SSK ve Bağkur borçlarına af yasalaştı

SSK ve Bağkur borçlarına af yasalaştı

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel; SSK Bağkur prim borçlarının faizlerine %85 af, prim asıllarına taksitlendirme, gençlere ve kadın istihdamına teşvik yasallaştığını söyledi.

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler  Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel; SSK Bağkur prim borçlarının faizlerine %85 af, prim asıllarına taksitlendirme, gençlere ve kadın istihdamına teşvik yasallaştığını söyledi.

 Yüksel yaptığı açıklamada: 26 Mayıs 2008 tarih, 26887 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan, 5763 sayılı kanun ile İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun ile 4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişiklikler ile biriken borçların taksitlendirilmesi, gecikme ceza ve zammının bir kısmının terkini ile işveren priminde indirim yapılması gibi işveren ve çalışanlara bazı avantajlar getirmiş bulunmaktadır.  

1-5763 sayılı yasa ile getirilen kolaylıkları aşağıda özetle sıralamak gerekirse,

Yeni getirilen ödeme kolaylığına ilişkin düzenleme; Mart 2008 ve önceki dönemlere ait olup, başvuru tarihine kadar ödenmemiş olan,

  • SSK prim borçları, gecikme zammı ve gecikme faizleri,
  • İşsizlik sigortası prim borçları,
  • İdari para cezaları,
  • Sosyal yardım zammı,
  • 31 Mart 2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile ihale konusu işlerden yeterli işçilik bildirmediği anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları,
  • Mayıs 2003 ile Mart 2008 dönemi arasında isteğe bağlı sigortalılığın devam ettiği süredeki prim borçları,
  • Topluluk sigortasına tabi olanların Mart 2008 döneminden önceki prim borçları,
  • 31 Mart 2008 tarihine kadar olan Bağ-Kur prim borçları ve sosyal güvenlik destek prim borçları,
  • 31 Mart 2008 tarihine kadar olan Tarım Bağ-Kur"u prim borçları,

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde yazılı başvuru yapılması, peşin ve 24 aya kadar taksitle ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının bir bölümü silinecek.

  • Prim aslı ve gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15"nin başvuru tarihini takip eden ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85"i,
  • 12 ay taksitlendirilerek ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55"i,
  • 12 ayı aşan taksitlendirmelerde ise gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 30"u terkin edilecek. Yani silinecek.

Ayrıca 2006 yılında prim borçları yeniden yapılandırılarak taksite bağlananlardan, taksitlendirme şartlarına uymadığından, yapılandırma işlemleri bozulanlar, kalan borçları için yasa kapsamında yeniden yapılandırma talebinde bulunabilecekler. Diğer taraftan bu borçlular vadesinde ödemediği veya eksik ödediği taksit tutarlarını faiziyle birlikte, başvuru tarihinden itibaren altı aylık süre içinde ödenmesi halinde 2006 da yapılan taksitlendirmeleri de devam edebilecek.

2- İşsizliği azaltmaya yönelik olarak, işverene aşağıdaki destekler sağlanmıştır.

  • İşsiz genç erkekler ile kadınların çalıştırılmasına destek. Yasa; 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olan erkeklerden, yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlardan, yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde işe alınanların, işverence ödenmesi gereken SSK primi belli şartlarda işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.
  • Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılan 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük kadın işçiler için; prime esas kazancın alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hissesinin;

Birinci yıl için yüzde 100"ü,

İkinci yıl için yüzde 80"ni,

Üçüncü yıl için yüzde 60"ı,

Dördüncü yıl için yüzde 40"ı,

Beşinci yıl için yüzde 20"si,

 

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Başka bir ifade ile SSK"ya ödenmesi gereken primden işveren hissesini, işveren yerine, İşsizlik Sigortası Fonu ödeyecek.

  • İşverenin primi 5 puan indirildi. İşverenin prim oranı 5 puan indirildi. Uygulama 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
  • İşverene sağlanan diğer destek ve teşvik unsurları da şunlardır; 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde %1 oranındaki eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor, 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde %2 oranındaki terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kaldırılıyor, 50 ve daha fazla sayısı işçi çalıştıran işyerlerinde %3 engelli çalıştırma zorunluluğu devam etmesine karşın, engellilerin sigorta primi işveren hissesinin Hazinece karşılanması öngörülüyor. 500 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerindeki spor tesisi kurma zorunluluğu kaldırılıyor. İşyeri sağlık ve güvenlik birimi, işyeri hekimi yükümlülüğünde dışarıdan hizmet alımına imkan sağlanıyor.

 

50 veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılmış, terör mağduru çalıştırma yükümlülüğü sadece kamuya bırakılmış, özürlülere ait SSK işveren priminin Hazinece karşılanması öngörülmüştür.

 

İşverenler üzerindeki mali yüklerin hafifletilmesi ve dolayısıyla istihdamın artırılması amacıyla, SSK işveren hissesine isabet eden beş puanlık prim tutarının Hazine tarafından karşılanması öngörülmüştür. 01,10,2008 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

Gençler ve kadınların istihdamını artırmak amacıyla, mevcut istihdama ilave olarak yeni işe alınan kadınlar ile 18-29 yaş arası gençlere ait SSK işveren priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması öngörülmüştür.

Tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, 2008/Mart ve önceki dönemlere ilişkin sosyal güvenlik alacaklarının tahsiline yönelik olarak 2008/Temmuz sonuna kadar başvurulması halinde gecikme cezası ve gecikme zammından önemli oranda indirim yapılması ve taksit imkanı getirilmiştir. 

Ekonomik sıkıntılarından dolayı borçlarını zamanında ödeyemeyen esnafımıza sosyal güvencelerinin de olabilmesi açısından bir fırsat yaratılmıştır. Ancak, Ekonomik sıkıntının devam ettiği ve daha da kötüye gittiği bir ülkede esnaf bunu nasıl öder?Burası bilmecedir. Kimsenin kimseye muhtaç olmadığı, çalışanın hakkını alabildiği, insanca yaşanabilir, Mutlu ve Huzurlu bir Türkiye özlemiyle hepinize saygılar sunarız" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum