"Taşeron işçiler eziliyor"
EMEK Partisi Ordu İl Başkanı Çoşkun Özbucak "Ülkemizde işçilerin en kötü şartlarda çalıştıkları yeni sistem olarak uygulamaya konulan taşeronlaştırma işçileri köleleştirdi" dedi.
EMEK Partisi Ordu İl Başkanı Çoşkun Özbucak "Ülkemizde işçilerin en kötü şartlarda çalıştıkları yeni sistem olarak uygulamaya konulan taşeronlaştırma işçileri köleleştirdi" dedi.
Özbucak , taşeron işçilerin çok kötü şartlarda çalıştırıldığı ve taşeron işçilerin bu skınıtılarının giderilmesi için sendikalşmaya gidilmesi gerektiğini söylediği açıklamasında;
"Dünyada kapitalistlerin sömürüsünü katmerleştirmesi, işçilerin örgütlü güç olmalarının engellemesi için taşeronlaştırma, uluslararası sermaye güçlerinin Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası gibi örgütler aracılığıyla uluslararası sözleşmelerle bizim ülkemizde de uygulanmaya başlandı.
Taşeron işçilik, işçiler için kısıtlı olan yasal hakların bile uygulanmasını engellemektedir. Bu hak ihlalleri ilimizde de yaşanmaktadır. Özellikle sağlık, eğitim, belediye, TOKİ, TELEKOM, TEDAŞ ve diğer resmi kurumlarda taşeron işçilerinin yaşadıkları sıkıntılar bilinmektedir. Çalışma yaşamındaki kötü koşullar, fazla çalışma, ücretlerini zamanında alamama, hakaret, işçilere özel işlerini yaptırma gibi uygulama tüm taşeron işletmelerde ve işyerlerinde görülmektedir.
Taşeron işçilerin asgari ücretle çalıştırıldığı biliniyor. Bir işçinin sekiz saat çalıştırılması gerekirken kimi işyerlerinde 12-14 saat çalıştırılıyorlar. Bu işçilere kimi işyerlerinde fazla çalıştırma zorunlu izin olarak kullandırılırken kimi işyerlerinde ise ne izin ne de fazla mesai ödemesi yapılmaktadır. Hatta köle gibi çalıştırılan bu işçilere kimi işyerlerinde 2-3-4 ay maaşlarını alamadıkları da olmaktadır.
İşçileri köle gibi kullandıran taşeronluk sistemi var olduğu sürece bu sıkıntılar bitmeyecektir. Açlığın ve yoksulluğun kol gezdiği günümüzde iş bulmuş, sadaka biçimindeki ücreti de kabul etmek zorunda kalan insanlarımız işten atılma korkusundan sessiz kalmaktadır. Ancak bu sıkıntılardan kurtuluşun işçilerin sendikalı olmalarından geçtiği de bilinmelidir.
Ordu"daki işçiden, emekten yana tüm güçleri ve yetkilileri taşeron işçilerinin korunması konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bu bir insanlık görevidir. İnsanlara iş vermek, onları hakları olmayan köleler olarak görme hakkını kimseye vermez. Kazanma hırsı ile işçilerin onurları ve gelecekleriyle oynamaya kimsenin hakkı yoktur" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.