Sokak köpekleri sorun olmaya devam ediyor
Ordu Veteriner Müdürlüğü Küçük Evcil Hayvanlar Rehabilitasyon Merkezi 2008 yılında 695 sokak köpeğine ev sahipliği yaptı.
Ordu Veteriner Müdürlüğü Küçük Evcil Hayvanlar Rehabilitasyon Merkezi 2008 yılında 695 sokak köpeğine ev sahipliği yaptı.
Çeşitli mahallelerden şikayetler üzerine alınarak merkeze getirilen 695 sokak köpeği rehabilite edilerek bir kısmı doğal yaşam alanlarına tekrar bırakıldı. Rehabilitasyon merkezinde yıl içerisinde 133'u kuduz olmak üzere 270 sokak köpeğine aşı yapıldı. Günlük barınak temizliğinin yapıldığı merkezde 2008 yılında 41 kısırlaştırma işlemi yapıldı. Ayrıca 105 köpeğe klinik olarak müdahale edilerek 41 sokak köpeği sıcak bu yuvaya kavuşturularak sahiplendirildi.
Ordu Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Yaşar Efil, sokak köpeklerini şikayetler üzerine toplayarak bir yere hapsetmenin kesinlikle çözüm olmadığını belirtti. Tüm canlılar gibi köpeklerinde bu dünyada yaşamaya hakkı olduğunu belirten Efil, "Biz topladığımız köpekleri yasa gereği rehabilite ederek alındığı yere bırakıyoruz.
İnsanlar kapılarında bir hayvan gördüğü zaman 'Hemen bunu alın buradan. Şikayet edeceğiz' diyorlar. Yasa 'Al bunları iyileştir ondan sonra aldığın yere bırak yada sahiplendir' diyor. Bu şehirde yaşamaya onlarında hakkı var. Kuş olacak balık olacak, kedi ve köpekte olacak. İnsanların tahammül gücü olması gerekiyor" diye konuştu.
Bir dişi köpeğin 6 yılda 67 bin yavrulayabileceğini hatırlatan Efil, "Aslına bakılırsa ne kadar zor bir işle uğraştığımız anlaşılıyor. Ordu'da tek hayvan rehabilitasyon merkezi burada var. Bu nedenle birçok bölgeden toplanan hayvanlar buraya getiriliyor.
Belediye yasasına göre tüm belediyeler hayvan barınağı kurmak zorunda. Bu sorunla başa çıkacaksak, seri ve çok fazla sayıda kısırlaştırma işlemi yapılması gerekiyor. Üremeye engel olunamadığı sürece bu sorunla başa çıkılması mümkün değil" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.