Ordulular Vakfın'dan Şahin'e çağrı

Ordulular Vakfın'dan Şahin'e çağrı

Ordu İl Genel Meclisinde Ankara'da bulunan Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan Ankara'da ki lokalin satışa çıkarılması yönünde alınan karara lokali kullanmakta olan Ordulular vakfı yöneticilerinden karardan vazgeçilmesi yönünde bir açıklama yapıldı.

 Ordu İl Genel Meclisinde Ankara'da bulunan Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan Ankara'da ki lokalin satışa çıkarılması yönünde alınan  karara lokali kullanmakta olan Ordulular vakfı yöneticilerinden karardan vazgeçilmesi yönünde bir açıklama yapıldı.

 Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oktay KAPTAN ve Genel Sekreter Nail AKDAŞ  imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

"Konu: Taşınmaz satışı

İlgi: M.52.0.İÖİ.0.04.07.00–302.99/5447sayı ve 34.06.2008 tarihli yazınız. 

İlgi yazınızda Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait olan Ankara İli Çankaya İlçesi Libya Caddesi Ahmetler mevkiinde pafta no:261, ada no: 5360 parsel 2"de kayıtlı 412m2"lik arsa üzerinde kat karşılığı yapılan binanın 3.bodrum katında bulunan 11 nolu dükkân ile 2. bodrumda bulunan 13 nolu lokalin açık artırma suretiyle satılması ile ilgili yazınızı almış bulunmaktayız.


Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı 1988 yılında kurulmuştur. Vakfımız faaliyetlerinin önemli bir bölümü, Ordu"lu Yüksek Öğrenim gören öğrencilere karşılıksız burs vermek, eğitim hizmetlerine ve sosyal faaliyetlerine katkıda bulunmaktır.


Vakfımız, bir katı Lokal olarak kullanmakta, bir katı (Ordu"muz özelliklerini sunan) Restaurant olarak işletmekte (Boztepe Restaurant), bir küçük dükkânı da gelir sağlamak üzere kiraya vermektedir. Sağlanan bu gelirlerle sınıf geçmek kaydı ile her yıl miktarı artırılarak Yüksek Öğrenim gören gençlerimize burs imkânı sağlanmaktadır. Vakfımız kuruluşundan bu zamana kadar 500"ün üzerinde gencimize karşılıksız burs vermiştir. 2001–2008 yılları arasında karşılıksız verilen burs miktarı 254.742.00YTL"DİR. Bu Miktar ekte gönderdiğimiz bilanço ve gelir tablosunda görülebilir.


Türk Medeni Kanunu ve 903 sayılı kanun hükümlerine göre kurulan Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı, Vakıf Resmi senedinin 29. maddesine göre yıl içerisinde elde edilen gelirin %80"ini vakıf amaçlarına (burs ve yardım) sarf ve tahsis etmek zorundadır. Bir sene sonrasına aktarılamaz. Dolayısıyla elde edilen gelirlerden hiçbir kimsenin bir rant elde edemeyeceği gibi, gelirler ne kadar artırılırsa o miktarda öğrenciye burs verme imkanı sağlanacaktır.


Vakfımızın hiçbir sabit bir geliri yoktur. Yardımsever üye ve hemşerilerimizin bağışları ile Özel İdareye ait olan lokal ve dükkandan elde edilen gelirlerle vakıf kendini idame ettirmekte bu sayede burs verebilmektedir. Dolayısıyla dükkân ve lokalin satılması durumunda vakfın yaşaması mümkün değildir. Satış kararının alınmasından önce vakıf ve İl Özel İdaresi arasındaki geçmiş yıllara dayanan ve aşağıda anlatılan gerçeklerin göz önüne alınılması gerekmektedir;


Ordu İli Yüksek Öğrenim ve Kalkınma Derneği Ankara Şubesi 1960 ve takip eden yıllarda belirli taksitlerle , “Öğrenci Yurdu” yapmak üzere Ankara Belediyesinden 33.500 TL" ye 476 m2 arsa almıştır. Daha sonra Dernek Genel Merkezi yeterli mali imkâna kavuşamama sonucu bu arsayı şartlı olarak Ordu İl Özel İdaresine devretmeyi düşünmüştür.


