Danıştay'dan özel türban açıklaması

Danıştay'dan özel türban açıklaması

Türban tartışmasıyla ilgili Yargıtay'ın ardından Danıştay'dan da ''Bu tür girişimler toplumsal barışı zedeler'' uyarısı geldi.

Türban tartışmasıyla ilgili Yargıtay'ın ardından Danıştay'dan da ''Bu tür girişimler toplumsal barışı zedeler'' uyarısı geldi.

Yargıtay'ın ardından Danıştay'dan da türban yasağını kaldırma girişimlerine tepki geldi. Danıştay, ''Bu tür girişimler toplumsal barışı zedeler'' açıklamasında bulundu.

Açıklama Danıştay başkanlar kurulunun ortak imzasını taşıyor.
Açıklamada en dikkat çeken cümle; "Girişimlerin eğitim kurumları ile sınırlı kalmayacağı ve toplumsal barışı zedeleyeceği" yönünde.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyetinin laik, sosyal ve hukuk devleti olduğu vurgusu yapılıyor ve anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek maddeleri hatırlatılıyor.

Danıştay, AİHM'e göre türban yasağının avrupa insan hakları sözleşmesine uygun olduğunu belirterek, "Dinsel kaynaklı düzenleme ve girişimlerin" laiklik ilkesi doğrultusunda demokratik olmayacağı vurgusunu yapıyor.

Açıklamada, mevcut girişimlerin cumhuriyetin kazanımlarına aykırı olduğu da belirtiliyor.

Yargıtay ne demişti?: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 17 Ocak'ta bir bildiri yayımlayarak, ''(Türban) serbestliği eğitim ve öğretim kurumlarını laik ve üniter yapıya aykırı bir faaliyet alanına dönüştürür'' demişti.

Erdoğan ne demişti?: ''Bunu beraber aşarız. Yeni anayasayı beklemeye de gerek yok. Bunun çözümü çok kolay. Otururuz beraberce mutabık kaldığımız bir cümleyle bu çözülür" demişti. İspanya gezisinde ise "Siyasi simge olarak türban takmak suç mu? Simgelere, sembollere bir yasak getirebilir misiniz?" diye konuşmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.