Türbana kimler ne dedi

Türbana kimler ne dedi

Anayasa Mahkemesi’nin, üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliği hükümlerini iptal etmesinin ardından dakika dakika yaşananlar.

Anayasa Mahkemesi"nin, üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliği hükümlerini iptal etmesinin ardından dakika dakika yaşananlar.
 
Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliği hükümlerini iptal etti. Yüksek Mahkeme, toplantı sonrası ilk kez yazılı açıklamada bulunarak, "9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair kanunun 1. ve 2. maddeleri, Anayasa'nın 2., 4. ve 148. maddeleri gözetilerek iptal edilmiştir ve ayrıca yürürlüğü durdurulmuştur" dedi.

 

Mahkeme Anayasa'nın hangi maddelerini iptale gerekçe gösterdi?

"Anayasa'nın 2. maddesi: 'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir".
Anayasa'nın 4. maddesi: 'Anayasa'nın 1. maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki Cumhuriyet'in nitelikleri ve 3. madde hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez'.
Anayasa'nın 148. maddesi: 'Anayasa Mahkemesi, kanunları, kanun hükmündeki kararnameleri ve TBMM iç tüzüğünü Anayasa'ya şekil ve esas bakamından uygunluğunu denetler' ".

 

KARARIN AÇIKLANMASININ ARDINDAN KİM NE DEDİ?

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Bu hukuki bir süreçtir”

 

Japonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesine ilişkin iptal kararıyla ilgili, kendisini izleyen gazetecilere gönderdiği mesajda, “Bu hukuki bir süreçtir, buna bir şey ilave etmek istemiyorum'' ifadelerini kullandı.

 

Büyükanıt: “Hepimiz yasal kararlara saygı duymalıyız”

 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesini iptaline ilişkin olarak, Türkiye'nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, "Onların yorumlanması mümkün değil. Bu söz yorum değil, malumun ilanıdır.ç Hepimiz yasal kararlara saygı duymalıyız'' ifadesini kullandı.

 

Deniz Baykal: “İşlerin bu noktaya gelmesinden üzüntü duyuyorum”

 

Baykal, bu konuda hükümeti defalarca uyardıklarını belirterek, ''Gönül isterdi ki bu konular böyle bir Anayasa Mahkemesi kararına dayanmasın. Biz bu konudaki anlayışımızı anayasa değişikliği süreci başladığında ortaya koymuştuk. Bunun yanlış olacağını, toplumda gerginlik ve kutuplaşma yaratacağını, buna ihtiyaç olmadığını, daha farklı bir yaklaşımla bunun ele alınabileceğini umut ettiğimizi o aşamada söylemiştik. Daha sonra bu konu TBMM'de kararlaştırıldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı'nı bunu onaylamamaya çağırmıştık. Eğer Cumhurbaşkanlığı bunu onaylamamış olsaydı bugün farklı bir noktada olurduk” dedi.

 

Cemil Çiçek: “Gerekçeli Kararı görmeliyiz”

 

Kararın açıklanmasının ardından hükümet kanadından ilk açıklama Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek"ten geldi. Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesini iptal etmesinin önemli bir karar olduğunu belirterek, "Önemli bir karar. Mahkemenin esasa girmesi anlamına gelir. Yargı kararıdır. Gerekçeyi görmeden değerlendirme yapmak doğru olmaz. Siyaseten de hukuken de değerlendirme yapmak için gerekçeyi görmek lazım. Her davayı kendi içinde değerlendirmek gerekir” dedi.

 

Haşim Kılıç: “Gerekçeli kararı bekleyin”

 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin başörtüsü ile ilgili aldığı iptal kararına ilişkin bir açıklama yaptı.
Kararla ilgili gerekçe yayınlanmadan değerlendirme yapmanın yanlış olacağını söyleyen Başkan Kılıç, "Bu konuda oy çokluğu mu, oy birliği mi olduğu belirtilmemiştir. Bunun bir sebebi vardır. Son dönemlerde mahkememizle ilgili çok spekülasyonlar oldu. Bu nedenle böyle bir tavır alınmıştır. Verilen karar ne olursa olsun, birlik ve beraberliğimiz sağlanmalı ve yaşama sevincimizi asla ortadan kaldırmamalıdır" dedi.

