Altın Lale'ler sahiplerini buldu

Altın Lale'ler sahiplerini buldu

Uluslararası İstanbul Film Festivali'ndeki "Köprüde Buluşmalar" seminerleri kapsamında geçen yıl olduğu gibi Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi.

Çağdaş Polonya sinemasının en önemli yönetmenlerinden, sadece yönetmen kimliğiyle değil, yapımcı, senarist, aktör, şair, ressam kimlikleriyle de gerçek bir sanatçı olan Jerzy Skolimowski'ye Festival'in "Yaşamboyu Başarı Ödülü" takdim edildi. Jerzy Skolimowski ödülünü İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın elinden aldı.
Sunuculuğunu Meltem Cumbul'un üstlendiği Kapanış Galası ve Ödül Töreni, NTV'den canlı olarak yayınlandı. Kapanış Galası boyunca Levent Yüksel üç şarkısıyla izleyicilere sahnede renkli bir program sundu.
"Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü", Şilili yönetmen Pablo Larrain'in "Tony Manero" adlı filmine verildi. Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı yönetmen Goran Paskalievic'in açıkladığı ödülü filmin sanat yönetmeni Polin Garbisu'ya bu sene İstanbul Film Festivali"nin "Sinema Onur Ödülü"nü alan Hale Soygazi takdim etti.
Uluslararası Yarışma'da "Jüri Özel Ödülü"nü ise İrlandalı yönetmen Ian Fitzgibbon'un "Bu Filmde Ben Varım / A Film With Me In It" adlı filmi aldı. Ödülü yönetmen Ian Fitzgibbon'a yine Hale Soygazi takdim etti.
"Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü Aslı Özge'nin "Köprüdekiler" adlı filmine verildi. Filmin yönetmeni ve yapımcısı Aslı Özge ve filmin diğer iki yapımcısı Sevil Demirci ve Fabian Massah'a ödüllerini Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Kutluğ Ataman ve oyuncu Özgü Namal takdim etti.
"Altın Lale Yılın En İyi Türk Yönetmeni" ödülü ise "Uzak İhtimal" filminin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun'a verildi. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ödülünü Kutluğ Ataman ve Özgü Namal'ın elinden aldı.
"Yılın En İyi Türk Filmi" ve "Yılın En İyi Türk Yönetmeni"ne Kültür ve Turizm Bakanlığı 50.000'er YTL değerinde para ödülü de veriyor.
"En İyi Kadın Oyuncu" ödülü "Pandora'nın Kutusu" filmindeki rolü ile Derya Alabora'nın oldu. Derya Alabora'ya ödülünü "Ara" filmindeki rolüyle geçtiğimiz yıl En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Serhat Tutumluer takdim etti.
Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri'sinin seçtiği "En İyi Erkek Oyuncu", "Uzak İhtimal" filmindeki rolüyle Nadir Sarıbacak oldu. Bu oyuncuya ödülünü, "Gitmek" filmindeki rolüyle geçtiğimiz yıl En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Ayça Damgacı takdim etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu oyunculara ayrıca 10.000'er YTL para ödülü veriyor.
Festival'de Ulusal Yarışma'da bu yıl ilk kez verilmeye başlanan "En İyi Senaryo Ödülü"ne "Uzak İhtimal" filmiyle Tarık Tufan, Görkem Yeltan ve Bektaş Topaloğlu layık görüldü. Üç senariste ödüllerini Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi yazar Ayşe Kulin takdim etti.
Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma'daki bir diğer yeni ödül "En İyi Görüntü Yönetmeni" ise "Süt" filmiyle Özgür Eken'e verildi. Özgür Eken, ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi yapımcı Zeynep Özbatur'dan aldı.
Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri'sinin bu yıl ilk defa seçtiği kategorilerden bir diğeri ise "En İyi Müzik" oldu. "En İyi Müzik Ödülü"nü "Ali'nin Sekiz Günü" filmiyle kazanan Nail Yurtsever, ödülünü müzisyen Selim Atakan'ın elinden aldı.
Pelin Esmer'in "11'e 10 Kala" adlı filmi Ulusal Yarışma'nın "Jüri Özel Ödülü"ne layık görüldü. Filmin yönetmeni Pelin Esmer ödülünü, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Üyesi oyuncu Bennu Yıldırımlar'ın elinden aldı.
Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Ödülleri ise; Uluslararası Yarışma'da Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği "Süt" adlı filme, Ulusal Yarışma'da Reha Erdem'in "Hayat Var" adlı filmine verildi. Semih Kaplanoğlu ile Reha Erdem, ödüllerini FIPRESCI Jüri Başkanı Rudiger Suchsland'ın elinden aldılar.
Festival'in "Türk Sineması" tema sponsoru Efes Pilsen, Ulusal Yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI Jürisi tarafından seçilen ve Onat Kutlar anısına ödüllendirilen "Hayat Var" adlı filmin yönetmeni Reha Erdem'e bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30.000 USD değerinde para ödülü verdi. Ödülü Reha Erdem'e Efes Pilsen adına Halkla İlişkiler Müdürü Durul Candemir takdim etti.
"Sinemada İnsan Hakları" yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE'i Şilili yönetmen Marco Bechis'in "Kırmızı Adamların Toprağı / Birdwatchers" adlı filmi kazandı. Ödülü, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio açıkladı. Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğinde sunulan FACE ödül heykelciğinin ve 10.000 Euro'luk para ödülü, Ödül Töreni'nde bulunamayan yönetmene daha sonra gönderilecek.
"Sinemada İnsan Hakları" yarışmasında Jüri Özel Ödülü'ne ise "Fıraaq" adlı film layık görüldü. Filmin Hintli yönetmeni, aynı zamanda tanınmış bir oyuncu olan Nandita Das ödülünü Maud de Boer-Buquicchio'nun elinden aldı.
İKSV'nin medya sponsorlarından Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Kültür Sanat Editörü Cem Erciyes'in açıkladığı Halk Ödülü'nü Uluslararası Yarışma'da Semih Kaplanoğlu'nun "Süt"; Ulusal Yarışma'da Aydın Bulut'un "Başka Semtin Çocukları" adlı filmleri kazandılar. Törende, filmlerin yönetmenlerine ödüllerini Cem Erciyes takdim etti.
Uluslararası İstanbul Film Festivali'ndeki "Köprüde Buluşmalar" seminerleri kapsamında geçen yıl olduğu gibi Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi. Toplam 86 başvuruyla büyük ilgi toplayan atölyeye yapımcı Nida Karabol, yönetmenler Yeşim Ustaoğlu ve Ümit Ünal ile Fransa'dan yapım danışmanı Isabelle Fauvel'in seçtiği 12 proje katıldı. Projeler arasından Hüseyin Karabey'in "Sesime Gel!" adlı projesi birinci seçildi. Hüseyin Karabey'e ödülünü Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik takdim etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hüseyin Karabey'e ayrıca 10.000 USD değerinde para ödülü verdi.
Ödül Töreni'nin ardından konuklar, Yojiro Takita'nın yönettiği, bu yıl Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ını kazanan "Gidişler / Departures" adlı filmi seyrettiler.
19 Nisan Pazar günü, Beyoğlu Sineması'nda 13.30 seansında Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'ne layık görülen "Köprüdekiler"; 21.30 seansında ise Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü'nü kazanan "Tony Manero" adlı film gösterilecek.
28. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Pazar akşamı 7 festival sinemasındaki 21.30 seanslarındaki gösterimlerin ardından sona ermiş olacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.