TMO'da ödeme sorunu devam ediyor

TMO'da ödeme sorunu devam ediyor

Fiskobirlik'in devre dışı bırakılmasının ardından fındık almakla görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticinin parasını 1,5 aydır ödememesi tepkilere neden oluyor.

Fiskobirlik'in devre dışı bırakılmasının ardından fındık almakla görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), üreticinin parasını 1,5 aydır ödememesi tepkilere neden oluyor.

TMO"nun, fındık paralarını en geç 25 gün içinde ödeneceğini taahhüt etmesine rağmen bunu yerine getirmemesi ilerleyen günlerde sıkıntının had safhaya ulaşacağının sinyalini veriyor.


Rekoltenin yüksek olması nedeniyle beklentilerin üstünde üretici fındığı TMO'ya getirince Ofis ödeme güçlüğüyle karşı karşıya kaldı. 1 Eylül ile 31 Ekim tarihleri arasında 208 bin üretici, ofisten, fındık satmak için randevu istedi.

 Bu üreticilerin satacağı fındığın toplamı ise 500 bin tonu buluyor. Günlük 3 bin ton alım kapasitesi bulunan TMO, şimdiye kadar 118 bin ton fındık aldı. 110 milyon YTL ödeme yapan ofis'in halen 322 milyon YTL borcu bulunuyor. TMO, 500 bin ton fındığın tamamını alması durumunda ise 1,5 milyar YTL ödeme yapması gerekecek.

Ödeme güçlüğü yaşayan Ofis, fındık paralarını ödeyebilmek için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmeler sürdürüyor. Üretici ise ofisten para alamadığı için borçlarını ödeyememekten yakınıyor.


Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini, ihracatının ise yüzde 80'ini gerçekleştiriyor.

 Yaklaşık 8 milyon kişinin geçim kapısı olan fındık, Karadeniz Bölgesi'nin vazgeçilmezi. Yıllara göre 2 milyar dolara kadar çıkan ihracat gelirleriyle de ülke ekonomisinde önemli bir yer tutuyor.

Ancak yasak olmasına karşın Batı Karadeniz'deki düz alanların zaman içinde fındık bahçesine çevrilmiş olması nedeniyle fındık üretimi dış ve iç piyasadaki tüketimin çok üzerinde. Bu durum, fındığın bol olduğu yıllarda kriz yaşanmasına yol açıyor. Bu yıl da rekoltenin 800 bin ton civarında olması, TMO'yu zora soktu.

Müdahale alımları nedeniyle geçen yıl 896 milyon görev zararı yazan Ofis, şimdi de üreticinin parasını ödemekte güçlük çekiyor. Ürünün bol olması üretici içinse fiyatların düşmesi anlamına geliyor.


Üretici birlikleri, fındığın parasının 25 gün içinde ödeneceğinin taahhüt edildiği halde 45 gündür paraların alınmadığını dile getiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum