Yaylaların sorunları ve çözüm yolları

Yaylaların sorunları ve çözüm yolları

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, küresel ısınma nedeniyle Karadeniz yaylalarına gösterilen yoğun ilginin sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, küresel ısınma nedeniyle Karadeniz yaylalarına gösterilen yoğun ilginin sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Giresun, Ordu, Gümüşhane ve Trabzon il sınırları içinde bulunan yaylaların ortak sorunları ve çözüm yolları konulu toplantı bugün yapıldı. Giresun Jasmin Otel"de yapılan toplantıya Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Ordu Valisi Ali Kaban ve Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ile birlikte, illerin Özel İdare Genel Sekreterleri, Tarım Müdürleri ile bazı kaymakamlar katıldı.

Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle yayla turizminde hareketlenmeler gözlendiğini belirten Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, ilginin önümüzdeki yıllarda artarak sürmesinin beklendiğini söyledi. Bölge halkının büyük çoğunluğunun gurbetçi olması nedeniyle, yaz mevsiminde yayla nüfusunun önemli ölçüde arttığı ve vatandaşların ihtiyaçlarına cevap veremediğine dikkat çeken Taşkesen “Çeşitli nedenlerle artan talepten dolayı imar ve mera mevzuatına aykırı olarak hızlı ve çarpık yapılaşma tehlikesine maruz kalan yaylaların gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde nasıl devredebileceğimiz ile ilgili sorunların çözümü de ortak olmalıdır.

Mevcut haliyle yayla olgusu mevzuatımızda yer almamasına rağmen yılardır gözümüzün önünde bir realite olarak devam etmektedir. Karadeniz"in dik yamaçlarında hayata tutunma mücadelesi veren Doğu Karadeniz insanı günden güne artan bir şekilde bizlerden çözüm beklemektedir. Şayet bu çözümleri üretemezsek yaylarımızın da tıpkı şehirler gibi güzelliğini ve ruhunu kaybetmesinin maddi ve manevi sorumluluğu bizlerin üzerine kalacaktır” dedi.
Valilerin katılımıyla gerçekleştirilen bu toplantının başlangıç olduğunu vurgulayan Taşkesen, zaman zaman komşu illerde gerek sürecin izlenmesi gerekse yeni kararlar alınması için alınacak ortak kararın Bakanlıklara gönderilerek mevzuattan kaynaklanan sıkıntıların da giderilmesine çalışılacağını açıkladı. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.