Utanarak anıyoruz... Unutmadık...

Utanarak anıyoruz... Unutmadık...

Bundan 15 yıl önce Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak oteli kuşatılıp, içindeki 33 yazar ve aydın katledildi.

Bundan 15 yıl önce Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak oteli kuşatılıp, içindeki 33 yazar ve aydın katledildi.
Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında  o zamanki Sivas valisi Ahmet Karabilgin tarafından katledilen 33 yazar ve aydın özel davetli olarak kente gelmişlerdi.

Ve korkunç saatler başlıyor
2 Temmuz 1993 günü organize biçimde öğle saatlerinde Paşa ve Meydan camilerinden çıkan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi"ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Madımak'ta buluştular

Öfke dolu olan sayıları yaklaşık 10.000'e ulaşan grup, Kültür Merkezi"nden yeniden Hükümet Meydanı"na geldi. Hükümet Konağı"nı taşlayan ve slogan atan grup ardından Madımak Oteli'ne ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grubun sayısı akşam saatlerinde 20.000'e yaklaştı.

Oteli ateşe verdiler

Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. bunun sonucunda taşlanarak camları kırılan Madımak oteli tutuşturulan perdeler ve alt kattaki bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.  Otele sığınmış olan aydınlardan, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin'in de bulunduğu 37 kişi yakılarak katlediliyor.

Aziz Nesin son anda kurtuldu

Aralarında Aziz Nesin'in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç edilmekten araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.