Temel'den 23 Nisan mesajı

Temel'den 23 Nisan mesajı

DSP Ordu İl Başkanı Av.Murat TEMEL 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.

DSP Ordu İl Başkanı Av.Murat TEMEL 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir açıklama yaptı.

Temel yaptığı açıklamada "Bundan 88 yıl önce, 23 Nisan 1920" de ulusal iradeyi temsil eden TBMM Ankara"da toplanarak, emperyalist devletler tarafından işgal edilen vatan topraklarını savunma kararlılığını, tüm dünyaya haykırmıştır.

  Bu amaçla, yurdun her tarafında düşman işgaline karşı direnişler örgütlenmiş, mitingler düzenlenmiştir. Bu arada uluslar arası düzeyde başlatılan yoğun ve akılcı diplomatik faaliyetlerle de Türk Ulusunun asıl temsilcisinin, TBMM olduğu gerçeği ortaya koyulmuştur.

Yine bu zorlu dönemde, çok kıt imkanlarla Türk ulusunun bütün kaynakları seferber edilerek, düşmanı vatandan atacak düzenli bir ordu kurma çalışmaları da başlatılmıştır. Emperyalist işgalci devletlere karşı Anadolu"yu savunma kararlılığıyla; Ankara"da toplanan TBMM" nin başkanı olan M. Kemal Paşa bu çok yönlü mücadelenin her aşamasını titizlikle planlayıp, günü geldiğinde kararlılıkla uygulamaya koymuştur.

“Toplumların önderi olacak kişilerin, sadece ufku değil; ufkun ötesini de görmeleri gerekir.” M. Kemal Paşa, 1918 yılında Yıldırım Orduları Komutanıyken 1.Dünya savaşını sonlandıran Mondros Mütarekesinin koşullarını öğrendiğinde Anadolu"nun işgal edileceğini görmüş ve gelecekte Anadolu"da yapılacak olan Kurtuluş savaşının planlarını yapmaya başlamıştı.

  Ne derece iyi bir önder olduğunu da böylece ispatlamış oluyordu. ”Vatanın ve milletin istiklali tehlikededir ; vatanı ve milleti kurtaracak olan milletin iradesidir.” şiarıyla yola çıkılarak 23 Nisan 1920 de Ankara"da toplanan TBMM"nin “Ya istiklal ya ölüm ” parolası ile başlatılan Kurtuluş savaşı zaferle sonuçlanmış ve daha sonra bu önemli gün Atatürk tarafından çocuklara armağan edilerek “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ulusal egemenlik; milletin sahipliği demektir. Kimseye ayrıcalık tanımadan, başka bir güç ve iradenin hakimiyetinde olmadan; insanca yaşama bilincine sahip; etnik, sınıfsal ve düşünsel ayrılıklara karşı olarak, karar oluşturma ve karar verme gücüne sahip olmak demektir.

  Bilimi ilke edinen; laik, akılcı, demokratik, özgürlükçü insanlar olma hakkına sahip olmak demektir. Ulusal egemenlik; yönetenlerin iktidar erkini, Allahtan ya da gelenekten değil; milletten aldığını belirtir ve bir dış ülkenin egemenliğini de reddeder. “Ulusal egemenlik” bir ulusun ruhudur.

  Yurttaş bilinciyle, ete-kemiğe bürünür; çağdaş yüzü ile dünyaya yansır. Ulu önder Atatürk"ün belirttiği gibi “Yurtta barış, dünyada barış” temeli üzerinde gelişerek yükselir. Tüm halkımızın Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı kutlu olsun" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.