 

Devlet Bahçeli: “Karar hukuki değil, siyasidir”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin kararının hukuki değil siyasi olduğu olduğunu söyledi.
MHP lideri Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin başvurusu üzerine TBMM'nin 9 Şubat 2008 tarihinde 411 oyla kabul ettiği Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerini iptal ettiğini ve yürürlüğünü durdurduğunu hatırlatarak şöyle dedi:
"Mahkemenin kararları kesin olup buna herkes saygı duymak durumundadır. Ancak, Türk milletinin duygularına tercüman olan bizlerinin bu konudaki gerçekleri dile getirmesi de siyasi sorumluluğumuzun bir gereğidir. Yükseköğretim kurumlarında başörtüsü sorununun toplumsal bir huzursuzluk konusu olarak kanayan bir yara haline geldiği bilinen bir gerçektir. TBMM'nin bu sınırlı amaçla Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde yaptığı değişiklikler, bu soruna toplumsal hoşgörü anlayışıyla makul bir çözüm bulunması amacına yönelik samimi bir çaba olmuştur. Bunun devletin temel ilkelerine yönelik bir hareket olarak değerlendirilmesi siyasi açıdan kabul edilemez.

 

DP Lideri Soylu: “Karar anayasanın ilkelerine aykırı”

 

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, "Anayasa Mahkemesinin aldığı karar, anayasanın 148. maddesinde Anayasa Mahkemesi'nin görevini tanımlayan, belirleyen genel ilkelere aykırıdır" dedi.
Parti il binasında partilileriyle buluşmak için Adana'ya gelen Soylu, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurmasıyla ilgili açıklama yaptı. Soylu, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın anayasanın 148. maddesinde Anayasa Mahkemesi'nin görevini tanımlayan, belirleyen genel ilkelere aykırı olduğunu söyledi

 

 

Mesut Yılmaz: “Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi”

 

Kararın açıklanmasının ardından hükümet ve muhalefet kanadından gelen açıklamaların ardı arkası kesilmedi. Rize Bağımsız Milletvekili ve eski Başbakan Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesiyle ilgili iptal kararını, "Perşembenin gelişi Çarşamba'dan belliydi" sözleriyle değerlendirdi.


CHP"li Anadol: “Hayırlı olsun”

 

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararını sevinç, tezahürat ve seçim havasında karşılamadıklarını belirterek, "Keşke CHP'nin uyarıları dikkate alınsaydı da bu tür kararlarla karşılaşmasaydık" dedi.
Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da, kararı saygıyla karşıladıklarını ifade ederek, "Hayırlı olsun. Bu karar, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleriyle ilgili bundan sonra bu tür değişikliklere kalkışılmasının önünde ok büyük engel olmuştur. İnanıyorum ki bundan sonra Türkiye'de yeniden rejim tartışmalarına yol açacak düzenlemeler yapılmaya kalkma sevdasından insanlar vazgeçerler" değerlendirmesini yaptı.

 


AK Partili Kutlu: “Hakimler anayasayı ihlal etti”


AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Hüsrev Kutlu, "Hiç kimsenin, özellikle yüksek hakimlerin anayasayı ihlal gibi bir lüksü yoktur. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı hukuken yok hükmündedir. Bunun Resmi Gazete'de yayımlanmaması lazımdır" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesiyle ilgili verdiği iptal kararına en sert tepki AK Parti Adıyaman Milletvekili Kutlu'dan geldi. TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplayan Kutlu, Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliklerini ancak ve ancak usul yönünden inceleyebileceğine işaret etti. Kutlu, " 'Ben esasa girerim, esasa girdikten sonra olumlu ya da olumsuz bir karar veririm' dedikleri anda Türkiye'de artık sistem, hakimler eliyle çökertilmiştir. O zaman bizim burda, Meclis'te çalışmamıza gerek yok. Hangi kanunu yapacağız, anayasayı nasıl düzenleyeceğin buna sayın hakimlerimiz buyursunlar, kararlarını versinler" şeklinde konuştu.

 

MHP"li Bal: “Saygı duyuyor ama katılmıyoruz”

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal Anayasa Mahkemesi'nin türban kararına saygı gösterdiklerini ama katılmadıklarını ifade etti.
Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğini iptal etme kararını değerlendiren Faruk Bal, hukuk devletinin gereği olarak mahkemenin kararına saygı duyduklarını ancak bu karara iştirak etmediklerini söyledi.