11.01.1968 tarihinde Ordu Valiliği ile ( Sn. Vali O. Cemal MİRKELAM )yapılan protokol gereğince , “Ankara Belediyesinden yurt yaptırılmak üzere satın alınan” Ahmetler Caddesindeki arsayı, Dernek adına yurt yaptırmak üzere Ordu İl Özel İdaresine devrine karar verilmiştir. Bu karar Derneğin 03.08.1968 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısında onaylanmıştır.(EK:1)


Ordu İl Özel İdaresinin 1. Noterden verdiği 23.11.1967 gün ve 9151 sayılı vekâletnameye istinaden vekili Hüsamettin ÇELEBİ ile Dernek Vekili ( Ankara Şubesi Başkanı) Aydın DÜNDAR, arsanın Ordu İl Özel İdaresine devrini gerçekleştirmişlerdir.( 07.12.1968 Çankaya 1. Bölge Tapu Sicil Muhafızlığı) (EK:2)



1989 yılında Ordu Valisi ( Sn. Utku ACUN ) ile görüşmelerde bulunarak, Özel İdare tarafından bu arsa üzerine “Öğrenci Yurdu” ve “Ordu"lular Lokali” yapılarak işletilmesi ve İşletmenin Vakfımıza verilmesi istenilmiştir. O tarihlerde Ankara"ya gelen Sn. Valimiz arsayı da görmüş ve teklifimize olumlu yaklaşmıştır. Ancak daha sonrada Ordu İl Özel İdaresi bu arsayı kat karşılığı müteahhide vermiştir. Ordu İl Özel İdaresi arsayı kat karşılığı devrederek binanın 4 bölümünü almıştır. Dolayısıyla hemen hemen hiç denecek maddi katkı ile bu bölümlerin sahibi olmuştur.


İnşaat bittikten sonra, mülkiyetinde bulunan 4 bölümü (118/412) arsa paylı Özel İdarenin 16.01.1992 tarihli ve 8/25 sayılı kararı ile Vakfımıza 5 yıllığına sembolik bir bedelle kiralanmıştır. İl Daimi Encümenin 25.06.1996 /220 sayılı kararı ile kira süresinin bitiminde 01.05.1997 tarihinden itibaren tekrar 2 yıllığına kiralanmış bu süreç aynı şekilde yinelenerek bu yıllara gelinmiştir.



TALEPLERİMİZ:

1- Ordu İli Özel İdaresi bu lokal ve işyerini satma kararı almıştır. Yukarıda açıklamaya çalışıldığı üzere bu arsa Özel İdareye yüksek öğrenime yardımcı olmak için yurt inşa edilmek üzere ( şartlı ) devredilmiştir. Bu şart nedeniyle satış işleminden vazgeçilmelidir.


Yukarıda da belirttiğimiz üzere Vakfımızın amaç ve faaliyetlerinin büyük bir bölümünü, yüksek öğrenim gören öğrencilere yardımcı olmak kapsamaktadır. Vakfımız adeta arsanın ilk maliki ve seneler önce hükmi şahsiyetine son verilen “Ordu İli Yüksek Öğrenim ve Kalkınma Derneği”nin devamı “mirasçısı” durumundadır. Vakfımız üyelerinin büyük çoğunluğu da geçmiş yıllarda faaliyette bulunan ve arsanın sahibi olan Ordu İli Yüksek Öğrenim ve Kalkınma Derneğinin üye ve yöneticileridir.


Bu hususlar dikkate alınarak mümkünse bu gayrı menkullerin mülkiyeti Vakfımıza devredilmelidir. Bu devir şartlı da olabilir.


2- Mülkiyetin devri mümkün olmadığı takdirde, kiralama süresi ( yirmibeş, kırk dokuz yıl gibi) çok uzun tutulmalıdır.


3- Bu daireler ve işyerlerinin mutlaka satılması söz konusu ise, Ordu İli adına faaliyet gösteren toplumsal ve sosyal amaçlı Vakıflar öncelikli tutulmalı satış bu şartlarla gerçekleşmelidir. Satış bedeli asgari rakama indirilmeli ve ödemeler uzun zamana yayılmalıdır.


Ordu İlimiz kalkınmasına, kültürüne, tanıtımına, eğitimine katkıda bulunmak üzere bir araya gelmiş olan üyelerden oluşan, öğrencilerimizin deyimiyle “Ankara"daki evimiz” denilen Vakfımızın kendini idame ettirebilmesi için durumu bilgi ve takdirlerinize sunar gereğini arz ederiz. "


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.