Ulusal Fındık Konseyi’ nden TMO’ ya Eleştri

Ulusal Fındık Konseyi’ nden TMO’ ya Eleştri

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık satışı kararıyla ilgili açıklama yapan Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu, kararın piyasada olumsuz etki yaptığını belirtti

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık satışı kararıyla ilgili açıklama yapan Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu ve Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Sebahattin Arslantürk, kararın piyasada olumsuz etki yaptığını belirterek, TMO'nun fındık fiyatlarının düşüşe geçtiği şu dönemde izlediği satış metodu ve zamanlamasının yanlış olduğunu söyledi.

TMO'nun 2 Nisan 2008 Çarşamba günü teklif alma suretiyle yapacağını açıkladığı 30 bin tonluk fındık satış kararı, iç ve dış piyasalarda fiyatın düşmesine neden olurken, satış kararı fındıkla ilgili tüm kesimlerin tepkisini çekmişti.

 TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu'nun, yaklaşık bir ay önce iç ve dış piyasalarda TMO'nun fındık satışı yapacağı yolundaki söylentiler üzerine 6 Mart 2008 tarihinde böyle bir satışın söz konusu olmadığını açıklamıştı.

Bu açıklamanın üzerinden 21 gün geçtikten sonra, TMO Genel
Müdürlüğü 27 Mart 2008 tarihinde yaptığı duyuruyla stoklardaki fındıklardan 30 bin tonluk bir kısmın 2 Nisan 2008 tarihinde kapalı zarfla teklif alma yöntemiyle ihale edilerek satışa çıkarıldığını ilan etmişti.

TMO'ya ihtiyaç duyulduğu ve fiyatların yükseldiği bir dönemde TMO'nun doğru bir strateji ve planlamayla fındık satmasının daha doğru olacağını savunan Sebahattin Arslantürk, "2005 mahsulü fındığın şu dönemde ihaleyle satışının söz konusu olmaması gerekiyordu.

Zaten piyasada 2006 yılı ürünleriyle ilgili bir sıkıntı var. Şimdi 2005 ürünü fındığının da satışa çıkartılması Türk fındık sektörünü olumsuz etkileyecektir. Piyasalarda zaten fındık fiyatlarında bir düşüş var.

Bu düşüşü son ihaleyle satılacak fındıklar daha da hızlandıracaktır. Zamanlama ve metot olarak TMO'nun 2005 ürünü fındık satışını uygun bulmadığımı söyleyebilirim" dedi.

TMO'nun satış ilanıyla fiyattaki düşüş daha da hızlandı. 2007 mahsulü fiyatları dünya piyasalarında 700-725 USD/Kental den işlem görürken, bugün 650-660 USD/Kentale düşmüş ve hatta, 2008 ürünü alivre fındık fiyatları 625-650 USD/Kental den 570-580 USD/Kental'e gerileyerek olumsuz etkilendi.

TMO'nun büyük bir kısmı 2005 ürünü olan fındıklardan satış kararına Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, fındık ihracatçı birlikleri başta olmak üzere tüm kesimlerin tepkisini çekti.

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, 6 Mart 2008 tarihli açıklamasında, "Son günlerde gerek yurt içi, gerekse yurt dışı piyasalarda fındık fiyatlarının bir miktar düşüş eğilimine girdiği görülmüştür.

TMO Genel Müdürlüğü'nün elindeki stoklarının piyasaya sürüleceği, alımların kapatıldığı 2008 yılından itibaren kurumumuzun piyasada rol olmayacağı yönündeki spekülasyonlar da bu düşüşü etkilemektedir.

 Bu nedenle, daha önce açıklandığı şekilde kurumumuz kendine yönelen bütün fındığı almakta kararlıdır.

Piyasa stokları tükenip, stoklarımızdaki fındığa ihtiyaç duyuluna kadar satış yapılmayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.