FINDIK ÇİFTÇİLERİ FINDIK TOPLAMA KOMİSYONU İLE DALGA GEÇİYORLAR

Komisyonu 26.7.2012 tarihinde fındığın daldan toplama tarihlerini Sahil Kol (0-259 m rakımlar arası) fındık bahçeleri için 3 Ağustos, Orta kol(250-500 m rakımlar arası) fındık bahçeleri için 8 Ağustos ve Yüksek kol (500 m rakımdan yüksek) fındık bahçeleri için 15 Ağustos olarak açıklamıştır.

1-Fındığın daldan 3 Ağustosta toplanabilmesi için bu tarihte dallardaki çotanakların en az yarısının sararması-kızarması gerekir. 

28.7.2012 Cumartesi günü Ordu sahil ve orta kol fındık bahçelerinde yaptığım incelemede fındıkların  3 Ağustosa kadar daldan toplama olgunluğuna gelemeyeceğini, sahil kol için belirlenen tarihin en az 1 hafta erken belirlendiğini belirledim.20597

Sahil kolda fındık 8-10 Ağustostan itibaren toplanmalıdır. (Yalnızbu arada sıcaklığın yüksek olması ve yağışın yeterli olmaması nedeniyle güneye ve batıya bakan toprağı sığ olan bahçelerde, taşlı ve çakıllı dere kenarlarında  haşlanma belirtileri gösteren bahçelere vatandaşın müracaatı ile Gıda-Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından erken toplanabilir oluru verilebilir. 1980-90 lı yıllarda veriliyordu). 

Fındık toplama komisyonu resmi olarak 3 Ağustos  toplatma kararı ile fındığın yeşil halinde olgunlaşmadan toplanmasına müsaade etmiştir. Bu şekilde fındıkta kaliteyi düşüren en büyük iki etkenden biri olan erken toplama ile kalite katledilmiştir. 

2-Komisyonun fındığı sahil kolda 3 Ağustosta toplatacak kadar acele etmesinin mantığını anlamış değilim. 8-10 Ağustosta toplanmaya başlansa kazanç çok olurdu.

3-Ordu Altaş TV, 27 Temmuz 2012 günü akşamı yaptığı yayında, yani resmi 3 Ağustos kararından 7-8 gün önce  Saraycık Beldesinde  fındığın toplandığı ve toplanan yeşil renkte çotanaklar gösterilmiştir.

20598Fındık çiftçileri  fındık toplama komisyonunun  sahil kol fındık bahçeleri için 3 Ağustos 2012 tarihinden itibaren toplanabilir kararından  7-8 gün önce fındığı toplamaya başlayarak fındık toplama komisyonunun aldığı karar ile dalga geçmektedir.

Bir insan kendine zarar verir mi, bindiği dalı keser mi? Bizim çiftçimiz fındığı erken toplayarak kendine zarar vermekte, bindiği dalı kesmektedir.

 

Fındık toplama komisyonunun bir yaptırımı yoksa, erken toplanan fındıklar ile ilgili bir yaptırım uygulanmayacaksa komisyonun fındığın toplanması ile ilgili karar almasına hiç gerek yoktur.

Erken toplayanlara ceza verilmeyecekse, yaptırım uygulanmayacaksa ve Türk fındığı dünyanın en kaliteli fındığıdır denilmeyecekse komisyon her yıl boş yere toplanıp karar almasın. Bırakınız çiftçiler istediği zaman er-geç fındıklarını toplasın.

Fındıkta kalite mi booş ver gitsin. Kimin umurunda.

Önceki ve Sonraki Yazılar