Tarımsal krediler için yasa teklifi
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere kullandırılan ve sorunlu hale gelen tarımsal kredilerin ...
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından üreticilere kullandırılan ve sorunlu hale gelen tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun"a Geçici Madde eklenmesini istedi.
Kanunun gerekçesinde Uygulanan ekonomik politikalar, küresel ısınma ve kuraklık, tarım topraklarının amaç dışı kullanılması, ekolojik dengesizlikler, doğal afetler ve şimdi küresel kriz ve beraberinde artan işsizlik rakamları çiftçilerimizi üretemez, ürettiğinin karşılığını alamaz hale getirmiştir diyen Milletvekili Karaibrahim, Çeşitli nedenlerle yıllar içerisinde büyümekte ve çiftçilerimizin bu kredilere olan gereksinimi de artmaktadır.
Ülkemiz nüfusu göz önüne alındığında ve geçimini tarımla sağlayan nüfusumuzu büyüklüğü de buna ilave edilecek olur ise, sorunlarının en öncelikli çözüm yöntemleri geliştirilmesi gereken kesim tarım üreticileri olduğu bir gerçektir ifadelerine yer verdi.
Eşref Karaibrahim kanun teklifinin gerekçesinde şunlara yer verdi; Tarım sektörü içinde önemli bir yer arz eden fındık üreticisi de bu gidişattan olumsuz etkilenen kesimlerin başında gelmektedir. Devlet Planlama Teşkilatı ve Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre bugün itibari ile 42 ilimizde fındık yetiştirilmektedir.
Fındık ülkemizin, dünya üretim ve ihracatında yüzde 75"lik paya sahip olduğu tek üründür. Bu oran bazı yıllarda yüzde 80"lere kadar çıkabilmektedir. Denilebilir ki, dünya üzerinde hiçbir ülkenin hem üretimine hem ihracatına bu oranda sahip olduğu bir ürünü yoktur. Fındık Karadeniz bölgesinde 8,5 milyon vatandaşımızın direkt ve dolaylı gelirlerini belirleyen en önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturmaktadır.
Keza bölgemiz gerek ekonomik ve gerekse sosyal kültürel yapılanmasında ve gelişmesinde fındık fevkalade öneme haizdir. Bölgemizde ticari yapının boyutlarını ve gelişmesini belirleyen ve pazar talebini oluşturan gelirlerin başında zirai kesimin fındıktan sağladığı kazançlar gelmektedir. Bu bağlamda fındık bölgemiz ekonomisinin ana gelir kaynağını oluşturmakta olan bir mahsuldür.
Fakat fındık üreticisi; son yıllarda gerek tarımsal ilaçlar, fındık ilaçları, gübrelerde özellikle 2007 ve 2008 yıllarında yüzde 200"lere varan artışlar, budama, hasat öncesi bahçe altının temizlenmesi, ayrıca hasat mevsiminde toplama, taşıma, ayıklama, patoz, harmanlama, kurutma, depolama maliyeti göz önüne alındığında bunun karşılığı alınamadığı gibi maliyeti karşılığında ürününü satmak zorunda kalmıştır.
Fındık taban fiyatının geç açıklanması bir çok üreticinin fındığını erkenden pazara çıkarmasına neden olmuştur.
Daha sonrasında TMO"nun , randevu sorunu, randıman düşüklüğü, parasını alamaması v.s. gibi nedenler neticesinde üreticinin fındığını yine pazarda satmak zorunda bırakılmış olması da ayrıca mağduriyeti artırmıştır.Tüm bu gelişmeler neticesinde üretici belirlenen 2 YTL maliyet fiyatına yada biraz üzerine fındığının satmak zorunda bırakılmıştır.
Bölgemde yaptığım araştırmalar neticesinde fındık üreticilerin büyük bir kısmının T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla kullanmış olduğu kredileri geri ödeyemediğini, kimi üreticilerimizin icralık duruma düştüklerini görmekteyim. 4876 sayılı kanun"a geçici bir madde eklenerek çiftçilerimizin mağduriyetlerinin biraz olsun giderilebilmesi, tarımsal üretime etkin katılabilmeleri amaçlanmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.