Vali Kaban'dan Çambaşı- Horlak açıklaması

Vali Kaban'dan Çambaşı- Horlak açıklaması

Ordu Valisi Ali Kaban "Göreve başladığımdan bu yana yerel basın-yayın kuruluşlarımızda, Çambaşı Horlak İçme suyu Projesiyle ilgili haberler yayımlanmakta,

 ayrıca siyasi yetkililer üzerinden kamuoyu oluşturmaya çalışıldığı görülmektedir. Bu haberler üzerine konu Valiliğimce incelenmiş ve aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç görülmüştür" dedi.

 Vali Kaban yaptığı yazılı açıklamanın devamında;

Çambaşı Horlak Grubu İçme Suyu Projesi"nin I. kısmı 2000"li yıllarda mülga Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünce hazırlanmış olup, 2004 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje kapsamında toplam 51 köy bulunmakta olup, 36"sı merkez, 9"u Kabadüz ve 6"sı Ulubey ilçelerine bağlı köylerdir.


Programın hazırlandığı yıllarda bu köylerin birçoğu su yetersizliği çekmekte olduğundan böylesi büyük bir projeyle her köyün mevcut su tesisine ilaveten cazibeli su bağlanması planlanmıştır. Projenin %60"lık kısmının planlanması yapılmış olup, bu kısmın 2007 değerleriyle maliyeti 13 milyon YTL" yi bulmaktadır.


Ancak, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünün 5302 sayılı kanunla kapatılarak, İl Özel İdarelerine bağlanmasıyla projenin İl Özel İdare bütçesinden karşılanmasında ekonomik zorluk doğmuştur. Daha sonra devreye giren KÖYDES Projesiyle 2005-2008 yılları arasında merkez ve ilçelere aktarılan ödenekle proje kapsamındaki 51 köyden 31"ine terfili ve cazibeli içme suyu tesisleri yapılmıştır.


Ayrıca, limit içme suyu inşaat tertibinden devlet-vatandaş işbirliği ile 51 köyün toplam 113 ünitesine malzeme desteği verilerek içme suyu sağlanmıştır.


Projeye dahil 51 köyden halen 11 köy susuz görülmekte olup, bunlardan bir kısmının KÖYDES, bir kısmının da İl Özel İdaresi programlarından 2008 yılında içme suyu sorunu çözüme kavuşturulacaktır.


Daha önemli olmak üzere öte taraftan, Horlak İçme Suyu Projesinin kaynaklarının debi toplamı proje yapılırken 103lt/sn olarak ölçülmüş ve bunun 90lt/sn"sinin köylere tahsisi öngörülmüştür. 2006 yılında İl Özel idare teknik elemanlarınca yapılan debi ölçümünde ise projede yer alan kaynakların toplan debilerinin 82 lt/sn olduğu tespit edilmiştir.


2007 yılında İller Bankası teknik elamanlarınca yapılan debi ölçümlerinde, proje kaynakları toplam debisi 70 lt/sn olarak ölçülmüştür. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere proje kaynak debisinin üç yıl çerisinde %30 oranında azaldığı görülmektedir.


Öte yandan en baştan projenin uygulanması planlanan 51 köyde Adrese Dayalı Nüfus Kayıtlarına göre sudan yararlanacak toplam kişi sayısı da 25.000"den 22.000"e düşmüştür.


Belirtilen değişken sebepler ile bağlı köylerde yapılan ve yapılmakta olan yeni yatırımlarda dikkate alındığında Çambaşı Horlak Grubu İçme Suyu Projesi ekonomik ve rasyonel olma özelliğini kaybetmiştir. Bu nedenle de İl Genel Meclisi"nin 02.11.2007 tarihli ve 2007/157 sayılı kararı ile projenin iptal edilerek, uygulanmasından vazgeçilmesine karar verilmiştir" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.