Web sitesi olmayan şirketlere ceza

BAHADIR BAŞ

ORDU SMMM ODASI

YÖN. KUR. ÜYESİ

[email protected]

 

WEB SİTESİ OLMAYAN ŞİRKETLERE CEZA

 

Yeni Ticaret Kanununun görüşülmesine yerel seçimler nedeni ile ara verilmişti. İlk altmış maddesi TBMM" de görüşülen yasanın kalan maddelerinin görüşülmesine önümüzdeki günlerde devam edilecektir. Yeni Ticaret Kanununun 01.01.2010 tarihinden itibaren geçerli olması beklenmektedir. Avrupa Birliği paralelinde ve ticari hayatı yeniden tanımlayan bu yasa, her kesime farklı görev ve sorumluluklar yüklemektedir.

 

Biz bu yazımızda yeni Türk Ticaret Kanunun da şirketlerin Web sayfası kurma zorunluluğu ile ilgili bölümünü ana başlıklar altında okuyucularımıza aktarmak istedik. Şirketlerin web sayfası hazırlıklarına bu günlerden başlamalarında fayda olduğunu düşünüyorum.

 

Web sitesi kurma zorunluluğu, tasarının şeffaflık ve kamuyu aydınlatma ilkelerinin göstergesidir. Her sermaye şirketine web sitesi kurma zorunluluğu getirilmektedir. Tasarının birçok maddesinde web sitesine atıf yapılmıştır.

 

            Buna göre; web sitesinde yer alacak bilgiler arasında;

            * Şirketçe yapılması gereken ilanlar,
            * Pay sahipleri veya ortaklara sunulması gereken belgeler,
            * Genel kurullara ait olanlar dahil her türlü çağrılar,
            * Finansal tablolar, bunların dipnotları ve ekleri,
            * Yönetim Kurulunun yıllık raporu ile kurumsal yönetim ilkelerine ne ölçüde uyulduğuna ilişkin yıllık değerlendirme açıklaması,
            * Denetçinin, özel denetçinin ve işlem denetçisinin raporları sayılabilir.

            Web sitesi kurulmaması halinde 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezası öngörülmesi, tasarının şeffaflık ve kamuyu aydınlatma ilkelerine verdiği önemin göstergesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar