"Sağlık çalışanlarına nöbet ve döner semaye müjdesi"
Türk Sağlık-Sen Ordu Şube Başkanı Döndü DEMİRBAŞ "Sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri ve döner sermayeleri artacak" dedi.
Demirbaş konuyla ilgili yaptığı açıklamanın devamında:
Türk Sağlık-Sen demek çözüm demek, yeni kazanım demektir. Birileri siyasilerle sırıtarak poz verirken, Meydanlarda, Kurum İdari Kurullarında, Toplu Görüşme Masasında, Yaptığı Girişimlerle ve açtığı Davalarla Türk Sağlık-Sen hak aramaya adaleti savunmaya devam etmektedir.
Bu büyük mücadele sonucunda da yeni kazanımlar elde etmektedir.
Son olarak Başbakanlığa gönderilen tam gün yasası taslağı ile sendikamızın uzun süren mücadelesi sonucunda sağlık çalışanların mağduriyetine sebebiyet veren bazı sorunlar çözüme kavuşacaktır.
Taslakla kamuda tam gün çalışma esası getirilirken karşı olduğumuzu ifade ettiğimiz yabancı doktor çalıştırılması tam gün yasasından çıkarılmıştır.
Taslak ile çözüm istediğimiz bir konu olan nöbet ücretleri artırılmış ve kapsamı genişletilmiştir. Birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm personele kesintisiz 4 saatten az olmamak üzere tuttukları nöbet karşılığında ödenecek nöbet ücreti yaklaşık %300 oranında yükseltilmiş olup nöbet ücreti için öngörülen 80 saat kısıtlaması kaldırılmıştır. İcap nöbet ücretleri için uygulanan oran %30 dan % 50 ye çıkarılmıştır.
Mesai saatleri radyoloji çalışanlarının dışında görev yapan personel için haftalık 40 saat olarak uygulanacaktır. Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında bulunan sözleşmeli personele de döner sermaye ödenecektir. Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri gibi unsurlar döner sermaye kriteri olarak değerlendirilecektir.
Çalışanları mağdur eden düşük döner sermayelerde artırılmıştır. Sağlık Bakanlığı ve Üniversite hastanelerinde tabip dışı personeller için döner sermaye oranları % 200"den %250"ye çıkarılmış, Riskli birimlerde görev yapanlar için ise % 200"den %250"ye yükseltilmiştir. Tabiplerin, eczacıların ve İdari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılar için ve başhemşireler içinde oranlar yükseltilmiştir.
Nöbet hizmetleri dışındaki çalışma süreleri için mevcut oranların %50 sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılacaktır Belirli süreler veya belirli vakalar ve işler için kurumlar arası sağlık personeli görevlendirilebilecek ve bunlara döner sermaye ödenecektir.
Tam Gün Yasa Tasarısındaki bu yeni ve önemli kazanımlar hiç kimsenin bir lütfu değil, sendikamızın yoğun çalışmalarının bir sonucudur. Biz Türk Sağlık-Sen olarak her zaman çalışanlarının sorunlarını dile getirdik. Daha iyi bir sağlık hizmeti ve çalışanların emeğinin karşılığının verilmesi için taleplerimizi dile getirdik. Bu tam gün yasa taslağıyla mağduriyetlerin bir kısım giderilmiş ve sorunlar çözülmüş olacaktır.
Türk Sağlık-Sen olarak taslaktaki personelin mali haklarında iyileştirici bu düzenlemelerin bir an önce hayata girmesini istiyoruz. Bu konuda da mücadelemiz devam edecek ve ısrarlı takibimiz sürecektir.
Bu taslakta daha önceki taslakta haftalık 40 saat olan radyoloji çalışanlarını çalışma süresi haftalık 37,5 saate düşürülmüştür. Bu düşürme yeterli değildir. Radyoloji çalışanların çalışma süresi haftalık 25 saate indirilmelidir. Haftalık mesai saatinin bu şekilde çıkması halinde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız öte yandan, teknik çalışmalar sonucunda son hali verilen tam gün yasa tasarısı taslağında, Bakanlar Kurulunca değişiklik yapılması ihtimali söz konusudur. Bu nedenle, radyoloji çalışanlarının haftalık mesai saatlerinin 25 saate düşürülmesi ile ilgili girişimlerimiz Bakanlar Kurulu nezdinde sürdürülecektir.
Sağlık personelinin yığınla birikmiş sorunlarının bir anda çözülmesinin mümkün değildir Ancak yetkili sendika olarak verdiğimiz mücadele neticesinde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının bir çok mağduriyetinin çözülmesine önemli ölçüde katkı sağladık.
Gücünü sadece üyelerinden alan sendikal anlayış ile verdiğimiz mücadele kutsal bir mücadeledir. Verdiğimiz mücadelede üyelerimizin sağladığı destek oldukça büyüktür. Toplu sözleşme ve grev hakkı içermeyen sendika yasası ile bu güne kadar elde ettiğimiz kazanımlar ve üyelerimize verdiğimiz hizmetlerle sendikamıza gönül bağı ile bağlanmış büyük bir aile topluluğu oluşturduk. Ailemizin her ferdinin bizlere yüklediği sorumluluk bilinci ile her geçen gün yeni kazanımlar ile kutsal saydığımız görevimizi yerine getiriyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.