TMO'ya bir tepki de Trabzon'dan

TMO'ya bir tepki de Trabzon'dan

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), stoklarında bulunan son 3 yıl ürünü fındığı satmaya başlamasına tepkiler sürüyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), stoklarında bulunan son 3 yıl ürünü fındığı satmaya başlamasına tepkiler sürüyor.


Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, piyasada oluşan arz fazlasını alarak fiyatın düşmesini önlemek amacıyla yola çıktığını açıklayan TMO'nun, "Piyasada ihtiyaç duyulmaması halinde fındık satmayacağız. Satarsak da maliyetimizin altına inmeyeceğiz" taahhüdünü yok sayarak hareket ettiğini söyledi.


"TMO'yu fındık alımları için görevlendirenler, arz fazlasını alarak fiyatın düşmesini hedeflemişlerdi. Ancak, bugünlerde yapılan uygulamalar bunun tam tersi gelişmelere sebep olmaktadır" diyen Arslantürk, TMO Genel Müdürlüğü tarafından defalarca yapılan beyanların tersine bugün fındık satışı yapıldığını söyledi.

Arslantürk, yaptığı açıklamada "Hem de ihale yöntemi bile bir kenara konularak hem de piyasada fındığa ihtiyaç duyulmazken hem de 2008 ürünü rekolte yüksek görülürken hem de fiyatlardaki düşme
eğilimi sürerken" dedi.


TMO'nun yaptığı satışın sadece fiyatlara değil Türk fındığının kalite imajına da zarar verdiğini anlatan Arslantürk, şöyle konuştu: "Fiskobirlik'den devir alınan 2005 ürünü fındık 3 YTL'den piyasaya verilmektedir. 3 yıl öncesinin ürünü olan bu fındıklarda bozulma eğilimi başlamıştır.

Fındıkların 2006 ve 2007 ürünü ile karıştırılarak yurt dışına satılması söz konusudur. Bu da kalite açısından sorun oluşturmaktadır. Piyasada 2005 ürünü fiyatının düşük olması, talebin neredeyse tamamının bu fındığa
yönelmesine sebep olmuştur. Bu durumda zaten azalmakta olan ihraç gelirimizin daha da düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle 2005 ürünü fındığın satışı acilen durdurulmalıdır."


TMO yetkililerinin fındık piyasasını hiç bilmediklerini iddia eden Arslantürk, hatta TMO yetkililerinin fındık piyasasını öğrenmek dahi istemediklerini söyledi.
Arslantürk, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Piyasada halen az da olsa Giresun kalite fındığa olan talebi görmeyip onun yerine 2005 ürününü satarak ortaya koymaktadırlar. 2007 ürünü Giresun kalite fındığı diğerlerine göre daha az zararla satabilme ve böylelikle piyasada fazla spekülasyona sebep olmama imkanları varken, bunun tam tersini yapmaları, fındık sektörünü hiç bilmediklerini, piyasayı okuyamadıklarının göstergesidir.

 TMO, söz konusu satışları derhal sona erdirmeli ve bir uygulamaya geçmeden önce sektör temsilcilerinden görüş alarak çoğunluğun sesine kulak vermelidirler. Aksi takdirde, tarihin en yüksek rekoltesinin beklendiği 2008 ürünü ile birlikte Türk fındığı çok daha büyük kaosun içine düşecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.