Yükseköğretim tasarısı TBMM'de

Yükseköğretim tasarısı TBMM'de

Üniversitelere rektör atamasına ilişkin esasları belirleyen düzenleme TBMM'ye gönderildi.

Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'ye gönderildi. Yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından Yükseköğretim Genel Kurulu' nun seçeceği 3 aday Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacak. 


Tasarıya göre devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek. İki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil edecek.
Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılacak ve oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilecek. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şartı aranacak.

Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenecek ve nisap aranmaksızın seçime geçilecek. Bu toplantıda en çok oy alan 6 kişi aday olarak seçilmiş sayılacak.

Yükseköğretim Genel Kurulu' nun bu adaylar arasından seçeceği 3 kişi Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçerek rektör olarak atayacak.

Yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından Yükseköğretim Genel Kurulu' nun seçeceği 3 aday Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacak.

Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör adaylarının seçimi ve rektörün atanması, ilgili mütevelli heyet tarafından yapılacak. Tasarıya göre üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulu' nun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurul tarafından yılda bir kere açılacak. Üniversitelerarası Kurul, adayın başvurduğu bilim veya sanat dalından 5 kişilik bir jüri ve bu jüri için 2 yedek üye tespit edecek.

İlgili bilim veya sanat dalında yeterli öğretim üyesinin bulunmaması halinde, jüri 3 üye ile teşkil edilebilecek. Doçentlik sınav jürisinde yer alan asıl ve yedek üyeler, adayın akademik çalışmalarının her birini değerlendirerek hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurul' a gönderecek.

Asıl üyelerin hukuken geçerli bir mazerete dayalı olarak raporunu verememesi halinde, yedek üyelerin raporları, sırasına göre değerlendirmeye esas alınacak. Eser incelemesinde başarılı bulunan aday, doçentlik sınav jürisi tarafından sözlü sınava tabi tutulacak.

Sözlü sınavda başarılı olması halinde, adaya ilgili bilim dalında doçentlik unvanı verilecek. Doçentlik sınavına ilişkin esas ve usuller, Üniversitelerarası Kurul' un görüşü alınmak suretiyle Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Bir üniversite biriminde açık bulunan doçentlik kadrosu, rektörlükçe, isteklilerin başvurması için ilan edilecek. Müracaat eden adayların durumlarını incelemek üzere rektör tarafından varsa biri ilgili birim yöneticisi, en az biri de o üniversite dışından olmak üzere 3 profesör tespit edilecek. Bu profesörler, adaylar hakkında ayrı ayrı mütalaalarını rektöre bildirecek.

Rektör, bu mütalaalara dayanarak, üniversite yönetim kurulunun görüşünü de aldıktan sonra atamayı yapacak. Üniversiteler, doçentlik kadrosuna atama için, Yükseköğretim Kurulu' nun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Profesörlüğe yükseltilerek atamada doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak şartı aranacak.

Profesörlüğe yükseltilerek atama yapılabilmesi için üniversitelerde veya yüksek teknoloji enstitülerinde atama yapılacak olan profesörlük kadroları, rektörlük tarafından ilan edilecek. Profesörlük kadrosuna başvuran adayların durumlarını ve bilimsel niteliklerini tespit etmek için üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunca en az üçü başka üniversitelerden veya yüksek teknoloji enstitülerinden olmak üzere ilan edilen kadronun bilim alanıyla ilgili 5 profesör seçilecek.

Bu profesörler her aday için ayrı ayrı olmak üzere birer rapor yazacak ve kadroya atanacak birden fazla aday varsa tercihlerini bildirecek.
Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun bu raporları göz önünde tutarak alacağı karar üzerine, rektör atamayı yapacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.