Vekilden buğday taban fiyatı açıklaması

Vekilden buğday taban fiyatı açıklaması

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç, hükümetin buğday taban fiyatı belirlememesinin üreticinin lehine bir karar olduğunu savundu.

AKP Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili Suat Kılıç, hükümetin buğday taban fiyatı belirlememesinin üreticinin lehine bir karar olduğunu savundu.

Tarım Bakanlığı'nın geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da buğday için önce piyasa fiyatının oluşmasını bekleme gereği duyduğunu belirten Kılıç, piyasada oluşan fiyatın üreticinin beklentilerine cevap verecek düzeye erişmesi halinde devlet kanalıyla bir fiyat belirlenmemesi düşüncesini benimsediğini ifade etti.

 Kılıç, "Bu uygulamayla gözetilen husus üreticinin menfaatini korumak ve üretici lehine olan piyasa denklemini bozmamaktır. Bölgemizde büyük ölçüde tamamlanan buğday hasadıyla birlikte oluşan kilogram
başına piyasa fiyatı halen üreticinin lehine olma konumunu korumaktadır.

Piyasada oluşan ve beklentileri karşılayan buğday fiyatı üreticinin lehinde olma pozisyonunu korudukça, hükümetimizin buğday için taban fiyat belirlemesi söz konusu olmayacaktır.

 Ancak tüccarın belirlediği fiyatların zaman içinde çiftçinin lehine olma konumu değişecek olursa, hükümet eliyle üretici çıkarlarını korumaya yönelik enstrümanlar devreye sokulacaktır. Bu arada mahsulünü tüccara satan ve sisteme kayıtlı olan çiftçiler bakanlık tarafından belirlenen kilogram başına ürün prim desteklerini alma haklarını da koruyacaktır" dedi.

Bölgenin en önemli tarımsal üretim kalemleri arasında bulunan çeltik için destekleme rakamlarını baştan ortaya koyduklarını, geçen yıl kuraklığa dayalı olarak oluşan darlık nedeniyle yükselen fiyatlara rağmen çeltikte desteklemenin bu yıl da süreceğini belirten Kılıç, "Terme, Bafra, Alaçam bölgelerindeki çeltik üreticilerimize rahat bir nefes aldıracak desteklemenin kilogram başına karşılığı 100 YKr olacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.