Yasağa rağmen fındık dikimi devam ediyor

Yasağa rağmen fındık dikimi devam ediyor

Fındık Rekolte Tespit Komis-yonu Üyesi, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2. standart bölgede yasak olmasına rağmen yeni di-kimlerin yapıldığını söyledi.

Fındık Rekolte Tespit Komis-yonu Üyesi, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2. standart bölgede yasak olmasına rağmen yeni di-kimlerin yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, 2844 sayılı fındık dikim alanlarının sı-nırlandırılması yasasına rağmen düz arazilerde fındık dikiminin devam ettiğini belirtti. Rekolte tespit çalışmaları sırasında 13 ilde standart dışı çok sayıda fındık dikimi yapıldığını gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Turan Kara-deniz, bunun eğimli arazilerde çok zor şartlar altında üretim yapan üreticilere haksızlık olduğunu kaydetti.


Taban arazilerde yeni dikimlerin yapılmasına izin verilmesiyle arz talep dengesinin bozulacağını dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, "Arz talep dengesini bozarsanız zor şartlar altında daha düşük rekolteli ve daha az fındık yapan insanları küstürüp bu işlerden vazgeçmesini sağlarsınız. Çünkü onlar için fındık üretmek artık karlı bir iş olmayacaktır" dedi.

Eğimli arazilerde terörü ve eroz-yonları önleyen ve bu toprakları ekonomiye kazandıran insanların ödüllendirilmesi gerekirken cezalan-dırıldığını belirten Prof. Dr. Kara-deniz şöyle konuştu:

"Bu insanlar burada tarım yaparak teröristlerin bölgeye girmesini engellemişte oluyorlar. Bu insanları ödüllendirmek yerine arz talep dengesinin bozulmasıyla cezalandırılıyor. Bu dağları cefakarca koruyan toprakları ekonomiye kazandıran insanları mutlaka devlet olarak ödüllendirmek gerekir. Siz buradaki fındığı görmezlikten gelirseniz, sıfır eğimli arazilerde fındık tarımına izin verirseniz eğimli arazilerde fındık yetiştiren çiftçileri cezalandırmış olursunuz."

Arz talep dengesinin bozulma-sıyla bölge insanının göçünün hızla devam etmesinin kaçınılmaz olaca-ğını vurgulayan Karadeniz, "Bu konuda duyarlı olmamız ve eğimli arazilerdeki insanların göçünü durdurmamız gerekiyor. Bölge insanı sürekli batıya göç etmektedir. Bu göçler büyükşehirler alt yapı sorunlarına sorun katmaktadır. Bu insanları buralarda tutmanın tek yolu ürettiği ürününe değerlerinin verilmesidir. Ürüne değerinin verilmesi de taban arazilerde üretimin durdurulmasından geçiyor. Çünkü, arz talep dengesi her geçen gün eğimli arazilerin aleyhine dönmektedir. Göçü durmanın tek yolu bu insanları ürününe ekmeğine saygı göstermektir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum