OSKİ’DEN ENVER YILMAZ’IN İDDİALARINA CEVAP, "BASINA VE KAMUOYUNA"

OSKİ’DEN ENVER YILMAZ’IN İDDİALARINA CEVAP, "BASINA VE KAMUOYUNA"

OSKİ basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada ;Ordu Büyükşehir Belediyesinin eski Belediye Başkanının “Ordu Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyor.” yalanıyla başlayan Kurumumuzun itibarını zedeleyici asılsız ve mesnetsiz iddialarına yerel ve ulusal

"OSKİ’DEN ENVER YILMAZ’IN İDDİALARINA CEVAP: BASINA VE KAMUOYUNA"


OSKİ basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada ;Ordu Büyükşehir Belediyesinin eski Belediye Başkanının “Ordu Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanıyor.” yalanıyla başlayan Kurumumuzun itibarını zedeleyici asılsız ve mesnetsiz iddialarına yerel ve ulusal televizyon kanallarında konuk olduğu her programda, sosyal medya hesabından devam etmesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Eski Belediye Başkanı, görevde kaldığı 4,5 yıllık sürede İlimiz genelindeki tüm su sorunlarını çözdüğünü, bu dönemde ise yapılmış işlerin bozulduğunu, işletilemediğini iddia etmektedir.
Anlaşılıyor ki; görev yaptığı dönemdeki işler hakkında kendisini yanıltanlar, şimdi de 2019-2024 arasındaki dönemde yapılan işlere ait yalan-yanlış bilgilerle kendisini yanıltmaya devam etmektedirler.


ORDU HALKINI YANILTMAYA HALEN DEVAM EDİYORLAR
Resmi verilere dayanılarak, Türkiye’deki 30 Büyükşehir Belediyesi arasında su fiyat tarifesinde 15. sırada olduğumuzu (1 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe girecek % 25 indirimli yeni tarifeye göre 24. sıraya geleceğiz.) açıklamamıza rağmen, halen “Ordu, Türkiye’de en pahalı suyu kullanıyor. “söylemine devam eden eski Başkan, bunu hangi verilere dayandırdığını kamuoyuna açıklamak zorundadır.
Görevden ayrıldığı Eylül 2018 de asgari ücretle 431 ton su alınabilirken (Asgari ücret:1603 TL, 1 ton su fiyatı: 3,72 TL) , Mart 2024 de asgari ücretle 738 ton (Asgari ücret:17.002 TL, 1 ton su fiyatı: 23,04 TL) su alındığını ( % 71 daha fazla) kendilerine hatırlatırız.


AKRABASINI SAHTE DİPLOMA İLE SÖZLEŞMELİ YAPMIŞLAR VE
SAHTE DİPLOMALI DAİRE BAŞKANI ÇALIŞTIRMIŞLAR
Sahte diplomalı Daire Başkanı ve personellerin görev yaptığı bir kurumda doğru bilgilendirmenin olmaması gayet normal bir durumdur.
Sahte diploma nedeniyle Daire Başkanlığına atanma şartını sağlamayan personelin memuriyetine son verilmiş, yine sahte diploma sayesinde sözleşmeli personel statüsüne geçirilen iki personelin ( Bir tanesi Eski Büyükşehir Belediye Başkanının akrabası) iş akitleri sonlandırılmış ve Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.


BEŞ YIL BOYUNCA YARIM İŞLERİ TAMAMLAYIP FAYDAYA DÖNÜŞTÜRDÜK
2014-2018 yılları arasında birçok bölgede faydaya dönüşmeyen yatırımlar yapılmıştır. Hattı olmayan depolar, deposu ve şebekesi olmayan hatlar, terfi merkezleri vb. göreve geldiğimiz günden beri geçmiş dönemden kalan eksik işleri tamamlamaya çalışıyoruz. Birçoğunu tamamlayarak faydaya dönüştürdük.


“BORCUMUZ VAR AMA ÖDEMEYECEĞİZ” DİYE KARAR ALIP ÖDEMEMİŞLER, BORÇLARI BİZ ÖDEDİK
Kapanan Belde Belediyelerinden OSKİ’ ye devredilen TEDAŞ borçlarını “Borcumuz var ama ödemeyeceğiz.” diye karar alıp ödememişlerdi. Devraldıkları toplam borç 9 milyon TL den 42 milyon TL ye yükselmişti. Bu borçlar 2020 yılında yapılandırılmış ve tamamı ödenmiştir.


DSİ’NİN YAPTIĞI İŞLERİN BEDELLERİNİ OSKİ ÖDÜYOR
“DSİ’nin yaptığı işleri kendileri yapmış gibi anlatıyorlar” diye açıklama yapıyorlar.
DSİ tarafından yapılan işlerin (baraj, gölet, arıtma tesisi vb.) bedelleri su fiyatlarına endekslenerek 30 yılda OSKİ tarafından geri ödenmektedir. Görev yaptıkları dönemde DSİ’ye hiç geri ödeme yapmadıkları için bu şekilde ifade kullanmaları gayet normal bir durumdur.
Ordu İçmesuyu Projesi ile Ünye İçmesuyu Projesi’nin 2019 yılı öncesine ait vadesi geçtiği halde ödenmeyen toplam 19,4 milyon TL borçları da 2020 yılında tarafımızca ödenmiştir.

