Vali Kaban: Fındıkta çok başlılık var
Ordu Valisi Ali Kaban, fındığa ulusal manada sahip çıkılmadığı takdirde hazineye en büyük yük getiren tarımsal ürün olma yoluna doğru gittiğini söyledi.
Ordu Valisi Ali Kaban, fındığa ulusal manada sahip çıkılmadığı takdirde hazineye en büyük yük getiren tarımsal ürün olma yoluna doğru gittiğini söyledi.
Ordu Valiliği'ne ait resmi internet sitesinde oluşturulan yazarlar bölümünde ilk yazısını yazan Ordu Valisi Ali Kaban, fındıkla ilgili tespitlerini ve çözüm önerilerini kaleme aldı. 'Fındığa Ordu'dan Bakmak' başlığıyla konuyu ele alan Ordu Valisi Ali Kaban, yazısında fındıkla ilgili bazı tespitlerine ve çözüm önerilerine yer verdi. Vali Kaban yazısında, fındıktaki artan üretim sahaları ve çok başlı yönetim düzeninin hükümetlerin politikalarını etkisiz kılabildiğine dikkat çekti. Mevcut sorunlarıyla birlikte fındığa ulusal manada sahip çıkılmadığı takdirde dış ticarete konu olan en önemli ürün olmaktan çok hazineye en büyük yük getiren tarımsal ürün olma noktasına doğru gittiğini belirten Vali Kaban, "Kendi haline, borsa mantığı çerçevesinde yürütülen bir serbest fındık piyasası bu yıl olduğu gibi her yıl alivre satış düzeninin de etkisiyle spekülatif bilgilerle sağlıklı bir fiyat politikası oluşturamamaktadır" dedi.
"DÜŞÜK FİYAT İHRACATI ARTTIRMAZ"
Fındık konusunda bu zamana kadar yapılan bazı yanlışların ortaya konulması ve bunların doğru tahlil edilmesi gerektiği ifade eden Vali Kaban, şöyle konuştu: "Örneğin yıllardır fındık fiyatının düşük olmasının ihracatı artıracağı söylenmiştir. Ancak rakamlara bakıldığında durumun hiç de öyle olmadığı görülmüş sanılanın aksine yüksek fiyatlarda daha fazla ihracat geliri elde edilmiştir. Bunu 2005 yılı ihracat rakamıyla 2002 yılı rakamlarını kıyasladığımızda kolayca görebiliriz. Bir kilo fındığın 3.73 dolar olduğu 2005 yılında elde edilen döviz geliri 1.9 milyar dolar iken bu değer 2002 yılında kilosu 0.91 dolar karşılığında 593 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir."
Fındık fiyatı yüksek olursa alıcılar bademe yönelir fikrinin de dünya badem ticaretine bakıldığında yanlış olduğu anlaşıldığını belirten Vali Kaban, "Çünkü dünyada arz fazlası yılda ortalama 61 bin ton badem bulunmakta olup bu rakam fındık yerine ikame edilse dahi fındık piyasasını etkileyebilecek bir miktar değildir. Fındık konusunda diğer bir ifade de yüksek fiyatın çikolata sanayindeki fındık tüketimini azaltacağı yönündeki ifadedir. Çikolata sanayinde kullanılan fındık miktarı yüzde 5-30 aralığında olup yüksek fiyat toplam içerisinde kolay tolore edilebilir. Ayrıca pazarda revaç gören fındıklı bir ürünü sırf ucuz diye bademe çevirme gibi bir şans da yoktur" diye konuştu.
"LİSANSLI DEPOCULUK ŞART"
Fındığın destek yerine istikrara ihtiyacı olduğunu savunan Ordu Valisi Ali Kaban, "Hem uluslararası alıcılar hem de üreticiler istikrarsız ve güvensiz bir piyasayla karşı karşıyadır. Her yıl yeniden açıklanmak zorunda olan ürün fiyatı, ve bundan istifade etmeye alışmış bir kısım aracı, fındık ürünün çok olduğu yıllarda maliyetin altına ürün satışlarına ve döviz kaybına yol açarken ürünün az olduğu yıllarda da sağlanacak döviz gelirinin azalmasına neden olmaktadır.
Halbuki dünya istikrarlı ve sürdürülebilir bir fiyat ve her dönemde olabileceği ürün istemektedir. Fındık piyasası borsa mantığıyla çalıştığından psikolojik öğeler ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle her yıl farklı kurumların açıkladığı farklı rekolte rakamları, uluslar arası rekolte tahminleri, stok ve fiyat gibi fındık piyasasını etkileyen spekülatif kararların tek elden ve kararlı ve doğru bir şekilde yönetimi ve bu konuda istikrarın tesis edilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Vali Kaban, ürün senedinin nakit gibi ticari değerinin olduğu ve piyasa fiyatlarının oluşması üzerine olumlu etkileri olan lisanslı depoculuğun acilen hayata geçirilmesi bu tip girişimcilere destek olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.