TMO fındıkçının dostu mu?

TMO fındıkçının dostu mu?

Fındık-Sen Gn.Bşk. Kutsi Yaşar, 2006 yılında AKP hükümeti tarafından fındık alımlarında FKB yerine konuşlandırılan TMO’ sinin depolarındaki fındık miktarı 320 bin tonu buldu.Ofis yetkilileri tarafından defalarca fındık satışı yapılmayacağı söylenmesine r

Fındık-Sen Gn.Bşk. Kutsi Yaşar, 2006 yılında AKP hükümeti tarafından fındık alımlarında FKB yerine konuşlandırılan TMO" sinin depolarındaki fındık miktarı 320 bin tonu buldu. Ofis yetkilileri  tarafından defalarca fındık satışı yapılmayacağı söylenmesine rağmen 2Nisan,13 Mayıs ve 27 Mayıs tarihlerinde ofis 9 bin tondan 30 bin tona kadar çeşitli miktarlarda fındığı satışa çıkardığını söyledi.

Yaşar: Fındık ihalelerine oldukça düşük fiyat teklifleri alan ofis 4,00-5,15 arasında alım yaptığı fındıkları   3,00 ve 3,80 YTL"den  650 ton satış yaparak fındıkta  ilk görev zararını vermiş oldu.

  Burada önemli olan Ofisin görev zararı yapmış olması değil,bu görev zararını kimin için yapmış olduğudur.

2008 fındık sezonuna iki ay gibi kısa bir süre kala yapılan  fındık satış ihaleleri yüksek rekolte beklentileri ile birleşince ihracatçı için umut üretici içinde endişe yaratmıştır.

Bu ihaleler yeni sezon fındık fiyatı beklentilerini baskılamış,aşağıya çekmiştir.Fındık fiyatları 4,50-4,75 arasında piyasada alıcı bulurken ,Ofisin fındık alımlarını durdurup satış ihalelerine başlaması ile fiyatlar 4,00 YTL altına düşmeye başlamıştır.Bu uygulaması ile TMO ihracatçı lehine görev zararı yapmaya başlamıştır.            

              TMO Görev Zararını Fındık üreticisi lehine yapmalıdır.Ofis 2008 yüksek rekoltesini dikkate alarak depolarındaki fındığın tamamını yağlığa ayırabilir. Fındığın %60-65 ham yağ içerdiği 4 kg kabuklu yada 2 kg iç fındıktan  1kg ham yağ elde edildiği düşünüldüğünde  320 bin ton fındıktan ortalama 50 bin ton yağ elde edileceği bu yağıda fındık üreticisi finanse ederek gönüllü olarak 2 kat fiyatı ile tüketebilir.Ayrıca fındığın arta kalan posası yem sanayinde  kabuğu da yakacak sektöründe kullanılır.Böylelikle Ofisin şimdiye kadar 1 milyar YTL üzerinde yapmış olduğu görev zararı daha da aşağılara çekilebilir.            

                    TMO "sinin fındığı satışa çıkarmasının kararları siyasidir.AKP hükümeti Ofise fındığı satış kararı aldırtarak yüz binlerce  fındık üreticinse karşılık bir elin parmaklarını geçmeyen 3-5 ihracatçıyı İMF,DB,DTÖ ve Çok uluslu yerli ve yabancı tarım ve gıda şirketlerinin direktifleri doğrultusunda açıktan kollamaktadır.Fındık üreticisi bu büyük talanı dayanışmayı ve örgütlenmeyi büyüterek durdurabilir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.