Petroldeki artış tamamen siyasi

Petroldeki artış tamamen siyasi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dünyadaki petrol fiyatlarında meydana gelen artışın ülkeler arasındaki siyasal çatışmalardan ...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dünyadaki petrol fiyatlarında meydana gelen artışın ülkeler arasındaki siyasal çatışmalardan kaynaklandığını söyledi.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin düzenlediği "Global Liderlik" konulu konferansta konuşan Bakan Güler, konuşmasının bir bölümünü petrole ayırdı.

Fiyatlardaki artışın asıl sebebinin siyasi çatışmalar olduğunu vurgulayan Güler, "Petrolün fiyatı 12 dolardan 135'e kadar yükseldi. Varil başına 40 dolarlık bir köpük var.

Bu giderek de artıyor, 45 dolara kadar çıktı. Bunun sebebi maliyet değil tamamen siyasi çatışmalar. Bunlar belki dünyada sosyal sorunlara sebep olacak. Fakir ülkelerde olduğu gibi zengin ülkelerde de soysal sorunlara neden olacak" dedi.

"Enerji milliyetçiliği" konusun her ülkede var olduğunu dile getiren Güler, petrol ve doğalgaz dışında alternatif enerji kaynaklarına önem verilmesi gerektiğini, bunun başarılması halinde doğalgazın ardında da petrol fiyatların düşebileceğini söyledi.

Güler, "Bazı ülkelerin birtakım ülkeleri hedef alan tavırları var. Dostane kabul etmeyeceğimiz ilişkileri var. Bir yandan da öyle mekanizmalar var ki o mekanizmalar o ülkelere aynı zamanda kuvvetlendirmeye,güçlendirmeye neden oluyor.

Yani bir ülke ile aranızdaki diplomatik ilişkiler son derece gergin, ona ambargo dahi uygulayabiliyorsunuz, öbür taraftan petrol ve doğal gaz fiyatlarını öyle bir yükseltici mekanizmaya alet oluyorsunuz ki aynı zamanda onları güçlendiriyorsunuz.

Biz bunu izah etmekte zorluk çekiyoruz. Yani petrolün varilinin 12 dolar olduğu bir durumla bugün itibariyle 135-138 dolar olduğu durumda ambargoların etkisinin ne derece olabildiğini, nasıl bir strateji uygulandığını, bunları anlamakta zorluk çekiyorum.

Birtakım boru hatlarının yapılmasına müsaade edilmeyen bir ortamda öbür tarafta çok önemli bir hattın iki üyesinin istenmeden başka bir grubun kucağına atılması" dedi.

Bundan sonraki dönemde "elektrik jeopolitiği" konusunun da gündeme gelmeye başlayacağının altını çizen Güler, "Yeni enerjilere görünmeyen bir bariyer var. Bunların başında yenilenebilir enerji, jeotermal, hidrojen ve güneş enerjisi var. Alternatif kaynaklara ağırlık verilmesi halinde önce doğal gazda peşinden de petrolde mutlaka bir düşüş olacaktır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.