Taşbaşı Mahallesi tarihi dokusunu koruyabilecek mi?

Taşbaşı Mahallesi tarihi dokusunu koruyabilecek mi?

Ordu'nun Taşbaşı Mahallesi'nde 1960'lı yıllara kadar varlığını koruyan tarihi dokunun yeniden ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan...

Ordu'nun Taşbaşı Mahallesi'nde 1960'lı yıllara kadar varlığını koruyan tarihi dokunun yeniden ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan 'Ordu 2040' projesine destek veren sivil toplum kuruluşları, bastırdıkları ilginç afişlerle günümüzün mimarlık anlayışını eleştiriyorlar.


20. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı, Rum ve Ermeni mimari örnekleriyle yapılan tarihi ev ve konaklarıyla otantik mimarinin en güzel örneklerinin sergilendiği Taşbaşı Mahallesi'nde bulunan tarihi evlerin birer birer yıkılması ve yerine çok katlı apartmanların inşa edilmesiyle ortaya çıkan görüntü geçmişe özlem duyanları kahrediyor.

Bu amaçla Ordu Doğa Aktiviteleri Derneği Başkanı Enis Ayar'ın 'en uçuk' projeleri arasında bulunan ve 'Ordu 2040- Geçmişe İlerlemek' adını taşıyan proje kapsamında eski tarihi dokusunun yeniden ortaya çıkarılması için başlatılan sivil inisiyatif, 2040 yılına kadar burada bulunan çok katlı betonarme binaların gerçek değerinden satın alınarak yıkılması ve eski tarihi evlerin yeniden yapılmasını amaçlıyor.


1950'lilerde birbirinin manzarasını kesmeden, teraslar halinde yamaca dizilmiş, denize eğilen konaklar ve geniş bir kumsalın bulunduğu Ordu sahili, günümüzde bir beton yığını haline gelmekten kendini kurtaramadı.

Ordu sahilinin bugünkü görüntüsüne isyan eden, ancak ellerinden bir şey gelmeyen 'Ordu 2040' projesini savunan sivil toplum kuruluşları bastırdıkları afişlerle günümüzün mimarlık anlayışına tepki gösteriyor.

Bastırdıkları afişlerde insanlık tarihini anlatmak için kullanılan Milattan Önce (M.Ö.) ve Milattan Sonra (M.S.) terimlerini 'ironik' bir dille değiştirerek günümüz mimarlık anlayışına tepki olarak 'Mimardan Önce- Mimardan Sonra' olarak değiştiren sivil inisiyatifçiler, bugünkü kenti ortaya çıkaran mimarlara seslenerek,

"Düşünmeden mahallelerimizi elimizden aldınız. Ama düşünerek bizi mahallelerimize kavuşturabilirsiniz. Çocukluğumuzun Ordusunu torunlarımıza yaşatabilirsiniz' görüşlerini savundular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.