ORDU’NUN  İLK  KADIN  BELEDİYE  BAŞKANI  “NAZMİYE KOMİTOĞLU”

ORDU’NUN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI “NAZMİYE KOMİTOĞLU”

Fatsa Belediye Başkanı Nazmiye Komitoğlu 11 Aralık 1977 yerel seçimlerine CHP adayı olarak yarışa katılmıştı. Rahmetli Nazmiye Komitoğlu, seçim çalışmalarını tek başına ev, ev dolaşarak kendi başına yapıyordu. Sonunda büyük bir oy çoğunluğu sağlayarak

ORDU’NUN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI “NAZMİYE KOMİTOĞLU”

Yazan: Hüseyin Naim Güney

Fatsa Belediye Başkayı Nazmiye Komitoğlu yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak vefat etmiş­ti. Aylardır Yaşam savaşımı veren Ko­mitoğlu'nun vefatı büyük üzüntü yarat­mıştı. Çünkü Fatsa Belediye Başkayı Nazmiye Komitoğlu Ordu’nun ilk kadın Belediye Başkanı idi…Ayrıca Fatsa’daki ilk kadın öğretmenlerden biriydi. Örnek ve sevilen bir öğretmendi. Fatsa´da ders vermediği talebe yoktu.

img-1654.jpegFatsa Belediye Başkanı Nazmiye Komitoğlu 11 Aralık 1977 yerel seçimlerine CHP adayı olarak yarışa katılmıştı. Rahmetli Nazmiye Komitoğlu, seçim çalışmalarını tek başına ev, ev dolaşarak kendi başına yapıyordu. Sonunda büyük bir oy çoğunluğu sağlayarak Belediye Başkanı seçilmişti.

Belediye Başkanı seçildiği günden iti­baren Fatsa'nın birikmiş ve kangren olmuş devasa sorunlarına el atan ve çözüme kavuşturmak için çaba harcayan Nazmiye Komitoğlu, 1979 yıl başında rahatsızlanarak Ankara'da hastaneye" kaldırılmış ve gerekli müdahale yapıldıktan sonra Fatsa ilçe­sindeki evinde teda­vi altına alınmıştı.

Nazmiye Komitoğlu Aralık 1977 yerel seçimleri öncesinde kampanyasını sürdürürken de bir rahatsızlık geçirmiş ve yine Ankara'­da tedavi altına alın­mıştı. Seçim çalışmaları nedeniyle yorgun düşen ve kanser hastalığına yakalanan Komitoğlu hastanede tedavi gör­düğü bir sırada seçim yapılmıştı. Nazmiye Komitoğlu bu sırada san­dıktan 2.515 (%47) oy alarak Fatsa Belediye Baş­kanlığına seçilmişti.

img-1651-001.jpegDaha sonra iyile­şerek Fatsa Belediye Başkanlığı görevi başına dönmüştü. Komitoğlu'nu tekrar yakasını bı­rakmayan hastalık 2 sene sonra tekrar baş göstermişti. Uzun bir süre yaşam savaşı verdikten sonra önceki 15 Haziran 1979’da vefat etmişti.

Türkiye şartlarında, 1970’li yıllarda, bir kadın olarak, özel bir soyadı taşımadan, Fatsa gibi bir Anadolu kasabasında belediye başkanı "seçilmek" başlı başına kayda değer bir olaydır.

Komitoğlu'nun cenazesi 17 Haziran 1979’da ikindi namazını müteakip Fatsa ilçesinde kaldırıl­mıştı. Cenaze töre­nine çok sayıda Be­lediye Başkanı, Milletvekili ve onu seven kalabalık bir halk topluluğu Fatsa’nın gördüğü en görkemli cenaze töreniyle uğurlamıştı. Ordu’nun ilk Kadın Belediye Başkanı olmayı başaran Nazmiye Komitoğlu’na Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanı cennet olsun. Nazmiye öğretmen nur içinde yatsın.img-1650.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.