Unakıtan "kriz söz konusu değil"

Unakıtan "kriz söz konusu değil"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin çok yakında 'ekonomik kriz' yaşayacağı söylentilerini yalanladı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin çok yakında 'ekonomik kriz' yaşayacağı söylentilerini yalanladı.

Unakıtan: "Dünyada olup bitene rağmen 2011 gibi etkilenmiyoruz. Kriz senaryoları çok geride kaldı. Eski günleri hatırlayın, Anayasa Mahkemesi karar da vermedi, sadece bir anayasa kitabı atıldı, bu Türkiye'yi götürdü" dedi.

Kapatma davasına atıfta bulunan Unakıtan, "Ekonomik istikrarı yakaladık, ah bir de siyasi istikrarı yakalasak, kimse bizim önümüzde duramaz" ifadesini kullandı.

Unakıtan, fazla veren bütçeden ek ödeme isteyen bakan, vali ve belediye başkanlarına seslenerek, "Kimse benden ilave ödeme istemesin, bana ödenek artırma talebi ile gelmesin, böyle bir yanlışa düşmesin" diye konuştu.

Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Ocak-Mayıs ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıklarken, gündeme ilişkin gelişmeleri de yine kendine has üslubuyla değerlendirdi.

Dünyanın küresel bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirten Unakıtan, böyle bir dönemin hiç yaşanmadığının altını çizdi.

Uzmanların dünya piyasalarının 380 milyar dolarlık bir zarar ile karşı karşıya kalacağını söylediğini aktaran Bakan Unakıtan, dünyada açlıktan ölen insanların olduğunu, dünya devi ülkelerin ise ekonomik darboğaz yaşadığını vurguladı.

Türkiye ekonomisinin uyguladıkları sıkı mali politikalar ve yapısal reformlar sayesinde yakaladığı istikrarı koruduğunu anlatan Unakıtan, 230 milyar dolarlık ekonomik büyüklükten 660 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe gelindiğini söyledi.

Türkiye'nin güçlü ekonomisi sayesinde dünyada yaşanan küresel krizden 2001 yılında olduğu gibi etkilenmediğini belirten Unakıtan, "Kriz senaryoları çok geride kaldı. Türkiye'de yıllık kişi başı milli gelir 10 bin doları buldu. Büyüme hızı yavaşlama eğilimine girdi.

Belki bir kaç yıl, yüzde 7'lik büyüme olmayacak. Buna rağmen Türkiye'nin büyüme oranı Avrupa ülkelerinden çok fazla" şeklinde konuştu.

Türk ekonomisinin 24 çeyrektir kesintisiz büyüme başarısı gösterdiğini anlatan Bakan Unakıtan, oluşturulan güven ve ekonomik istikrar ortamı sayesinde ülkemizin en hızlı büyüyen ülkeler arasında yerini aldığını kaydetti.

"Türk ekonomisinde şu anda bir yavaşlama söz konusu değildir" diyen Unakıtan, dünyada gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle enflasyonun yükseldiğini vurguladı.

Türkiye'nin dünyadan enflasyon ithal ettiğini söyleyen Unakıtan, enflasyonu tekrar tek haneye indirmenin en büyük hedefleri arasında yer aldığını belirtti.

2003 yılında 33 bin 259 olan şirket sayısının 2007'de 55 bin 357'ye, 2008'in ilk dört ayında ise 20 bin 450'ye ulaştığını kaydeden Unakıtan, mali disiplini devam ettirmeye kararlı olduklarının altını çizdi.

Türkiye'nin bugün yakaladığı ekonomik performansın geçmiş hiçbir hükümet döneminde gerçekleştirilemediğini dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu: "Eski günleri hatırlayın. Akşam yattık sabah kalktık, dolar iki misline çıkmış, faizler fırlamış.

Türkiye için ileri geri konuşanları o günleri hatırlamaya davet ediyorum. Bir anayasa kitabı atıldı, kiriz oldu. Yalan mı? Anayasa Mahkemesi karar da vermedi, sadece anayasa kitabı atıldı, bu Türkiye'yi götürdü. GAP'a 2009 yılına kadar 15 milyar dolar yatırım yapacağız.

Aynı şekilde DAP, Karadeniz projeleri var. Paraları bunlar için ayırdık, şimdi harcama yapacağız. Petrol 140 dolara çıkmış, Türkiye'de kimse
tınmıyor, herkes gidip benzinini alıyor.

Bu ülkenin güçlü ekonomisinden kaynaklanıyor. Biz para bulmak için değil, rekabet koşullarını düzenlemek için özelleştirme yapıyoruz."

Bakan Unakıtan, 2003 yılına göre 2008'de vergi gelirlerinin yüzde 102, bütçe gelirlerinin ise yüzde 100 arttığını söyledi.

Kapatma davasının siyasi istikrarı olumsuz etkilediğini belirten Unakıtan, "Ekonomik istikrarı yakaladık, ah bir de siyasi istikrarı yakalasak, kimse bizim önümüzde duramaz. Ne yapalım? Türk milleti herşeyin üstesinden gelir" dedi.

Unakıtan, siyasi istikrarı bozan nedenin ne olduğunun sorulması üzerine ise, "Koskoca iktidar partisi kapanacak mı, kapanmayacak mı belirsiz.

Bunlar ekonomi ve istikrar için risktir" yanıtını verdi. Son olarak, ek ödeme isteyen bakan, vali ve belediye başkanlarına da basın yoluyla mesaj gönderen Unakıtan, "Kimse benden ilave ödeme istemesin, bana ödenek artırma talebi ile gelmesin, böyle bir yanlışa düşmesin. 'Bütçe fazla verdi, o parayı bize verin' diyorlar. Olur mu öyle şey."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.