SES'den tepki

SES'den tepki

SES Ordu Şube Yönetim Kurulu'ndan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu personel atamalarına dair çıkarılan yeni yönetmeliğe tepki geldi.

SES Ordu Şube Yönetim Kurulu'ndan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu personel atamalarına dair çıkarılan yeni yönetmeliğe tepki geldi.


SES'den yapılan açıklamada: " Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu personel atamalarına dair yeni bir yönetmelik çıkardı.

  Yönetmeliği çıkarırken, kurumda yetkili sendika olan SES" in görüşlerini alma gereği bile duymadı. Oysa SES yetkili sendika olarak 2002 tarihinden beri Kurum İdari Kurul (KİK) toplantılarına katılmakta ve personelin özlük hakları ile ilgili bu toplantılarda çeşitli kararlar aldırmaktadır.

  SHÇEK Genel Müdürlüğü ve SHÇEK"ten sorumlu bakan, 4688 sayılı kanun uyarınca çıkarılmış bulunan ilgili mevzuatı hiçe saymış, daha önce KİK toplantılarında alınan kararlar yok varsayılmıştır.
2 Şubat 2008 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik keyfi uygulamalara zemin hazırlamaktadır.

Yönetmelikte;
Hizmet gereği çalışanların isteğine bakılmaksızın naklen atamalarının yapılabileceği hükme bağlanmıştır.
Görev yapılacak iller hizmet bölgelerine ayrılmış, bulunduğu hizmet bölgesinde süresi dolmasına rağmen, tayin isteğinde bulunmayan personelin görev yaptığı birimde çalışmaya devam edip etmeyeceği hususlarında, yer değiştirme kuruluna re"sen değerlendirme yetkisi tanınmaktadır. Yani idare istediği yere atamada bulunabilecektir.
Bütün atamalarda ölçü olarak puanlama sistemi getirilmektedir. Ancak Devlet Memurları Atama Yönetmeliğinin puanlama sisteminde bulunmayan “kimi hallerde puan silinmesi” SHÇEK yönetmeliğine konulmuş olup, bu durum ana yönetmeliğe aykırılık oluşturmakta ve keyfiyete açık kapı bırakmaktadır.
Yönetmelik, Genel Müdürlük çalışanları ile taşra teşkilatı çalışanları arasında kazanılmış haklar açısından ayrımcılık yapmaktadır. Bu şekilde; Genel Müdürlük kadrosunda çalışanlara bu yönetmelik uygulanmayacaktır.
Yönetmelikte, kurum dışından geçiş yapanların atamasında puanlamaya dair bir hüküm bulunmaması keyfi atamalarla boşaltılan yerlere kadrolaşma amaçlı (AKP"li) atamalar yapılacağını göstermektedir.
Bu yönetmelikle amaçlanan; mevcut personeli sürgün baskısı ile istifaya zorlamak, Genel Müdürlük dışında tam olarak başarılamayan siyasal kadrolaşmanın tamamlanmasını sağlamaktır. Böylece, SHÇEK" in vakıf ve şirketlere devredilerek özelleştirilmesini hedefleyen yasanın çıkarılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması için bir adım daha atılmış olacaktır.
Yönetmelikle yerlerinin değiştirilmesi istenenler, memur statüsünde görev yapanlardır. Bugün SHÇEK"te çalışan personelin yarısından fazlası memur değildir. Hizmetler büyük ölçüde taşeron personel eliyle yürütülmekte; iş güvencesiz, sözleşmeli çalıştırma yaygın olarak uygulanmakta, yeterli kadrolu personel bulunmamaktadır. Personelin dengeli dağılımından söz etmek ise gerçeği yansıtmamaktadır.
Sendikamız yönetmeliğin iptali için Danıştay"a dava açmıştır.
SHÇEK Genel Müdürlüğü sürgün ve kadrolaşma amaçlı atama yönetmeliği çıkarmasının yanı sıra “ücretli ders görevi” hakkında yayınladığı genelge ile perrsonelin ek ders ücretlerinin kapsamını oldukça daraltmış, fiilen bu ücretlerin alınamayacağı bir durum yaratmıştır. Mevcut Yönetmeliğe aykırı olarak hazırlanan “Ücretli Ders Görevi Genelgesi” ile kurumdaki personelin yaptığı birçok görev sertifika veya belgeye bağlanmak istenmiş; Türkiye"de bu konuda sertifika verecek yetkili bir kurum bulmak bile neredeyse imkânsızdır.

   Örneğin; çocuk, genç, yaşlı ve engellileri sinemaya, parka, tiyatroya, denize götürebilir diye belge veren, sertifika veren bir kurum var mıdır? Çocuk ve gençlerin sportif etkinliklerinde başlarında durup onlara oyun oynatmak için antrenör sertifikası mı almak gerekecektir. Sosyal hizmet çalışanları; çocuk, genç, engelli ve yaşlıların yaşamlarının her alanlarında onlarla birlikte olmaktadır.

  Bu genelge ile çalışanların ek ders ücretleri kısıtlanmış olmakla birlikte, bizlerden hizmet bekleyen çocuk, genç, engelli, kadın ve yaşlılara da haksızlık yapılmış durumdadır.
AKP hükümeti göreve geldiği günden beri SHÇEK çalışanlarının sorunlarını görmezden gelmiş, az personelle çok iş yapma anlayışı çerçevesinde hareket etmiş, taşerondan hizmet alarak, yemek hizmetlerini özelleştirerek kısmi özelleştirme uygulaması yapmış, nihai olarak da kurumun yerel yönetimlere ve oradan da çeşitli vakıflara devretmenin yol ve yöntemlerini aramıştır. SHÇEK çalışanlarının sosyal hizmet tazminatı talebine kulaklarını tıkamış, Başbakanlık Tazminatının katsayıya bağlanmasını görmezden gelmiş, tüm çalışanların ek ders ücretinden ve nöbet ücretinden yararlanmasını sağlayamamış, kısacası ekonomik sorunları görmezden gelmiştir.
Sendikamız tüm bu sorunların çalışanlar ve hizmet alanlar açısından çözümü doğrultusunda yasal ve meşru tüm haklarını kullanacak, demokratik tepkisini ortaya koyacaktır.

  Sosyal hizmet çalışanları olarak, ücretli ders görevi hakkındaki genelge ile keyfiyet içeren personel atama yönetmeliğinin derhal iptal edilerek sendikamızın ve çalışanların görüşü doğrultusunda yeniden düzenlenmelerini, bundan sonra çalışanları ve kurumu ilgilendiren çıkartılacak yönetmelik, genelge vb. için yetkili sendikamız SES" in görüşünün alınmasını talep ediyoruz.
Biz SHÇEK çalışanları olarak işimize, işyerimize bu güne kadar sahip çıktık, bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.