DEVRETTİKLERİ 64 MİLYON DOLAR BORCU 14 MİLYON DOLARA İNDİRDİK
Eski Belediye Başkanı görevi bıraktığında kurumumuzun toplam borcu 384 milyon TL (64 milyon dolar) iken güncel borç tutarı 441 milyon TL’dir.(14 milyon dolar). Yani Kurumun toplam borcu 50 milyon dolar (1,65 milyar TL) azaltılmıştır.
Sadece borç ödemekle kalmayıp; güncel değeri 1,9 milyar TL olan yatırım yaptık ve kiralamak yerine güncel değeri 250 milyon TL olan 100 adet araç - iş makinesi satın alarak mal sahibi olduk.


KABATAŞ’A BAYDARLI’DAN SU SAĞLAYACAK PROJEYİ İPTAL ETMİŞLER
Kabataş ilçesine Baydarlı yaylasından su sağlayacak % 50 hibeli SUKAP Projesini, maliyeti yüksek diye 2014 yılında iptal etmişler. Buna rağmen “Başladığımız projeyi bitirememişler.” diye açıklama yapıyorlar.


PERSONELE ZORLA DÜŞÜK ÜCRETLİ SÖZLEŞME İMZALATMIŞLAR
Personel maaşlarına yüksek oranda zam yapacağını ifade ediyorlar. Oysa kendi dönemlerinde personelin maaşlarını düşürmek için personelden zorla taahhüt almışlar, imzalamayanları ya işten atmışlar ya da görev yerlerini değiştirmişler.
Önceki dönemde şirket personeline ödenen ücret, asgari ücretin % 43 fazlası iken şu anda % 83 fazlasıdır.
Ayrıca; görev yaptıkları dönemde personele hiç mesai ücreti ödememişler. Bu nedenle; personeller, emekli olduktan sonra alamadıkları mesai ücretleri için kurumumuzun aleyhine dava açarak yüksek miktarlarda tazminat talep ediyorlar.
“AKKUŞ İÇME SUYU ARITMA TESİSİ ÇALIŞMIYOR” DİYE İDDİA EDİYORLAR
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; göreve geldiğimizde Altınordu’nun merkezindeki Durugöl Atıksu Arıtma Tesisinin bile gerekli bakım-onarımları yapılmadığından ve doğru işletilemediğinden bölgedeki koku şikayetleri had safhadaydı. Başta Durugöl Atıksu Arıtma Tesisi olmak üzere birçok tesisimizin bakım-onarımları yapılarak verimli bir şekilde çalışması sağlanmıştır.
Akkuş Arıtma Tesisi düzenli olarak çalışmakta ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmeliğe uygun şekilde arıtma işlemi yapılmaktadır.


ÜNYE-FATİH İÇME SUYU ARITMA TESİSİNİ
KENDİ DÖNEMLERİNDE ATIL DURUMA GETİRMİŞLER
Ünye Fatih İçme Suyu Arıtma Tesisi İLBANK tarafından yapılmış ve Şubat 2013’te geçici kabulü yapılan tesis 2014 yılında OSKİ’ye devredilmiştir. Ancak; tesisteki mekanik aksamların bir bölümü 2016 yılında sökülerek başka işlerde kullanılmış ve tesis 2014- 2018 yılları arasında hiç çalıştırılmadan atıl duruma getirilmiştir.
Fatih Mahallesindeki terfi merkezleri 2021 yılında devreye alınmış ve düzenli olarak ilk defa su verilmiştir.
“VATANDAŞIMIZIN HABERİ OLSA ERTESİ GÜN BORCUNU ÖDERDİ,
İCRAYA NE GEREK VARDI’’ DİYORLAR
Borçlu abonelerimize; sayısız SMS, telefon aramaları, adreslerine yazılı tebligatlar ve yüz yüze görüşmeler ile bilgilendirme yapılmasına ve borçların yapılandırması hakkındaki 3 ayrı kanuna rağmen borcunu ÖDEYEMEYEN değil ÖDEMEYENLER hakkında kamu alacağının tahsili amacıyla yasal işlem başlatılmıştır.
Dezavantaj gibi algılanan yasal işlem başlatılması durumu; 4.304 borçlu abonenin 2.000 TL ve altındaki borçlarının 7420 sayılı kanun kapsamında silinmesine vesile olarak avantaja dönüşmüştür.

Göreve başladığımız günden itibaren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi GÜLER’in “Mazeret, bahane, şikayet yok. Plan, program, koordinasyon ile çalışmalarımıza devam edeceğiz.” talimatları doğrultusunda; iki yıllık pandemi süreci, asrın depreminin ekonomideki olumsuz etkilerine rağmen, halkımıza hizmet sunmak için “Hiç Durmadan-Yorulmadan” “ Yeni Yüzyıl-Yeni Ordu” için çalışıyoruz.
Kamuoyunun bilgilerine ve takdirlerine saygıyla sunulur, denildi...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.