bir evcil hayvan sahibi olarak evcil hayvanımın tüm bakım ve takibi veteriner hekim tarafından yapılmakta ve yine tüm aşıları takip edilmektedir.

             Evcil hayvanların da doğa gereği zaman zaman açık havaya çıkmaları ve dolaştırılmalarının sağlanması gerekmektedir. Evcil hayvanların bu hakları da 5199 sayılı yasa ile güvence altına alınmıştır. Yine 5199 sayılı yasa kapsamında evcil hayvanların terk edilmeside yasaktır. Eğer salt evcil hayvanların dışarıya çıkarılmaları nedeniyle uygulanan bir idari para cezası mevcut ise bu durum biz hayvan sahiplerini hayvanlarımızı terk etmeye iten bir davranış olur ki  5199 sayılı yasa kapsamında evcil hayvanların terk edilmesi yasaktır.  Kaldı ki hayvanların tüm bu haklarının korunmasında Valilik bünyesindeki İl Hayvan Koruma Kurulları sorumludur.

               Ülkemizde İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde yurt dışında sıkça örnekleriyle karşılanan Köpek parkları uygulamasına geçilmişken ilimizde ise böyle bir hizmetin vatandaşa sunulmaması yanında hayvanların dışarıya çıkarılması nedeniyle idari para cezası uygulama durumu var ise bunun yasal ve vicdani bir açıklaması olduğu kanaatinde değilim.

                  X    X     X         X

        Durum böyleyken yetkililer  haklı ortada bir kuduz vakası görülmüş önlem alıyorlar..Vatandaş haklı yıllardır ,aylardır evlerinde besledikleri hayvanlarını tasması ile bile dışarıda gezdiremiyorlar.

          Yaklaşık 20 sene kapısında  köpek besleyen bir hayvansever olarak Veteriner kontrolünde aşıları muntazam yapılan tasmaları ile sahiplerince gezdirilen onlara arkadaşlık ederek spor yapmalarını sağlayan  özelliklede  yaşlı insanların ceza korkusu ile KOZA"nın ve sahibinin  başına gelenleri  yaşatmayın diyorum.

           

            

         

       

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar