Türklere İngiltere yolu açılıyor

Türklere İngiltere yolu açılıyor

Londra'da faaliyet gösteren Kuddüs Avukatlık Bürosu, Ankara Anlaşması'nda, kazanılmış hakları görmezden gelen İngiltere’ ye karşı bir adım daha ilerleme sağladı.

Ankara Anlaşması, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde, "Ortaklık Hukuku" ndan kaynaklanan özel maddeler nedeni ile, iş kurmak veya yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşlarına, oturum ve çalışma izni vizesinin yolunu açıyor.

İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın bu vizeye başvuruları almamak ve önünü kapatmak için yaptığı tüm girişimler, bu konuda açılan davaların Avrupa Adalet Divanı'nda Türk vatandaşlarının lehine olacak şekilde kazanılması, İngilizlerin bu konudaki tutumlarını engellemedi.

Eylül 2007'de Avrupa Adalet Divanı'nda "Tüm ve Darı" davalarının sonucuna göre, Ankara Anlaşması vizesine, Türkiye'den de başvuru kabul edilmesi yönünde çıkan karara rağmen, Türkiye'deki İngiliz Konsolosluğu başvuruları kabul etmemek için birçok yol denedi.

Yapılan son girişimlerle, Türkiye'den yapılmak istenen başvuruları almamakta direnen İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu, geçen hafta, Kuddüs Avukatlık Bürosu' nun çalışmaları sonucunda, Türkiye'den başvuran Gürbüz Sanatçı' nın başvurusunu almak zorunda kaldı.

Gürbüz Sanatçı adlı Türk vatandaşı için yapılan başvurunun, öncelikle Başkonsolosluk tarafından "gerekli yönetmeliklerin hazır olmadığı" gerekçesiyle reddedildiği ancak, avukatlık bürosu yetkililerinin İngiliz İçişleri Bakanlığı' yla, "Yüksek Mahkeme' de hak aranacağı yönünde yapılan görüşmelerin sonucunda" kabul edildiği öğrenildi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) İngiltere şubesi Başkanı Hakan Camuz, Eylül 2007'de Avrupa Adalet Divanı'nda kazanılan, "Tüm ve Darı" davasının ardından, İngiltere ve AB ülkelerinin, bu karara uygulamalarını beklediklerini ancak, İngiltere İçişleri Bakanlığı yetkililerinin bu konuda oldukça yavaş davranmaları ve başvuruları kabul etmemeleri nedeni ile bir rahatsızlık duyulmaya başlandığını söyledi.

Geçen hafta, İstanbul'daki İngiliz Konsolosluğu'na kabul ettirilen, Gürbüz Sanatçı' nın Ankara Anlaşması başvurusunun bu anlamda oldukça önemli olduğunu ifade eden Camuz, öncelikle yaptıkları başvurunun reddedildiğini, ancak İngiliz İçişleri Bakanlığı'na "Yüksek Mahkeme' ye çıkma" tehdidinin ardından, başvurunun kabul ettirildiğini açıkladı.

Hakan Camuz bu başvurunun, AB ülkelerine yatırım yapmak isteyen Türk vatandaşlarına bazı kapıları açacağını söylerken, bu konuda başkalarının da çalışma yapmalarını istediklerini belirterek, "Bundan sonra yetkililerimizin politik olarak, İngiltere ve diğer AB ülkelerine baskı yapmasını istiyoruz.

Aynı zamanda ticaret hayatımızın liderlerinden bu konuda baskı yapmalarını, yetkililerin artık rahat bir şekilde başvuruları almalarını istiyoruz. Her başvuru için mahkemeye başvurmak zorunda kalmak istemiyoruz"
dedi.

Gündüz Sanatçı'nın İstanbul'da İngiliz Konsolosluğu'na yaptığı Ankara Anlaşması başvurusunun kabul edilmesini sağlayan avukatlardan Muhammed Abdül Kuddüs, Türkiye ile AB arasında bulunan anlaşmalar nedeni ile Türk vatandaşlarının kazanılmış hukuki hakları olduğunu söyledi.

Kuddüs, Konsolosluğun İngiltere'de iş kurmak isteyen Türk vatandaşlarının başvurusunu almamak için hukuki olarak hiçbir sebebi olmadığını söyleyerek, Ankara Anlaşması'nın, insanların İngiltere'ye gelmesi için bir "af" değil, "hak" olduğunu ifade etti.

Sanatçının başvurusunun İstanbul Başkonsolosluğu'na tanınan 14 günlük sürenin son gününde kabul edildiğini hatırlatan Kuddüs, avukatlık bürosu yetkililerinin bunun ardından 7 Türk vatandaşı için de aynı türde başvurular yaptıklarını, onlar için de halen yanıt beklendiğini hatırlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.