TESK genel başkanı Ordu'da

TESK genel başkanı Ordu'da

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın büyük ekonomik zorluklar içinde kıvrandığını söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarın büyük ekonomik zorluklar içinde kıvrandığını söyledi.


Oda başkanları ile bir dizi görüşme ve toplantılarda bulunmak üzere Ordu'ya gelen TESK Başkanı Palandöken, Ordu Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Arslan ve diğer oda başkanları tarafından karşılandı.

Toplantı salonunda oda başkanlarıyla yapılan toplantı öncesi bir konuşma yapan Palandöken, esnaf ve sanatkarın her geçen gün kan kaybettiğini söyledi. Bu kan kaybının Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girdiği günden bu yana artarak devam ettiğini ileri süren Palandöken, bir ilde yapılacak ihaleye diğer bölgenin firmalarının da çağrılmasını anlayamadıklarını belirtti. Palandöken, "Burada sanatkar, terzi, ayakkabıcı, bakkal varken yapılan bir ihale için çağrılırsa buraya bir hayrı olur mu?

 Yerel yönetimler, belediyeler kamu kurumları elbise yaptıracaksa, çalışan işçisine bir katkıda bulunmak için ayakkabı yaptıracaksa, bunları ihale yapıp, diğer firmalardan temin ederse, buradaki insanımız göçten başka neye yapar? İç piyasada canlanma yok. Aynı zincirler altında gazeteler, televizyonlar, marketler onların.

Hepsi bunlara verildiği sürece, buraya gelip mağazalar açarak esnafı perişan ederse bu nasıl adaletle bağdaşır. Kasap, manav ve bakkallar bir taraftan kapanıyor. Herkes 'değişim sürecine ayak uydurun' diyor. Bu değişime nasıl ayak uyduracağız. Biz mi bu hale gelmek istedik. 'Birleşin' diyorlar. Kaynak getirin de birleşelim. Verin talimatları buradaki bürokrasiye, buradaki ihalelere bölgeden katılmasını sağlayın" dedi.


Özellikle şoför esnafının zorluklarına değinen Palandöken, 5 bin şoför esnafının borç içinde olduğunu söyledi. Tarım kesimine Doğrudan Gelir Desteği (DGD) gibi destekler verildiğini hatırlatan Palandöken, "Tarım kesimine DGD ile 6 milyar YTL para verdiniz. 'Bize 2 milyar YTL borç verin, bunu 2 yıl ödemesiz 5 yılda ödeyelim' diyoruz ve bu parayı da tekrar ödeyeceğimizi söylüyoruz. 'Bağ-Kur ve bankalara olan borcumuzu temizleyelim. Aracımızı yenileyelim, ekonomiye katkı sağlayalım' diyorum. Bu
istediklerimizi hak etmedik mi?" diye konuştu.
Kredi kartı mağduru sayısının her geçen gün arttığına da işaret eden Palandöken, bu konuda bankaların kredi kartı ile ekonomiyi esir aldığını savundu. Palandöken, "Bir kredi kartının 3, 5 veya 10 bin YTL limiti var. 5 kart 50 bin YTL eder. Emekli olsam aldığın maaş 600 YTL, çalışan olsan en iyi aldığın maaş bin 500 YTL. İnsanlar aldıkları maaşı 3-5 sene eline bile değdirmeden kredi kartına veriyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.