Türkiye gençleri cinsel bilgisizlik içinde

Türkiye gençleri cinsel bilgisizlik içinde

Türkiye Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması sonuçları, gençlerin cinsel, sağlık ve üreme sağlığı konusunda bilgi eksikliği içinde olduğunu ortaya koydu.

Türkiye Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması sonuçları, gençlerin cinsel, sağlık ve üreme sağlığı konusunda bilgi eksikliği içinde olduğunu ortaya koydu.

  'Türkiye Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması' sonuçları, Swiss Otel'de düzenlenen programda açıklandı. Nüfus Bilim Derneği Başkanı Doç. Dr. Filiz Kardam, Türkiye'nin dört bir yanında köy ve kentlerdeki 3 bin 500 hanede yaşayan 15-24 yaş grubundaki gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularındaki bilgi, tutum ve davranışlarını ölçmek üzere tasarlanan araştırmanın bir ilke imza attığını söyledi.

  Yapılan araştırmanın ulusal temsiliyet açısından Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkat çeken Nüfusbilim Derneği Başkanı Kardam, "Kapısını çaldığımız her genç bize yasak ve ayıp demeden sorularımızı yanıtladı.

  Ancak araştırma sonunda gençlerin cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında yeterli derecede bilgili olmadıklarını gördük. Araştırma sonuçlarına göre her 3 gençten birisi bebeğin anne karnında nerede büyüdüğünü bilmiyor.

   Her 3 kadından biri cinsel organlarının adlarını bilmezken, erkeklerin yarısı da gebeliğin hangi dönemde olacağı konusunda bilgisiz. Gençlerin sadece yüzde 10'u HIV-AIDS konusunda doğru bilgiye sahipken, yarısı da HIV taşıyıcısı olduğunu düşündüğünü ve birisinin elini sıkmanın kendisine zarar vereceğine inanıyor" dedi.
Toplantıya katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de burada yaptığı konuşmada, aile planlaması konusunda kendi döneminde önemli çalışmalar yapıldığını söyledi. Demirel, "Sağlıklı bir nüfus istiyoruz.

  Bugün çocuk ölümlerinde bin çocuktan yüzde 26'sı ölüyor. Bu yüksek bir rakamdır. Dünya nereye kadar düşürüyorsa bizde oraya kadar düşürmeliyiz. Bizim yönetim kadrolarımıza verilecek bilgiler boşa gitmeyecektir" diye konuştu.

   Program sırasında Şanlıurfa'dan gelen Emine Çifçi adlı bir genç kızın yaptığı konuşma da katılımcılar tarafından alkışlandı. İyi bir ergenlik dönemi geçirmediğini belirten Çifçi, söz konusu araştırmaya katıldığını ve cinsel sağlık konusunda bilgilendiğini söyledi. Çiftçi, konuşmasının ardından 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in elini öptü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.