Stopaj teşviği kalktı mı?

Stopaj teşviği kalktı mı?

Ordu SMMM Başkanı Ertuğrul Yüksel :Yeni çıkan yasada; İşverene sen yatırım yap on kişi ve üzerinde işçi çalıştır. Stopaj vergisini ve SSK pirimi işveren hissesini yatırma denilmiştir dedi.

Ordu SMMM Başkanı Ertuğrul Yüksel :Yeni çıkan yasada; İşverene sen yatırım yap on kişi ve üzerinde işçi çalıştır. Stopaj vergisini ve SSK pirimi işveren hissesini yatırma denilmiştir dedi.

Ordu SMMM Başkanı Ertuğrul Yüksel açıklamasının devamında: Yatırımları ve istihdamı teşvik kapsamında 5084 sayılı yasanın üçüncü maddesi ile getirilen ve en az on işçi çalıştırma koşulu ile gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bu işyerlerinde çalıştırdıkları işçilerin, ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin; organize sanayi ve endüstri bölgelerinde kurulu iş yerleri için tamamı, diğer yerlerdeki iş yerleri için %80 ni verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edileceği ifade edilmiştir.
Söz konusu düzenleme ile çalışanların ücretleri yönünden istisna uygulaması yapılmamakta olup, bir nevi hazine teşviki şeklinde tahakkuk eden verginin terkinine imkân verilmektedir. Bu hali ile 5084 sayılı yasanın stopaj teşviki doğrudan işverenin teşvikine yönelik sonuç üretmektedir. Amaçlanan ise istihdamın işverene maliyetinin azaltılmasıdır. Yeni yasa özetle; İşverene sen yatırım yap on kişi ve üzerinde işçi çalıştır. Stopaj vergisini ve SSK pirimi işveren hissesini yatırma denilmiştir.
Bilindiği gibi Asgari Geçim İndirimi Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş ve Ocak ayı maaş ödemelerinde, çalışanların maaşlarına yansıtılma zorunluluğu getirilmiştir.
Asgari Geçim İndirimi; 49 ilde uygulanan stopaj teşvikini ortadan kaldırıyor. Vergi iadesi yerine getirilen Asgari Geçim İndirimi daha uygulanmağa başlamadan sorun yarattı.
5084 sayılı kanunla 49 ilde istihdam yaratanlara Stopaj teşviki getirilmiş ve halen uygulanmaya devam etmektedir. Fakat Asgari Geçim İndirimi getirilirken maalesef stopaj teşviki yokmuş gibi hareket edilmiş, Asgari geçim indirimi uygulandığında ise, ortada teşvike söz konusu bir meblağ kalmamaktadır.
Maliye Bakanlığı yeni bir düzenleme getirmez ise, bu biçimiyle uygulandığı zaman 5084 –(5350- 5615 değişik) sayılı kanunla getirilen Stopaj teşviki Sessiz sedasız yürürlükten kalkmış olacaktır.
Maliye Bakanlığının bu konuyla ilgili olarak yeni bir düzenleme yaparak, Her iki tarafında rahatlayabileceği ve her iki yasanında uygulanabileceği bir şekilde açıklama yapmasını beklemekteyiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.