YTL Dolar karşısında değer kaybetti

 

Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesi kararının ardından YTL, dolar karşısında değer kaybetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında ise Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 631,86 puan artışla 40.463,96 puandan kapandı.

Başbakan Hülya Avşar ile görüştükten sonra öğrendi

 

Kara açıklandığı sıralarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ünlü sanatçı Hülya Avşar ile yaptığı program çekimindeydi. Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü düzenlemesine ilişkin iptal kararını program bitiminde öğrendi.

 

AK Partili Bozdağ: “Mahkeme Anayasayı ihlal etti”

 

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla Anayasa'yı ihlal ettiğini belirterek, "Bu karar, demokrasiye de, milli iradeye de aykırıdır" dedi.  TBMM'de gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi'nin, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğini iptal etmesine ilişkin sorularını cevaplayan AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ, kararı üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Kararın herkes için bağlayıcı olduğuna işaret eden Bozdağ, ancak bunun kararın eleştirilemeyeceği anlamına gelmediğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın siyasi olduğunu kaydeden Bozdağ, kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getirdi.

 

Başbakan açıklama yapmadan ofisinden ayrıldı

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin her hangi bir açıklama yapmadan Dolmabahçe'deki çalışma ofisinden ayrıldı.
Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağını sona erdirmek amacıyla yapılan anayasa değişikliğinin iptal edilmesinin ardından tüm gözlerin çevrildiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama gelmedi. Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde ünlü sanatçı Hülya Avşar'a röportaj verdikten hemen sonra kararı öğrenen Erdoğan, gazetecilerin 'iptal' kararına ilişkin beklediği açıklamayı yapmadı. Kararın ardından yaklaşık 2 saat ofisinde kalan Erdoğan, saat 19.30 sıralarında buradan ayrıldı.
Erdoğan'ın özel bir programa katılacağı öğrenildi.

YÖK Başkanı sessiz kaldı

 

YÖK Başkanı Özcan, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyet Halk Partisi'nin başvurusu üzerine değerlendirdiği üniversitelerdeki başörtüsü serbestliğiyle ilgili davanın kararını YÖK binasındaki makamında öğrendi. Uzun bir süre YÖK binasında kararı ve gerekli açıklamaları dinleyen Özcan, akşam saatlerinde YÖK binasından ayrıldı. YÖK Başkanı Özcan'ın YÖK binasından ayrılışında makam aracının perdelerini kapattırması ve yüzünü göstermemesi dikkat çekti. Özcan, basın mensuplarının ısrarına rağmen Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararı hakkında bir açıklamada bulunmadı.

 

 

Salim Uslu: "Demokratik rejimin özü zedelenmiştir"

 

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İş) Genel Başkanı Salim Uslu, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde başörtüsü serbestisine ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararıyla ilgili olarak, "Anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesi ihlal edilmiş, demokratik rejimin özü zedelenmiştir" dedi.

 

HAK-İş Genel Başkanı Salim Uslu, "AB ülkeleri de dahil dünyanın hiçbir ülkesinin üniversitelerinde Türkiye'dekine benzer bir başörtüsü yasağı bulunmamaktadır. Zaten üniversitelerde başörtüsü serbestisi konusunda toplumda ve parlamentoda bir kabul vardır" dedi.


Yükseköğretimde genç kızların başörtüsü nedeniyle eğitimden ve pozitif ilimler almaktan alıkonulmasının apaçık bir cinsiyet ayrımcılığı ve eğitim hakkından mahrum bırakılma anlamına geldiğini savunan Uslu, "Yüksek Mahkeme toplumun beklentisi ve çağın gereklerini görmezden gelerek, dışlayıcı ve yasaklayıcı bir tutumu sürdürmekle kalmamış hem yürütmeyi durdurma kararı ile hem de şekil yerine esastan inceleme kararı ile Anayasa'nın 148. maddesinin kendisine vermediği bir yetkiyi kullanmıştır. Anayasamıza göre, Anayasa değişikliklerinin esas yönünden yargısal denetimi olamaz. Zoraki yorumlarla şekil denetiminin ötesine geçilmiştir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.