TMO Genel Müdürüne istifa çağrısı

TMO Genel Müdürüne istifa çağrısı

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) fındık satışına tepki göstererek, Genel Müdür İsmail Kemaloğlu'nu istifaya davet etti.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) fındık satışına tepki göstererek, Genel Müdür İsmail Kemaloğlu'nu istifaya davet etti.

TMO'nun fındık satışının bu yıla çok olumsuz etkisinin olduğunu öne süren Cirav, şunları söyledi.

''TMO, devlet kuruluşudur ama verdiği sözde durmayarak, gerek vatandaşı, gerek fındık ihracatçılarını hatta ithalatçıyı bile yanıltmıştır. TMO, genel müdürünün ben bu işi ilk yaptığı zaman istifa etmesi gerektiğini söyledim. Zararına fındık satışı yapmasına karşın 78 bin ton fındık satışı gerçekleştirildi. Bunu yapmasa da 5 YTL üzerinden aynı miktarda satacaktı. Bu işi yapanın genel müdürlük koltuğunu bırakması lazım. Güvenilirliğini bitmiştir. Verilen söz yerine gelmemiştir. (Fındığı aldığımız fiyatın altında satmayacağız, maliyetine satacağız) demiştir. Tamamen denilenin tersini yapmıştır. Yarın ne yapacağını şimdiden kestiremeyiz. Demek ki bizim nezdimizde bunların sözünün bir itibarı yok.''

Cirav, yaptığı açıklamada, şu ana kadar iklim koşullarının da uygun gitmesiyle fındıkta 900 bin ton dolayında rekolte beklendiğini belirterek, ''Eğer son anda kuraklık veya benzeri bir şey olmazsa bu civarda veya üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Beklenilen bu rakam da tarihin en yüksek rekoltesi'' dedi.

Türkiye'deki 900 bin ton rekolte ile birlikte fındıkta dünya üretiminin 1 milyon 250 bin tonu bulacağını kaydeden Cirav, şöyle devam etti:
''Dünya tüketimi 750 bin ton civarında. Bu durumda dünya üretiminde 500 bin tonluk bir fazlalık var. Bu da bu politikalarla büyük ihtimalle Türkiye'nin elinde kalır. 300 bin ton da TMO'nun depolarında var. Siyasetçilerin bunları bilmesi ve buna göre hareket etmeleri lazım. Fındık fiyatı konusunda şimdiden bir şey diyemeyiz. Hükümetin politikasının da etkisi olacak. Bu yıl, zor bir yıl olacak ve ciddi paralar gerekiyor.''
Fındıkta neler yapılması gerektiği konusunda yıllardır görüşlerini ortaya koyduklarını ifade eden Cirav, siyasiler tarafından bu görüşlerin değerlendirilmediğini savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.