"Üretici özel bankaya mahkum edildi"

"Üretici özel bankaya mahkum edildi"

Fındık- Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar Yıllardır, tarımda üreticiye ekonomik kaynak aktaran Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi üreticinin can simidi gibi kurumlar son dönemlerde kredi kullandırmada özel bankaların oldukça gerisinde kaldı" de

Fındık- Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar Yıllardır, tarımda üreticiye ekonomik kaynak aktaran Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi üreticinin can simidi gibi kurumlar son dönemlerde kredi kullandırmada özel bankaların oldukça gerisinde kaldı" dedi.

  Yaşar,  Halen de en düşük faiz(%17,5) üzerinden %25 devlet desteği ile %13,13"lerde faiz uygulayan ve hasat sonrasında geri dönüşleri kabul eden Tarım Kredi Kooperatifleri üreticilerden özel bankalar kadar ilgi görmemektedir.

   Üreticiler %13"lerdeki kredilere karşılık piyasada %27"lerden başlayıp masraflar ve komisyonlarla beraber %35-40"ları bulan özel banka kredilerini talep etmektedirler. Talep edilen kredilerde tarımda kullanılmamaktadır.

  Bu durum eşyanın tabiatına aykırıdır.Fındık-SEN olarak bu aykırılığın gerekçelerini kamuoyu ile paylaşmak istedik dedi.

  Yaşar yaptığı açıklamanın devamında "Tarımda  faaliyet gösteren Ziraat  Bankası ve Tarım Kredi Koperatifleri her ne kadar düşük faiz uygulasalar da  finansman yetersizliğinden çok sayıda üreticiye laşamamakta,ulaştıklarına da yeterli oranda kredi veremeyerek üreticiler adeta özel bankaların kar hırslarına terk edilmektedir.

     Ülkede ağırlaşan ekonomik koşullar bir yandan kredileri cazip hale getirmekte diğer yandan  üreticiler krediye ulaşmada zorluk çekmemek de,böylelikle ekonomik bağımlılık yaratılmaktadır.

   Çok uluslu tarım ve gıda şirketleri toprağı satın almak yerine devamlı sömürüyü tesis edecek, üretimden pazarlamaya tüm zincirlere hakim olacak bir kurgunun peşindedirler. Kaldı ki özel bankaların tamamına yakınını yabancı ortaklıdır ve çok uluslu tarım v e gıda şirketlerinin “ Şirket Tarımcılığı” hedefine uygun stratejiler belirlemektedirler.

Unutmamamız gereken nokta bu gün üreticilere kolay kredi temin edenlerin, yarın kullanılan girdiden ürün fiyatına kadar  üretimin her aşamasında söz  sahibi olacaklardır.

   AKP hükümeti de tıpkı kendinden önceki hükümetler gibi DB,IMF,DTÖ ve Çok uluslu tarım ve gıda şirketlerinin istekleri doğrultusunda Şirket Tarımcılığının önündeki bütün engelleri ortadan kaldırmaya kararlıdır..AKP hükümetine göre üreticiler Cumhuriyet tarihinin en yüksek miktarda kredilerini kullanmaktadır.

  Doğrudur,kullanılan kredi miktarları yüksek orandadır ama kullanılan kredinin büyük bir bölümü borç sarmalına gitmektedir.Tarıma dönen miktar yok denecek kadar azdır.Bu vahim durumda cumhuriyet tarihin en karamsar gerçeğidir" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.